Μια ζωή στο ίδιο έργο θεατές: Ράντζα στους διαδρόμους των νοσοκομείων

Μια ζωή στο ίδιο έργο θεατές: Ράντζα στους διαδρόμους των νοσοκομείων

Του
ΑΡΗ ΜΠΕΡΖΟΒΙΤΗ


Νέοι ήμασταν και γεράσαμε και ακόμη τα ράντζα στους διαδρόμους των νοσοκομείων παραμένουν ως πρόβλημα, χωρίς οι εκάστοτε διοικήσεις να ενδιαφέρονται να το επιλύσουν. Κάποτε προ κρίσης ως βασική αιτία αναφερόταν ότι κάποιοι γιατροί καθοδηγούσαν «πελατειακά» τους ασθενείς τους την ημέρα εφημερίας του νοσοκομείου, προκειμένου να παρακάμψουν την αναμονή που θα είχαν κάτω από κανονικές συνθήκες για νοσηλεία. Τώρα που τέτοια ενδεχόμενα κατά κύριο λόγω δεν υφίστανται, γιατί διαιωνίζεται αυτή η κατάσταση;

Σύμφωνα με τη δημοσιοποίηση του θέματος από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) την Τρίτη 15 Ιανουαρίου στο ΑΤΤΙΚΟ Νοσοκομείο επικράτησαν τριτοκοσμικές και απαράδεκτες συνθήκες κατά τη διάρκεια της εφημερίας του. Χαρακτηριστική είναι η παρακάτω περιγραφή:
«Το νοσοκομείο το βράδυ στις 8μ.μ. είχε φρακάρει. Οι κλίνες γεμάτες, οι διάδρομοι σε κάθε κλινική γεμάτοι από ασθενείς σε ράντζα και φορεία. Διασωληνωμένοι ασθενείς στη Νευροχειρουργική κλινική σε τετράκλινους θαλάμους με άλλους ασθενείς να περιμένουν ΜΕΘ σε λίστα αναμονής. Έμπαζαν οι πόρτες στους διαδρόμους με τους ασθενείς να ξεπαγιάζουν. Έως τις 8μ.μ. είχαν γίνει 205 εισαγωγές ασθενών.
Στη βραχεία νοσηλεία επικρατούσε το αδιαχώρητο από ασθενείς που περίμεναν να χωρέσει το φορείο τους σε διάδρομο κλινικής για να νοσηλευθούν. Αναμονή για εξέταση στην εφημερία πάνω από 50 φορεία και άλλοι 200 περιπατητικοί ασθενείς.

Χαλασμένος ο στεφανιογράφος για άλλη μια φορά. Δεν λειτουργούσε το αιμοδυναμικό εργαστήριο. Σοβαρά καρδιολογικά περιστατικά που και το λεπτό είναι κρίσιμο για τη ζωή τους μεταφέρονταν σε άλλα νοσοκομεία.

Το ακτινολογικό μηχάνημα των ΤΕΠ είναι χαλασμένο εδώ και ένα μήνα και δεν επισκευάζεται, γιατί χρειάζονται 20.000 ευρώ. Οι ασθενείς μεταφέρονται από δύο τραυματιοφορείς 200 μέτρα μακριά από την εφημερία για ακτινογραφία. Άλλοι ασθενείς περίμεναν 7-8 ώρες για να εξυπηρετηθούν.

Κάθε φορά το νοσοκομείο ξεκινάει την εφημερία με υπερπληρότητα. Γεμάτες οι 750 κλίνες και πολλά ράντζα γεμάτα. Πως θα εξυπηρετηθούν οι 200 εισαγωγές; Με βάση το νόμο το νοσοκομείο όταν ξεκινάει η εφημερία θα πρέπει να διαθέτει κενές το 25% των διαθέσιμων κλινών.

Η Ουρολογική Κλινική μετατράπηκε σε κοιτώνες ιατρών, ελλείψει άλλων χώρων. Γιατί δεν συνεπικουρείται η εφημερία του ΑΤΤΙΚΟΥ με ένα άλλο δημόσιο Νοσοκομείο;».

Αιφνιδιαστική επίσκεψη Μητσοτάκη στο ΑΤΤΙΚΟ
Στο μεταξύ αιφνιδιαστική επίσκεψη στο ΑΤΤΙΚΟ νοσοκομείο έκανε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης το βράδυ της Πέμπτης. Σε δήλωσή του ο κ. Μητσοτάκης τόνισε τα εξής: «Ράντζα στους διαδρόμους, λίγοι νοσηλευτές, εξοπλισμός ο οποίος δεν δουλεύει.

Ένα νοσοκομείο κόσμημα σε μια δύσκολη περιοχή της Αττικής, το οποίο δυστυχώς ακολουθεί μια πτωτική πορεία.

Δεν πρόκειται να ισχυριστώ ότι όλα αυτά τα προβλήματα δημιουργήθηκαν τα τελευταία 4 χρόνια, προφανώς πολλά είναι παλιά.

Έχει έρθει, όμως, η ώρα να αντιμετωπιστούν δραστικά, με μια τολμηρή παρέμβαση, η οποία θα αναβαθμίσει ουσιαστικά το δημόσιο σύστημα υγείας έτσι ώστε να γίνει επιτέλους ένας ουσιαστικός διαχωρισμός μεταξύ πρωτοβάθμιας φροντίδας και της φροντίδας που οι ασθενείς αναζητούν στα νοσοκομεία».

Ο κ. Μητσοτάκης παράλληλα ευχαρίστησε όλο το προσωπικό του νοσοκομείου – γιατρούς, νοσηλευτικό προσωπικό και υποστηρικτικό προσωπικό, για τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλουν για να μπορέσουν να παρέχουν ποιοτικές υπηρεσίες στους ασθενείς.

Επίσης δήλωσε ότι «η Νέα Δημοκρατία στα μέσα Φεβρουαρίου θα ανακοινώσει με λεπτομέρεια το πρόγραμμά της για μια ποιοτική δημόσια υγεία για κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα».

Φωτό: alfavita.gr


Σχολιάστε εδώ