Eπήλθε το διαζύγιο στη συγκυβέρνηση – Ατέλειωτο παζάρι

Eπήλθε το διαζύγιο στη συγκυβέρνηση – Ατέλειωτο παζάρι

Σκληρό παζάρι, ενίοτε χωρίς πολιτικούς κανόνες και όρια, εξελισσόταν αυτές τις μέρες στο παρασκήνιο με φόντο τη Συμφωνία των Πρεσπών και την επόμενη ημέρα της κυβέρνησης. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση στην κόψη του ξυραφιού, ενώ Αλ. Τσίπρας και Π. Καμμένος έχειν ως στόχο μια ελεγχόμενη κρίση, με τις λιγότερες ει δυνατόν, απώλειες και για τις δύο πλευρές.

Το πρωί της Κυριακής (13/01/2019) επήλθε το διαζύγιο στη συγκυβέρνηση. Μόλις 45 λεπτά κράτησε η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ, με τους δύο πολιτικούς αρχηγούς να βάζουν «τίτλους τέλους» στην, σχεδόν, τετραετή συγκυβέρνηση.


 Ζήτησα από τον Πάνο Καμμένο, όπως και από όλους, καθαρές λύσεις και καθαρές κουβέντες. Ευχαριστώ, λοιπόν, τον Πάνο Καμμένο όχι μόνο για όλα όσα πετύχαμε μαζί αυτά τα χρόνια, αλλά και γιατί ανταποκρίθηκε σε αυτό το κάλεσμα. Μου δήλωσε ότι παραιτείται από τη θέση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, καθώς επίσης, ότι θα ζητήσει το ίδιο να κάνουν και τα υπόλοιπα στελέχη των ΑΝΕΛ.  Έκανα δεκτή την παραίτηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, όπως θα κάνω δεκτή και όποια άλλη παραίτηση τεθεί υπόψη μου», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός, ανακοινώνοντας ότι ζητεί ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, διαδικασία που αναμένεται να ξεκινήσει την Τρίτη και να ολοκληρωθεί το βράδυ της Τετάρτης.


 

Το παζάρι

Οι κ. Τσίπρας και Καμμένος επιδίδονταν σε μια σκληρή παρτίδα πόκερ, αλλά κατά βάθος αυτό που επιδιώκαν (το έχαν συμφωνήσει ήδη, λένε οι πληροφορίες) είναι η εκτόνωση της κρίσης χωρίς παράπλευρες απώλειες. Προκειμένου αμφότεροι να ανασυγκροτήσουν τις δυνάμεις τους και να προσπαθήσουν να προσεγγίσουν βουλευτές από άλλα κόμματα ή από την πτέρυγα των ανεξάρτητων.

Βουλευτές, έξι έως δέκα συνολικά, έχουν βγάλει την ψήφο τους στο παζάρι και προσπαθούν να εξασφαλίσουν τα πιο ισχυρά ανταλλάγματα, με πρώτο και κύριο την πολιτική επιβίωσή τους. Πιο συγκεκριμένα, απαιτούν προνομιακή μεταχείριση και θέσεις στις λίστες του ΣΥΡΙΖΑ, που θα τους εξασφαλίζουν, όσο αυτό είναι δυνατό, την επανεκλογή τους στις προσεχείς εκλογές. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση βουλευτή που αυτήν τη στιγμή διαπραγματεύεται τόσο με το Μέγαρο Μαξίμου όσο και με τη… Νέα Δημοκρατία.

Οι διαπραγματεύσεις δύσκολες, καθώς υπάρχουν αντιδράσεις από βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, με συνέπεια να προκαλείται αδιέξοδο. Ενδεικτική είναι η περίπτωση βουλευτή (που πρόσφατα είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό), που του είχαν υποσχεθεί θέση στο ψηφοδέλτιο του Δυτικού Τομέα (Β’ Αθηνών), τώρα του προτείνουν άλλη περιφέρεια και εκείνος αντιδρά.

Με τα σημερινά δεδομένα υπάρχουν δύο ομάδες βουλευτών (πέραν του ΣΥΡΙΖΑ): Στην πρώτη είναι όσοι εμφανίζονται διατεθειμένοι ή και αποφασισμένοι να ψηφίσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών και πρόκειται για τους Ελ. Κουντουρά, Θ. Παπαχριστόπουλο, Β. Κόκκαλη (ο οποίος όμως συζητά και με τη ΝΔ) από τους Ανεξάρτητους Έλληνες και Στ. Θεοδωράκη, Σπ. Δανέλλη, Σπ. Λυκούδη και Γ. Μαυρωτά από το Ποτάμι και η Κ. Παπακώστα. Στη δεύτερη ομάδα είναι όσοι βουλευτές προτίθενται, αν και εφόσον τεθεί θέμα, να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και πρόκειται για τους Ελ. Κουντουρά, Θ. Παπαχριστόπουλο, Κ. Ζουράρι από τους ΑΝΕΛ, την Κ. Παπακώστα, τον Σπ. Δανέλλη και ενδεχομένως τον Γ. Σαρίδη από την Ένωση Κεντρώων.
Βέβαια ο Γ. Σαρίδης μιλώντας σήμερα (13/01/2019)   στον news247 στους 88,6  ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση λόγω της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου και την ανακοίνωση ότι οι ΑΝΕΛ αποχωρούν από την κυβέρνηση ξεκαθάρισε πως δεν θα παράσχει ψήφο εμπιστοσύνης στον πρώην κυβερνητικό εταίρο και έστειλε εσωκομματικό μήνυμα ότι: «Εάν κάποιος πει ότι παραιτείται όλων των θέσεων και ψηφίσει υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών, δεν μπορώ να τον καταδικάσω. Διαφωνώ μαζί του αλλά δεν μπορώ να τον καταδικάσω. Αλλά εάν κάποιος κρατήσει και την καρέκλα του και ψηφίσει υπέρ, δεν έχει θέση σε εμάς» τόνισε ο κ. Καμμένος.

Ερωτηθείς ποια θα είναι η στάση των Ανεξαρτήτων Ελλήνων σε περίπτωση που η Νέα Δημοκρατία καταθέσει πρόταση μορφής κατά της κυβέρνησης απάντησε:

«Αν ο κ. Μητσοτάκης κάνει δημόσια δήλωση οτι δέχεται λύση χωρίς τον όρο “Μακεδονία”,  ότι ποτέ του δεν θα διαπραγματευτεί τον όρο ‘Μακεδονία’ και ότι θα την καταργήσει ακόμη κι αν έχει ψηφιστεί, του υπογράφω την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης. Αλλά δεν θα το κάνει».

Τι προηγήθηκε

Οι μέρες είναι «γκαστρωμένες», κατά το κοινώς λεγόμενο, και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα φέρουν οι διεργασίες που εξελίσσονται στο παρασκήνιο.

Με το σκεπτικό ότι υπάρχει –όπως διατείνονται– διαπιστωμένη πλειοψηφία 151 βουλευτών τόσο για την κύρωση της Συμφωνίας όσο και για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.

Ένας από τους βασικούς όρους που έθετε ο Π. Καμμένος στον Αλ. Τσίπρα είναι τη δεδομένη στιγμή να αποσύρει από την κυβέρνηση όλα τα στελέχη των ΑΝΕΛ. Ο κ. Καμμένος έθεσε το ζήτημα αυτό στην προχθεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματός του και προκάλεσε έντονες αντιδράσεις. Δύο βουλευτές (Θ. Παπαχριστόπουλος, Β. Κόκκαλης) και ένας εξωκοινοβουλευτικός (Ν. Μαυραγάνης) διαφώνησαν ανοιχτά και του ξεκαθάρισαν πως δεν πρόκειται να συναινέσουν σε μια τέτοια εξέλιξη. Μετά από αυτήν την εξέλιξη ο κ. Καμμένος αναγκάσθηκε να διακόψει τη συνεδρίαση. Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι είναι έξω φρενών με τους εν λόγω βουλευτές και τα στελέχη. «Είναι αχάριστοι! Αν δεν ήμουν εγώ δεν θα είχαν δει στη ζωή τους υπουργική καρέκλα», έλεγε χαρακτηριστικά στους συνομιλητές του.

Εξοργισμένος είναι ιδιαιτέρως με την κ. Κουντουρά, η οποία –όπως ο ίδιος παραδέχθηκε στη διάρκεια της συνεδρίασης– δεν απαντά στις τηλεφωνικές κλήσεις του και αρνείται να του μιλήσει. «Είναι απαράδεκτη», τόνισε ο κ. Καμμένος, αποδίδει δε τη στάση της στο γεγονός ότι έχει αποφασίσει να μεταπηδήσει στον ΣΥΡΙΖΑ, αφού ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών. Ενώ κατα την συννεντευξη τύπου.

Στο μεταξύ, η υπερψήφιση των συνταγματικών αλλαγών από τη Βουλή των Σκοπίων σήμανε την αντίστροφη μέτρηση ούτως ώστε το μπαλάκι να περάσει στο γήπεδο της Αθήνας. Στην τηλεοπτική συνέντευξή του (Open) ο κ. Τσίπρας άφησε να εννοηθεί ότι η Συμφωνία θα έρθει προς κύρωση στη Βουλή μέχρι το τέλος Ιανουαρίου.

Το βράδυ της Τετάρτης η ψηφοφορία στη Βουλή

Διαδικαστικά, τις επόμενες ημέρες τα Σκόπια θα αποστείλουν στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών το κείμενο με τις αλλαγές στο Σύνταγμά τους, όπως προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών.

Στη συνέχεια, όπως είχαμε γράψει στην έντυπη έκδοση του “Π”, ο πρωθυπουργός θα στείλει (απέστειλε ήδη) στην Προεδρία της Βουλής το αίτημα επαναβεβαίωσης της εμπιστοσύνης της Βουλής στην κυβέρνηση, επικαλούμενος το άρθρο 84 του Συντάγματος και το άρθρο 141 του Κανονισμού της Βουλής.

Την έναρξη της συζήτησης για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση το μεσημέρι της Τρίτης και τη διεξαγωγή της σχετικής ψηφοφορίας το βράδυ της Τετάρτης θα εισηγηθεί ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, κατά την αυριανή έκτακτη Διάσκεψη των Προέδρων, στις 10.00 το πρωί.

Ο κ. Βούτσης, σύμφωνα με το naftemporiki.gr, μιλώντας σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες, διευκρίνισε ότι η πρόταση για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, είναι νωπή και παρέπεμψε στην ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού τον περασμένο Δεκέμβριο. Επομένως, εξήγησε, δεν χρειάζεται να διεξαχθεί συζήτηση εφ’ όλης της ύλης. Διαβεβαίωσε, επίσης, ότι στο ενδιάμεσο διάστημα η Βουλή θα λειτουργήσει κανονικά, κάτι που σημαίνει ότι το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για το σύστημα προσλήψεων, θα συζητηθεί τη Δευτέρα στην Ολομέλεια.

Μπλόκο από Ξυδάκη – Φίλη για τα αντισταθμιστικά

Στο μέτωπο των κυβερνητικών εταίρων το κλίμα είναι βαρύ και με διακυμάνσεις και βάρυνε ακόμη περισσότερο μετά την απόφαση του προέδρου της Βουλής Ν. Βούτση να παραπέμψει στην αρμόδια επιτροπή την τροπολογία για τα αντισταθμιστικά των Ενόπλων Δυνάμεων, την οποία είχε υπερασπιστεί με πάθος ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος στη συζήτηση στη Βουλή, όμως, πριν από τις τεράστιες αντιδράσεις βουλευτών της ΝΔ αλλά και των άλλων κομμάτων, ότι περιέχει πολλές σκιές, ιδιαίτερα μάλιστα λόγω του γεγονότος ότι θα έπρεπε να είχε συζητηθεί στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, αφήνοντας αιχμές εναντίον όλης της κυβέρνησης. Είχε προηγηθεί «διάβημα» προς τον κ. Βούτση από τους Ν. Ξυδάκη και Ν. Φίλη, οι οποίοι εντόπισαν «σκοτεινά σημεία» στην τροπολογία.


Σχολιάστε εδώ