Αλ. Τσίπρας: Δεν υπολογίζουμε το πολιτικό κόστος, δεν κάνουμε πίσω – Τα θετικά της Συμφωνίας των Πρεσπών (βίντεο)

Αλ. Τσίπρας: Δεν υπολογίζουμε το πολιτικό κόστος, δεν κάνουμε πίσω – Τα θετικά της Συμφωνίας των Πρεσπών (βίντεο)

«Όταν παίρνουμε ρίσκα αληθινά, υπάρχει ένας ενθουσιασμός, ίσως είναι στο DNA», είπε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ανεβαίνοντας στο βήμα της εκδήλωσης με θέμα “το στοίχημα της Συμφωνίας των Πρεσπών”, δηλώνοντας απολύτως δικαιωμένος για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι ιστορική, πατριωτική και εθνικά ωφέλιμη και κάλεσε την κεντροαριστερά για συσπείρωση σε αντιδεξιό μέτωπο ενόψει των εκλογών.

Και συνέχισε: «Προς όφελος της σταθερότητας, αλλά και του εθνικού συμφέροντος, αποφασίσαμε να κάνουμε το δεύτερο. Να σηκώσουμε το ιστορικό βάρος. Να προχωρήσουμε, αναλαμβάνοντας το πολιτικό ρίσκο, όσο και το πολιτικό κόστος αυτής της διαδικασίας. Το δίλημμα ήταν πολιτικό κόστος ή το εθνικό συμφέρον».

Eργαστήκαμε σκληρά, για να διασφαλίσουμε ότι στη Συμφωνία των Πρεσπών περιλαμβάνονται όλες οι παράμετροι που εγγυώνται την εδώ & χρόνια διαμορφωμένη «εθνική γραμμή». Πιστεύω ότι τα καταφέραμε, όπως αποδεικνύεται από την συνταγματική αναθεώρηση που ολοκληρώθηκε προχθές στην πΓΔM.

Τα θετικά της Συμφωνίας 

Σταχυολογώντας τα θετικά της Συμφωνίας των Πρεσπών, σημείωσε τα εξής:

> Η γειτονική χώρα, μετά από 23 χρόνια, αφήνει πίσω της την ονομασία «Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας», το σημαντικότερο αφήνει πίσω τη συνταγματική της ονομασία και από «Δημοκρατία της Μακεδονίας» τη μετέτρεψε σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», δηλαδή σε μια σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, για όλες τις χρήσεις, εντός και εκτός, αυτό που χρόνια ζητούσε η ελληνική πλευρά.

> Αποδέχθηκε ότι η γλώσσα της, είναι μια νοτιο-σλαβική γλώσσα και ότι ο πολιτισμός της δεν έχει σχέση με τον αρχαιοελληνικό μακεδονικό πολιτισμό.

> Απάλειψε από το Σύνταγμά της κάθε υποψία αλυτρωτισμού, καθώς και οποιαδήποτε, έστω και έμμεση, αναφορά σε μειονότητα.

> Στο νέο της Σύνταγμα δηλώνεται ρητά ότι η ιθαγένεια, όπως θα αναγράφεται στα ταξιδιωτικά της έγγραφα, δεν καθορίζει, ούτε προκαταλαμβάνει την εθνότητα των πολιτών της Βόρειας Μακεδονίας.

Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός  η γειτονική χώρα υλοποίησε «όλα όσα τις είχαν ζητηθεί επισήμως ως προαπαιτούμενα από την ελληνική κυβέρνηση», με στόχο την επίτευξη μίας αμοιβαίας αποδεκτής συμφωνίας.

Σχέδια αποσταθεροποίησης

«Γνωστοί ακροδεξιοί, εθνικιστικοί κύκλοι, με τις σφραγίδες συλλόγων και σωματείων και την πολιτική καθοδήγηση της Χρυσής Αυγής και άλλων πολιτικών και επιχειρηματικών παραγόντων αλλά και παρα-θρησκευτικών οργανώσεων, που βεβαίως δεν εκφράζουν την επίσημη θέση της Ελληνικής Εκκλησίας, δοκίμασαν τα πάντα, για να ακυρώσουν αυτή την ελπιδοφόρα προοπτική» επεσήμανε και συνέχισε

»Αληθινός πατριωτισμός είναι να αγωνίζεσαι για να αναδείξεις την πατρίδα σου σε πρωταγωνίστρια δύναμη ειρήνης, συναδέλφωσης των λαών, οικονομικής και κοινωνικής προόδου, σ’ έναν κόσμο που αποσταθεροποιείται. Σε μια Ευρώπη που σκεπάζεται απ’το σκοτάδι της μισαλλοδοξίας.

»Εμείς, οι προοδευτικές κυβερνήσεις, έχουμε το θάρρος και τη δύναμη να περάσουμε τους λαούς μας από μια ιστορία αιώνων γεμάτη συγκρούσεις, σε μια νέα, ιστορική φάση ειρήνης, πολυμερούς συνεργασίας, συνανάπτυξης και ευρωπαϊκής προοπτικής.

»Στις Ευρωεκλογές, για να συνεισφέρουμε στην οικοδόμηση μιας μεγάλης συμμαχίας της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, της Οικολογίας και της Σοσιαλδημοκρατίας που απεγκλωβίζεται από την αυτοκαταστροφική προσκόλληση στο νεοφιλελεύθερο και συντηρητικό πλαίσιο στο νέο Ευρωκοινοβούλιο.

»Δίνουμε τη μεγάλη μάχη των εκλογών, για τη προοδευτική διακυβέρνηση της επόμενης μέρας στο τόπο. Για να διαφυλάξουμε την διέξοδο από την κρίση με κοινωνικό πρόσημο. Για να μην γυρίσει η χώρα μας στο παρελθόν της διαφθοράς, του εκμαυλισμού, της κατασπατάλησης των δημόσιων πόρων.

Σφοδρή επίθεση σε ΝΔ και ΚΙΝΑΛ

«Δεν αναφέρομαι σε όσους δήλωναν ή δηλώνουν ενάντια στη λεγόμενη “εθνική γραμμή”. Δηλαδή, σε όσους έλεγαν ή λένε ότι διαφωνούν με σύνθετη ονομασία, με γεωγραφικό προσδιορισμό και έναντι όλων. Αλλά σ’ όσους χρόνια τώρα έχουν αυτή τη θέση και έχουν υπερασπιστεί αυτή τη θέση από τις κυβερνήσεις τους».

Και διερωτήθηκε: «Πόση μεγαλύτερη υποκρισία πια; Πόσο μεγαλύτερος λαϊκισμός; Πόσο μεγαλύτερη προσπάθεια εξαπάτησης και ψηφοθηρίας; Και μάλιστα για ένα εθνικό θέμα με ιστορικές συνέπειες για τη χώρα».

Ο κ. Τσίπρας εξαπολύοντας τα πυρά του κατά του κ. Μητσοτάκη, υποστήριξε χαρακτηριστικά: «Και θέλω γι αυτό να συγχαρώ και από αυτό το βήμα, το φίλο Ζόραν Ζάεφ για το κουράγιο και την τόλμη που επέδειξε από την αρχή έως το τέλος αυτής της διαδικασίας. Γιατί δεν έκανε πίσω απέναντι στα εθνικιστικά συλλαλητήρια μίσους που οργάνωσε το VMRO,  o εταίρος της ΝΔ στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, που επένδυσε στη βία και την πρόκληση πολιτικής ανωμαλίας, για να ακυρώσει αυτή την ιστορική προσπάθεια.  Και θέλω να μεταφέρω το μήνυμα στον ελληνικό λαό αλλά και ειδικότερα σε κάθε υγιώς και ελεύθερα σκεπτόμενο Έλληνα πολίτη».

Να συγκροτήσουμε ένα ευρύ μέτωπο σε όλα τα επίπεδα: Στην Αυτοδιοίκηση, πάνω στο έδαφος της απλής αναλογικής, που ανοίγει το δρόμο για πλατιές προοδευτικές πλειοψηφίες, που θα φράξουν το δρόμο στο εξαμβλωματικό φλερτ της ΝΔ και της Χρυσής Αυγής.

Η ιστορία θα καταγράψει τις δυνάμεις της δημοκρατίας και της κοινωνικής προόδου που με τη συσπείρωσή τους θα αποτρέψουν την επιστροφή του σκοτεινού παρελθόντος και θα αγωνιστούν για να οικοδομήσουν ένα μέλλον προκοπής. Από αυτό το προσκλητήριο δεν δικαιούται να λείψει κανείς.

«Γιατί παρόμοια σχέδια πολιτικής αποσταθεροποίησης αντιμετωπίσαμε και αντιμετωπίζουμε κι εδώ, στη χώρα μας από τη πρώτη στιγμή.  Γνωστοί ακροδεξιοί, εθνικιστικοί κύκλοι, με τις σφραγίδες συλλόγων και σωματείων και την πολιτική καθοδήγηση της Χρυσής Αυγής και άλλων πολιτικών και επιχειρηματικών παραγόντων αλλά και παραθρησκευτικών οργανώσεων  που βεβαίως δεν εκφράζουν την επίσημη θέση της Ελληνικής Εκκλησίας, δοκίμασαν τα πάντα, για να ακυρώσουν αυτή την ελπιδοφόρα προοπτική», είπε στη συνέχεια κλιμακώνοντας τα πυρά του.


Σχολιάστε εδώ