Ωμός ο Τσαβούσογλου – Μέσω Τουρκίας θα εξάγετε αέριο αλλιώς… τίποτα

Ωμός ο Τσαβούσογλου – Μέσω Τουρκίας θα εξάγετε αέριο αλλιώς… τίποτα

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου προτείνει τη μεταφορά του Κυπριακού αερίου μέσω της Τουρκίας.

Σε διαφορετική περίπτωση μεταφοράς η εξόρυξη δεν θα είναι βιώσιμη. Παράλληλα πρότεινε τη μοιραστούν τα έσοδα του αερίου μέσω της Ε.Ε. ή των εταιρειών εξόρυξης! Σύμφωνα με το IBNA σε συνέντευξη του στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV o Τσαβούσογλου ανέφερε πως η δεύτερη τουρκική πλατφόρμα θα κάνει έρευνες δυτικά της Κύπρου.

«Από την αρχή λέμε ένα πράγμα, είχε έρθει προχθές και ο Κύπριος επίτροπος Στυλιανίδης και το λέμε και στους Ευρωπαίους. Λένε πως υπάρχουν αποθέματα αερίου κι πετρελαίου γύρω από το νησί, και έχουν δικαιώματα και οι δυο λαοί. Το λένε και οι ελληνοκύπριοι αυτό. Αυτό που επιθυμούμε είναι να εξασφαλιστούν τα δικαιώματα του τουρκοκυπριακού λαού.  Λένε “δεν μπορούμε να το κάνουμε τώρα”. Λέμε γιατί; Μας λένε όταν θα πωλείται το αέριο να γίνει αυτό.  Υποστηρίζουν πως θα υπάρχει πίεση της κοινής γνώμης. Πως αυτό θα μπορούσε να είναι αναγνώριση της “Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου”», ανέφερε ο Τσαβούσογλου και πρότεινε τη φόρμουλα της διανομής των εσόδων μέσω της Ε.Ε. ή των εταιρειών…

«Κι εμείς τους λέμε  υπάρχουν κι άλλες φόρμουλες, θα μπορεί να γίνει μέσω της ΕΕ, μέσω των εταιρειών. Αν δεν θα γίνει κάτι μέσω των κρατών θα μπορεί να γίνει μέσω των εταιρειών. Το αίτημα μας είναι νόμιμο και δεν θα φέρει κανέναν σε δύσκολη θέση. Ας εξασφαλιστούν τα δικαιώματα των τουρκοκυπρίων και χωρίς ένταση να εξορυχτεί το αέριο η το πετρέλαιο. Ίσως κάποιοι για να θολώσουν τα νερά λένε άλλα πράγματα, όμως συμφωνούν όλοι πως αν δεν μεταφερθεί μέσω της Τουρκίας δεν είναι εκμεταλλεύσιμο και δεν έχει νόημα εξόρυξης.  Γι’ αυτό με την κατανόηση αυτή, ας έρθουμε οι τουρκοκύπριοι, οι ελληνοκύπριοι, εμείς με την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη μας, να τα κάνουμε όλα μαζί, και μέσω της Τουρκίας να μεταφερθούν όλα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Με πληροφορίες από IBNA
Φωτο: @MevlutCavusoglu


Σχολιάστε εδώ