Εφικτή η πλήρης δερματική κάθαρση για τους ασθενείς με ψωρίαση χάρη σε νέα βιολογική θεραπεία

Εφικτή η πλήρης δερματική κάθαρση για τους ασθενείς με ψωρίαση χάρη σε νέα βιολογική θεραπεία

Το ενδεχόμενο επίτευξης πλήρους δερματικής κάθαρσης είναι πλέον εφικτό και για τους Έλληνες ασθενείς που πάσχουν από μέτρια έως σοβαρή ψωρίαση μέσω μιας νέας βιολογικής θεραπείας της LEO Pharma που είναι διαθέσιμη στην Ελλάδα από τον Ιούλιο του 2018.

Όπως καταδεικνύεται από τις μελέτες AMAGINE-2 και AMAGINE-3, το μεγαλύτερο ποσοστό ασθενών που έλαβε θεραπεία με brodalumab, πέτυχε πλήρη δερματική κάθαρση χωρίς συμπτώματα ψωρίασης (100% βελτίωση) σε διάρκεια 52 εβδομάδων. Ο δείκτης PASI μετρά τη σοβαρότητα της ερυθρότητας, της πάχυνσης και της απολέπισης του δέρματος σε διαφορετικά σημεία του σώματος, και η βελτίωση σε σχέση με την αρχική τιμή κατά τουλάχιστον 75% (PASI 75) αποτελεί ένδειξη επιτυχίας της θεραπείας.

Ο καθηγητής Δερματολογίας – Αφροδισιολογίας, Διοικητής του Νοσοκομείου Αφροδισίων & Δερματικών Νόσων «Α. Συγγρός», κ. Δημήτριος Ρηγόπουλος σημείωσε ότι: «Τα πιο πρόσφατα θεραπευτικά δεδομένα για την ψωρίαση είναι πραγματικά ελπιδοφόρα. Παράλληλα με την καλύτερη κατανόηση των παθογενετικών μηχανισμών στους οποίους οφείλεται η νόσος και την αναγνώριση της συστηματικότητας της ψωρίασης, η οποία φαίνεται να συνδέεται με αρκετές συννοσηρότητες, ιδιαίτερα όταν μιλάμε για τη μέτρια-σοβαρή νόσο, έχουμε στα χέρια μας όλο και νεότερες πιο στοχευμένες και πιο αποτελεσματικές θεραπείες.

Οι νέες θεραπείες όπως το brodalumab δίνουν τη δυνατότητα τόσο στον ασθενή όσο και τον γιατρό να ανεβάσουν τον πήχη των θεραπευτικών προσδοκιών και να καθιστούν πλέον την κατά 100% βελτίωση, την απόλυτη δερματική κάθαρση, έναν ρεαλιστικό θεραπευτικό στόχο. Είναι καθησυχαστικό για εμάς τους δερματολόγους να προσφέρουμε στους ασθενείς μας πραγματικά αποτελεσματικές λύσεις που βελτιώνουν τόσο την πορεία της δερματικής τους πάθησης όσο και την ποιότητα ζωής τους».

Στο πλαίσιο του προγράμματος ανάπτυξης της θεραπείας με brodalumab, αξιολογήθηκε επίσης και η επίπτωση της ψωρίασης στην ποιότητα ζωής ανάλογα με το ποσοστό κλινικής βελτίωσης που επιτεύχθηκε.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, σε δώδεκα μόλις εβδομάδες, οκτώ στους δέκα ασθενείς ανέφεραν ότι η ψωρίαση δεν είχε πλέον καμία επίδραση στην ποιότητα ζωής τους. Πιο συγκεκριμένα, το 55% των ασθενών που πέτυχε βελτίωση από 75 έως και λιγότερο από 100%, ανέφερε ότι η ψωρίαση δεν είχε πλέον καμία επίδραση στην ποιότητα της ζωής του. Το ποσοστό ανέβηκε σε 80% για τους ασθενείς με πλήρη και απόλυτη δερματική κάθαρση (PASI 100).

«Με τις περισσότερες πρόσφατες μελέτες να επιβεβαιώνουν πως περίπου ένας στους δύο ασθενείς με μέτρια ή σοβαρή ψωρίαση, αισθάνεται συχνά ή διαρκώς ψυχολογική επιβάρυνση, η πλήρης δερματική κάθαρση είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ποιότητα της ζωής τους» σημείωσε η Μαρίνα Παπουτσάκη, Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος, Επιμελήτρια Α’, Α’ Κλινική Αφροδισίων & Δερματικών Νόσων Ιατρικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α., Νοσοκομείο Αφροδισίων & Δερματικών Νόσων «Α. Συγγρός» συμπληρώνοντας ότι «μέχρι πρότινος, η εκτίμηση σχετικά με τη βαρύτητα της ψωρίασης βασιζόταν σε κλινικά κριτήρια, όπως την έκταση της προσβεβλημένης επιφάνειας, την απολέπιση, τη διήθηση των βλαβών και άλλα.

Τα τελευταία χρόνια λαμβάνεται πολύ περισσότερο υπόψιν η γνώμη του ασθενούς και η επιβάρυνση που έχει στην καθημερινότητά του, τη λειτουργικότητά του, την επαγγελματική ή κοινωνική του ζωή.


Σχολιάστε εδώ