Εξορθολογισμό «βάπτισε» ο Τσίπρας τον διαχωρισμό σχέσεων Εκκλησίας – Κράτους!

Εξορθολογισμό «βάπτισε» ο Τσίπρας τον διαχωρισμό σχέσεων Εκκλησίας – Κράτους!

Η Ιεραρχία όμως δεν κάνει πίσω

Στο τρίτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου τοποθετούνται οι εξελίξεις στο θέμα της «Συμφωνίας Ιερώνυμου – Τσίπρα», που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων, με σχεδόν σύσσωμη την Ιεραρχία να είναι αντίθετη στην επιχείρηση «περιορισμού» της Εκκλησίας και κατάργησης της μισθοδοσίας των ιερέων από το κράτος, η οποία για ένα διάστημα θα είναι… επιδότηση της Εκκλησίας…

Ο πρωθυπουργός, πάντως, στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του άφησε να εννοηθεί ότι δεν θα κάνει πίσω στις τομές που θέλει να επιβάλει στην Εκκλησία, με τη σύμφωνη γνώμη του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, από τη στιγμή που μαζί ανακοίνωσαν την περιβόητη «Συμφωνία» από το βήμα του Μαξίμου. Η μοναδική αλλαγή είναι η… βάπτιση του «διαχωρισμού των σχέσεων Εκκλησίας – Κράτους» σε… «εξορθολογισμό των σχέσεων Εκκλησίας – Κράτους», που ενδεχομένως να υποκρύπτει κάποια… φραστική αλλαγή, ώστε να περιοριστούν οι α­ντιδράσεις των ιεραρχών. Μόνο που οι εκτιμήσεις αυτές είναι εκτός κλίματος…

Η σχετική αναφορά του Αλέξη Τσίπρα στο πρόβλημα που έχει με την Εκκλησία ήταν η εξής: «Ο εξορθολογισμός των σχέσεων Εκκλησίας και Κράτους, επίσης, θα προχωρήσει, με στόχο την ενδυνάμωση του πνευματικού ρόλου της Εκκλησίας, την εξασφάλιση από κάθε άποψη του κλήρου και, ταυτόχρονα, τη διασφάλιση του ρόλου της Πολιτείας, όπως αρμόζει σε ένα σύγχρονο και δημοκρατικό ευρωπαϊκό κράτος». (Προφανώς, η Ελλάδα δεν έχει αυτές τις… ιδιότητες σήμερα, κατά τον κ. πρωθυπουργό.)

Όπως έχει προγραμματιστεί, μετά τις 20 Ιανουαρίου θα συνεδριάσει η Επιτροπή Διαλόγου της Εκκλησίας με τον υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Γαβρόγλου για τις αλλαγές στις σχέσεις των δύο πλευρών και πρωτίστως στη μισθοδοσία των κληρικών, υποχρέωση που η κυβέρνηση θέλει να τη μεταθέσει στην Εκκλησία. Θα συζητηθεί επίσης η αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας και η υπαγωγή της στο ΤΑΙΠΕΔ, με τα έσοδα που θα προκύπτουν να μοιράζονται 50-50.

Ό,τι και να αποφασίσουν πάντως στην Επιτροπή, τον τελικό λόγο τον έχει η Ιεραρχία, η συντριπτική πλειοψηφία της οποίας είναι αντίθετη στις θέσεις του Μαξίμου, στις οποίες όλη αυτή η έκρηξη έδειξε ότι ο Αρχιεπίσκοπος είχε συμφωνήσει. Να σημειωθεί ότι η δύναμη της Εκκλησίας έχει αυξηθεί και από τη «λύση» του «Μακεδονικού» με την περιβόητη Συμφωνία των Πρεσπών. Και αυτό δεν μπορεί να το αγνοήσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Πέραν των τριγμών που έχει προκαλέσει η αντίθεση του κυβερνητικού συνεταίρου, του Πάνου Καμμένου, ο οποίος έχει δηλώσει ότι δεν ψηφίζει τη Συμφωνία.


Σχολιάστε εδώ