Τιτλοποίηση το νέο… περιτύλιγμα «κόκκινων» στεγαστικών δανείων

Τιτλοποίηση το νέο… περιτύλιγμα «κόκκινων» στεγαστικών δανείων

-Την αρχή κάνει η Eurobank με 44.000 δάνεια, μέσης αξίας 80.000 ευρώ

Σε νέα φάση περνάει η ρύθμιση δανείων, που έχει καθυστερήσει. Είναι η τιτλοποίηση και το πρώτο βήμα κάνει η Eurobank με το χαρτοφυλάκιο 44.000 στεγαστικών δανείων ύψους 2 δισ. ευρώ, τα περισσότερα εκ των όποιων έχουν καθυστερήσει από έξι μήνες μέχρι έναν χρόνο, η δε μέση αξία καθενός είναι στα 80.000 ευρώ.

Επιδίωξη της ηγεσίας της Eurobank είναι η όλη διαδικασία να ολοκληρωθεί ως τα μέσα του 2019, ενώ μετά θα ακολουθήσει η τιτλοποίηση των 7 δισ. ευρώ που ήδη έχει εξαγγείλει η τράπεζα στο πλαίσιο της συγχώνευσής της με την Grivalia.

Συγκεκριμένα, δάνεια ύψους 7 δισ. ευρώ θα μεταφερθούν σε εταιρεία ειδικού σκοπού (SPV) και έναντι αυτών θα εκδοθούν ομόλογα, τα οποία θα διατεθούν σε επενδυτές. Για τα δάνεια αυτά υπάρχουν προβλέψεις ύψους 3,8 δισ. ευρώ ενώ για τα υπόλοιπα 3,2 δισ. ευρώ, που δεν υπάρχουν προβλέψεις, θα εκδοθούν δύο τίτλοι, ένας αξίας 2 δισ. ευρώ και ο άλλος αξίας 1,2 δισ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά τη συγχώνευση Eurobank – Grivalia, η FPS θα είναι η μεγαλύτερη εταιρεία «κόκκινων» δανείων με χαρτοφυλάκιο περίπου 25 δισ. ευρώ, ενώ η αποτίμησή της ανέρχεται σε 400 εκατ. ευρώ. Το σχέδιο έχει στόχο τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στα 6 δισ. ευρώ μέσα στο 2019.


Σχολιάστε εδώ