Μ. Σπυράκη: Καλούμε τον κ. Τσίπρα να πει στους πολίτες ποιοι είναι αυτοί οι πρόθυμοι βουλευτές από άλλα κόμματα που είναι τώρα στην αντιπολίτευση

Μ. Σπυράκη: Καλούμε τον κ. Τσίπρα να πει στους πολίτες ποιοι είναι αυτοί οι πρόθυμοι βουλευτές από άλλα κόμματα που είναι τώρα στην αντιπολίτευση

Επιτρέψτε μου να ξαναθέσω το ερώτημα: Υπάρχει κυβέρνηση; Στην Ελλάδα μεταπολιτευτικά δεν έχουμε δει κυβέρνηση μειοψηφίας και η αποχώρηση του κ. Καμμένου που εξαγγέλθηκε, για άλλη μια φορά, μέσω νυχτερινών tweet συνεπάγεται την άμεση υποχρέωση του κ. Τσίπρα να έρθει στη Βουλή και να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης. Η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης δεν δίνεται εν λευκώ στον κ. Τσίπρα. Kαι για τον λόγο αυτόν δεν είχαμε κυβερνήσεις μειοψηφίας στην Ελλάδα. Άρα, καταλαβαίνετε ότι αυτό είναι το βασικό ζήτημα στο οποίο πρέπει να απαντήσει η κυβέρνηση, αλλά μια και ανοίγουμε το θέμα, εμείς έχουμε να θέσουμε στον κ. Τσίπρα τρία ερωτήματα ελπίζοντας ότι έχει όλο το χρόνο να τα απαντήσει. Προετοιμάζει συνεντεύξεις, θα έχει κάθε ευκαιρία να απαντήσει στα πολιτικά ερωτήματα της αντιπολίτευσης.

Ερώτημα πρώτο: Ο κ. Τζανακόπουλος στις 20 Ιουνίου προανήγγειλε ότι αν ο κ. Καμμένος αποσύρει τη στήριξή του από την κυβέρνηση, ο κ. Τσίπρας θα ζητήσει και θα λάβει νέα ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή. Θέλουμε να μας πει ο κ. Τσίπρας τι έχει αλλάξει από τότε και ο εκπρόσωπός του μίλησε για κυβέρνηση ανοχής, κυβέρνηση μειοψηφίας δηλαδή.

Ερώτημα δεύτερο: Ο κ. Τσίπρας φέρεται να είπε στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ ότι ακόμα και αν φύγουν οι ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση διαθέτει μια νέα πλειοψηφία τουλάχιστον 151 βουλευτών. Τον καλούμε λοιπόν σήμερα να πει στους πολίτες ποιοι είναι αυτοί οι πρόθυμοι βουλευτές από άλλα κόμματα που είναι τώρα στην αντιπολίτευση. Και επίσης να μας ενημερώσει με ποια κίνητρα οι βουλευτές αυτοί εκδηλώνουν 4 χρόνια μετά την προθυμία τους να στηρίξουν την κυβέρνηση.

Υπάρχει και ένα τρίτο ερώτημα: Την ώρα που ο κ. Καμμένος ετοιμάζει βαλίτσες όχι για ταξίδι, αλλά για να αποχωρήσει από την κυβέρνηση, συνυπογράφει με τον κ. Τσακαλώτο τροπολογία με την οποία προκύπτουν αντισταθμιστικά οφέλη ύψος 230 εκατομμυρίων ευρώ. Το 2017 ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος στη συμφωνία για την αναβάθμιση των F16 διαβεβαίωσε τη Βουλή επί λέξει: “Δεν πρόκειται να υπάρξουν αντισταθμιστικά ωφελήματα. Τα καθήκοντα του παρελθόντος δεν θα τα κάνουμε”. Τι ακριβώς έχει αλλάξει και στο παρά πέντε της αποχώρησης του κυβερνητικού εταίρου κατατίθεται αυτή η τροπολογία με συνοπτικές διαδικασίες και μάλιστα μετά τη λήξη της συνεδρίασης της σχετικής επιτροπής στη Βουλή;

Για τη συμφωνία των Πρεσπών

Κοιτάξτε, η ιστορία δεν γράφεται με “αν”. Η ιστορία γράφεται με πράξεις. Διαβάζω, λοιπόν, ότι υπάρχουν στελέχη του κόμματος που κυβερνά, του ΣΥΡΙΖΑ που δηλώνουν ότι αυτή η πλειοψηφία υπάρχει. Να τη δούμε. Να δούμε ποια χαρακτηριστικά παίρνει αυτή η πλειοψηφία και κυρίως να μάθουν και οι πολίτες με ποια κίνητρα βουλευτές που εξελέγησαν στην αντιπολίτευση, βουλευτές που για 4 χρόνια τώρα είναι στην αντιπολίτευση, ξαφνικά βλέπουν το φως το αληθινό  και προσχωρούν στην κυβερνητική πλειοψηφία. Δεν είναι απλό το ερώτημα; Περιμένουμε λοιπόν να δούμε.

Για το αν θα ζητηθεί η παρέμβαση του ΠτΔ 

Αυτό που εμείς επισημαίνουμε είναι ότι η αβεβαιότητα βλάπτει τη χώρα. Βλάπτει το εθνικό συμφέρον. Βλάπτει τους πολίτες. Και η κυβέρνηση όπως σήμερα υπάρχει είναι ακριβώς το συνώνυμο της αβεβαιότητας. Πολλώ δε μάλλον μία κυβέρνηση που θα στηρίζεται σε διεργασίες που φαίνεται πως συζητούνται πίσω από κλειστές πόρτες. Είναι λοιπόν απαραίτητο να σταματήσει η αβεβαιότητα για τη χώρα. Είναι απαραίτητο να ξέρουμε που βαδίζουμε. Βλέπετε, δεν χρειάζεται να σας πω εγώ τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, την κατάσταση στην ελληνική οικονομία, τις κινήσεις των επενδυτών, την κατάσταση στα εθνικά θέματα. Η κυβέρνηση αυτή είναι συνώνυμη της αβεβαιότητας.

Για Novartis

Υπάρχουν δύο θέματα: το πρώτο είναι το θεσμικό στο οποίο θα ήθελα να αναφερθώ με αφορμή και τη συνάντηση που είχε ο κ. Μητσοτάκης με τους εκπροσώπους των δικαστών και εισαγγελέων. Η Ν.Δ. υποστηρίζει τη θωράκιση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης και έχει ήδη καταθέσει εγκαίρως -και εν αντιθέσει με τον ΣΥΡΙΖΑ-  συγκεκριμένες προτάσεις για την αναθεώρηση των σχετικών άρθρων του Συντάγματος με στόχο -επαναλαμβάνω-  τη θωράκιση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης. Θα ήθελα να αναφέρω δύο παραδείγματα: το πρώτο παράδειγμα είναι ότι ζητούμε η επιλογή για τους ανώτατους δικαστικούς να περνά και από τη Βουλή  και το δεύτερο βεβαίως ότι θα πρέπει να υπάρχει μια τριετής περίοδος από την ώρα που συνταξιοδοτούνται δικαστικοί μέχρι την ώρα που αναλαμβάνουν καινούρια δημόσια καθήκοντα.

Από εκεί και πέρα, σε ό,τι αφορά την υπόθεση της Novartis, όλοι οι Έλληνες έχουν καταλάβει ότι η κυβέρνηση επιχείρησε να στήσει σκευωρία φέροντας απολογούμενους ακόμη και δύο πρώην πρωθυπουργούς. Τον κ. Α. Σαμαρά και τον κ. Π. Πικραμμένο. Η σκευωρία κατέρρευσε. Τα υπόλοιπα είναι δουλειά της δικαιοσύνης.

Για την επίσκεψη της κ. Μέρκελ

Ενόψει της επίσκεψης της Γερμανίδας Καγκελαρίου στην Αθήνα, θα ήθελα να κάνω ένα σχόλιο. Ότι στην Ελλάδα είναι ευπρόσδεκτες οι επισκέψεις ξένων ηγετών, ειδικά μάλιστα όταν πρόκειται για ηγέτες που εκπροσωπούν εταίρους και συμμάχους. Η κ. Μέρκελ γνωρίζει τις θέσεις της Ν.Δ. για το θέμα των Σκοπίων και ο κ. Μητσοτάκης θα επαναλάβει τις θέσεις αυτές στη συνάντηση που θα έχουν: η Ν.Δ. δεν θα επικυρώσει τη συμφωνία των Πρεσπών ούτε στην παρούσα, ούτε στην επόμενη Βουλή, στην οποία θα διαθέτει την πλειοψηφία. Είναι, νομίζω, σαφές ότι ο κ. Μητσοτάκης ό,τι λέει δημόσια το λέει και στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις. Δεν θα είναι το μοναδικό θέμα της συνάντησης, βεβαίως, η συζήτηση για τη συμφωνία των Πρεσπών. Πρόκειται για αδελφό κόμμα, μια σειρά θέματα θα μπουν στο τραπέζι.

Για το πρωτόκολλο ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ

Σας παρακαλώ να ρίξετε μια προσεκτική ματιά στο κείμενο της συμφωνίας των Πρεσπών. Μιλάει για ταυτόχρονη διαδικασία, είναι λοιπόν σαφές ότι είναι απολύτως συνδεδεμένα το ένα με το άλλο. Από εκεί και πέρα θα μου επιτρέψετε να το επαναλάβω, ότι εφόσον δεν επικυρωθεί η συμφωνία των Πρεσπών, δεν υπάρχει συμφωνία.

Η διαφωνία της Ν.Δ. με τη συμφωνία των Πρεσπών είναι στην καρδιά αυτής της υπόθεσης. Αφορά το εθνικό συμφέρον. Αφορά τα ζητήματα της γλώσσας και της ταυτότητας των πολιτών της γειτονικής χώρας. Στην πραγματικότητα ο κ. Τσίπρας αποδέχθηκε  αυτό που δεν αποδέχτηκαν πρωθυπουργοί δεκαετίες τώρα. Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Ν.Δ. δεν θα επικυρώσει τη συμφωνία των Πρεσπών ούτε στην παρούσα, ούτε στην επόμενη Βουλή.

Για τις Φωτογραφικές προκηρύξεις Γραμματέων σε δύο υπουργεία

Θα ήθελα να κάνω ένα σχόλιο σε σχέση με την επιχείρηση της κυβέρνησης να κατασκευάσει φωτογραφικές θέσεις για τον διορισμό των Γενικών Γραμματέων. Έχουμε ήδη δύο κραυγαλέα φωτογραφικά παραδείγματα από το Υπ. Ενέργειας για τον κ. Δερματά, προτείνεται ως Γ.Γ. για το Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας, και από το Υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής για τον κ. Κλάπα. Η κυβέρνηση δεν τήρησε ούτε τα προσχήματα, έκανε copy paste ή κόπι πάστε, όπως προτιμάτε, ανάλογα και με την πολιτική χροιά που το βλέπει ο καθένας, τα βιογραφικά των ΓΓ και έστησε τις προκηρύξεις. Η Ν.Δ. δεν θα αποδεχθεί τη μεθόδευση και θα καταργήσει αυτό το κατασκεύασμα. Αυτή η προειδοποίηση απευθύνεται και προς τους ενδιαφερόμενους.


Σχολιάστε εδώ