Η σωστή αναπνοή χαλαρώνει και ανακουφίζει από το στρες

Η σωστή αναπνοή χαλαρώνει και ανακουφίζει από το στρες

Ανακούφιση του άγχους, χαλάρωση της έντασης των μυών και βελτίωση των δεικτών της καρδιαγγειακής υγείας είναι μερικά από τα οφέλη που μπορεί να προσφέρει η σωστή αναπνοή στους ανθρώπους. Επιστήμονες έχουν αποδείξει ότι ο τρόπος χρήσης αυτού του εξαιρετικού και πολύπλοκου οργάνου μπορεί να χαρίσει, ανέξοδα, ηρεμία και καλύτερη υγεία!

«Ένας από τους στόχους της νέας χρονιάς για πολλούς είναι η διαχείριση του στρες και όχι αδίκως, αφού οι σύγχρονοι αστικοί ρυθμοί ζωής επιτείνουν το πρόβλημα καθημερινά. Οι επιδράσεις του δεν περιορίζονται μόνο στον ψυχολογικό τομέα, αλλά επεκτείνονται και επηρεάζουν την καλή κατάσταση σχεδόν όλων των οργάνων και συστημάτων του σώματος. Είναι τεκμηριωμένο ότι το στρες επιφέρει αλλαγές στα επίπεδα διαφόρων ορμονών, επιδεινώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και έχει επιπτώσεις στην καρδιά. Συχνά δε είναι τόσο έντονο που οι ασθενείς καταφεύγουν σε φαρμακευτικά σκευάσματα, προκειμένου να προστατευτούν. Υπάρχουν, ωστόσο, τρόποι να επανέλθουν σε ήρεμη κατάσταση με πιο φυσικούς τρόπους. Μεταξύ αυτών είναι η σωστή ρινική αναπνοή», επισημαίνει ο πλαστικός χειρουργός προσώπου – ΩΡΛ Δρ. Γεώργιος Μοιρέας,

Με την είσοδο της γιόγκα στη ζωή των ανθρώπων που ζουν στις δυτικές κοινωνίες έγιναν γνωστά τα πολλαπλά οφέλη της βαθιάς ρινικής αναπνοής. Εάν ο ασθενής είναι σε θέση να αναπνεύσει από τη μύτη μπορεί να διδαχθεί και να εξασκηθεί σε ασκήσεις εμβάθυνσής της, μειώνοντας με αυτόν τον πολύ απλό τρόπο τις επιβλαβείς επιπτώσεις του στρες. Αποκτώντας, δηλαδή, συνειδητή καθοδήγηση της αναπνοής ο άνθρωπος μπορεί να αυξήσει τη ζωτικότητά του, να αποτοξινωθεί και να βελτιώσει το ανοσοποιητικό του σύστημα, να χαλαρώσει, να βρει εσωτερική γαλήνη και διαύγεια πνεύματος.

Υπάρχουν διάφορες τεχνικές αναπνοής που προσφέρουν διαφορετικά οφέλη, ωστόσο η αργή και βαθιά ρινική αναπνοή είναι γενικά αποτελεσματική, δεδομένου ότι αυξάνει τον λειτουργικό χώρο των πνευμόνων, οδηγώντας σε σωματική χαλάρωση και βελτιώνοντας την ψυχική υγεία.

«Είναι γνωστό ότι το στρες επιδεινώνει διάφορες παθήσεις όπως το άσθμα, τα έλκη και το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, αυξάνει την αρτηριακή πίεση, προκαλεί πονοκεφάλους και μυϊκούς πόνους, μπορεί να προτρέψει σε υπερφαγία και εν τέλει σε παχυσαρκία, σε αύξηση των επιπέδων χοληστερίνης, οπότε και σε καρδιακές παθήσεις.

Σε μερικούς δύναται να προκαλέσει άλλου είδους αρνητικές συμπεριφορές όπως υπερκατανάλωση αλκοόλ, κάπνισμα περισσότερων τσιγάρων ή άλλων ουσιών. Τέλος, οδηγεί ορισμένους σε επιθετική συμπεριφορά, γεγονός που έχει επιπτώσεις και στην κοινωνική ζωή τους. Επομένως, κάθε τρόπος ελέγχου του στρες μόνο θετική επίδραση μπορεί να έχει, ιδιαίτερα δε όταν αυτός επιτυγχάνεται χωρίς τη λήψη φαρμάκων, απλώς με τον έλεγχο της αναπνοής», σημειώνει ο Δρ. Μοιρέας.

«Βέβαια, όταν υπάρχει λειτουργικό πρόβλημα στη μύτη αυτός ο τρόπος είναι αδύνατος. Η διόρθωσή του, ωστόσο, είναι εφικτή με χειρουργική επέμβαση. Τα καλά νέα είναι ότι η λειτουργική ρινοπλαστική, όπως λέγεται η συγκεκριμένη επέμβαση, αποτελεί πια ρουτίνα για τους εξειδικευμένους ΩΡΛ ρινοχειρουργούς. Είναι ελεγχόμενη και ασφαλής κυρίως για όσους χειρουργούς διαθέτουν τεχνολογία αιχμής».


Σχολιάστε εδώ