ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ: Αστυγραφία – Ο Ψυχρός Πόλεμος – Η μεταμόρφωση της Ελλάδας μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ: Αστυγραφία – Ο Ψυχρός Πόλεμος – Η μεταμόρφωση της Ελλάδας μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Η σειρά ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ, περιλαμβάνει έργα Ελλήνων και ξένων συγγραφέων για την ελληνική, ευρωπαϊκή και παγκόσμια ιστορία με διεισδυτική και αδογμάτιστη ματιά. Οι αναζητήσεις του σήμερα συνδέονται με γεγονότα, ιδέες και δυναμικές του παρελθόντος. Η σειρά αναδεικνύει την Ιστορία ως ζωντανό κομμάτι των ταυτοτήτων και των αποφάσεων που συνοδεύουν τα βήματά μας στο παρόν και στο μέλλον.

-ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ Ε. ΜΠΟΤΣΙΟΥ-
Καθηγήτρια Ιστορίας, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

 

> ΑΣΤΥΓΡΑΦΙΑ: Η ΖΩΗ ΜΟΥ, Η ΑΘΗΝΑ, Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συγγραφέας
Στράτης Στρατήγης


Μια ιστορία λιγότερο ειπωμένη μετά το 1945 είναι η ιστορία του Έλληνα αστού. Ο αστικός τρόπος ζωής αγαπήθηκε και μισήθηκε έντονα μέσα στα μετεμφυλιακά πάθη και τους ιλιγγιώδεις μετασχηματισμούς της ελληνικής κοινωνίας.
Αυτό το βιβλίο τον ζωντανεύει μέσα από τη μαρτυρία ενός από τους γνωστότερους Αθηναίους αστούς. Ο Στράτης Στρατήγης είναι με διττή έννοια αστός: και βέρος Αθηναίος και οπαδός της αστικής ταυτότητας· στη ζωή και στην πολιτική. Μόνιμος κάτοικος του κέντρου, ανάμεσα στον Λυκαβηττό και την Ακρόπολη, διακεκριμένος νομικός, πολιτικός, βασιλόφρων προοδευτικός, φίλος ή γνωστός διαφόρων και διαφορετικών προσωπικοτήτων της δικής του αθηναϊκής «γειτονιάς» και του κόσμου, ανασυνθέτει τις επιδράσεις που είχαν οι αλλεπάλληλες εσωτερικές και διεθνείς αλλαγές πάνω στο άστυ και τις αντιλήψεις των ανθρώπων του. Με κινηματογραφική μνήμη, κινεί την αφήγηση σε έξι δεκαετίες, από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο έως τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, για τους οποίους χρημάτισε πρώτος πρόεδρος του «Αθήνα 2004». Σε αυτή τη διαδρομή από το ναδίρ έως το ζενίθ των δυνατοτήτων του ελληνικού κράτους στον 20ό αιώνα, η Αθήνα ξανασυστήνεται στον αναγνώστη ως πολυμορφικό σκηνικό ολοένα συνθετότερων ανθρώπινων ιστοριών, μια μικρογραφία της ιστορίας της χώρας.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Γεννήθηκε στις 17 Ιουλίου 1933 στην Πλάκα. Σπούδασε νοµικά στη Βασιλεία της Ελβετίας (1951-1956), όπου αναγορεύθηκε Διδάκτωρ Νοµικής το 1956. Δικηγόρησε στην Αθήνα από το 1960 έως το 2012 και διατέλεσε νοµικός σύµβουλος της ΕΤΕ από το 1964 έως το 1998, µε διακοπή στη διάρκεια της Δικτατορίας (1970-1974). Δραστηριοποιήθηκε στην πολιτική µε τη Νέα Δηµοκρατία από το 1974 έως το 1985, ενώ το 1985 εξελέγη βουλευτής Επικρατείας. Την ίδια χρονιά προσχώρησε στη ΔΗΑΝΑ, όπου παρέµεινε µέχρι την αυτοδιάλυσή της το 1994. Διατέλεσε πρώτος πρόεδρος ΔΣ της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυµπιακών Αγώνων «Αθήνα 2004» από τον Ιανουάριο του 1998 έως την παραίτησή του τον Ιούλιο του 1999. Συνταξιούχος από το 2012.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Σειρά: Σύγχρονη Ιστορία
Κατηγορία: Ιστορία, Μαρτυρίες 
ISBN: 978-960-569-898-0



> Ο ΨΥΧΡΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ – ΟΙ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ, ΟΙ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ, ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ, ΟΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ 

Συγγραφέας
Gaddis John Lewis
Μεταφραστής
Ρηγούλα Γεωργιάδου


1945: ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος τελείωσε. Ένας καινούργιος όμως τρόμος μόλις άρχιζε…
Το βιβλίο αυτό μάς μεταφέρει πιο ζωντανά από ποτέ στην εποχή που ο κόσμος στεκόταν στο χείλος της καταστροφής.
Να ποια είναι η αλήθεια πίσω από κάθε κατασκοπικό θρίλερ που διαβάζουμε: οι λόγοι που η Αμερική και η Σοβιετική Ένωση βρέθηκαν παγιδευμένες σε ένα θανάσιμο αδιέξοδο· πόσο κοντά φτάσαμε σε έναν πυρηνικό όλεθρο· τι σκέφτονταν οι ηγέτες του κόσμου, από τον Στάλιν ως τον Μάο και από τον Ρίγκαν ως τον Γκορμπατσόφ· πώς συνωμοτούσαν οι μυστικοί πράκτορες και με ποιο τρόπο οι Ανατολικογερμανοί παραθεριστές συνέβαλαν στην πτώση του Τείχους.
Μια ιστορία για διαπραγματεύσεις και τεχνάσματα, τυράννους και παιχνίδια ισχύος – και για απλούς ανθρώπους που άλλαξαν τον ρου της ιστορίας.

«Ο John Lewis Gaddis θεωρείται ο πρύτανης μεταξύ των μελετητών του Ψυχρού Πολέμου».
-Noam Chomsky-

Είπαν για το βιβλίο

“Θαυμάσιο… γεμάτο συναρπαστικά επεισόδια.”
– Independent on Sunday-
“Καθηλωτικό και καλογραμμένο… Ένα απολαυστικό βιβλίο.”
– Evening Standard-


Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο John Lewis Gaddis είναι Καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Γέιλ. Συγκαταλέγεται ανάμεσα στους κορυφαίους ιστορικούς του Ψυχρού Πολέμου, έχοντας γράψει βιβλία που θεωρούνται κομβικά και που επηρέασαν με τη διαυγή ανάλυση και την κριτική οξύνοιά τους όχι μόνο τον τρόπο που αντιλαμβάνονταν τα κράτη της Δύσης τη διαμάχη μεταξύ των Υπερδυνάμεων ενόσω συνέβαινε, αλλά και την εξέλιξη της ιστορικής έρευνας και σκέψης για τον Ψυχρό Πόλεμο μετά την πτώση του Σιδηρού Παραπετάσματος.
Το 2012 ο John L. Gaddis κέρδισε το βραβείο Pulitzer στην κατηγορία Βιογραφία/Αυτοβιογραφία για το βιβλίο του George F. Kennan: An American Life.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Σειρά: Σύγχρονη Ιστορία
Κατηγορία: Ιστορία, Μαρτυρίες
ISBN: 978-960-569-900-0



> Η ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΕΤΑ ΤΟΝ Β’ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ

Συγγραφέας
William H. McNeill
Μεταφραστής
Νίκος Ρούσσος


Το εµβληµατικό αυτό βιβλίο αποτελεί θεµελιώδες ανάγνωσµα για όποιον θέλει να κατανοήσει σε βάθος τις µεταπολεµικές εξελίξεις στην Ελλάδα. Ο βραβευµένος µε το Εθνικό Βραβείο Βιβλίου των ΗΠΑ καθηγητής Ιστορίας William H. McNeill έγραψε ένα συγκλονιστικό έργο, όπου υπογραµµίζεται το πόσο ριζικά άλλαξε η Ελλάδα από τις τεκτονικές συγκρούσεις του Β΄ Παγκοσµίου Πολέµου, τον Εµφύλιο, την Ανασυγκρότηση, την ένταξη στο νέο διεθνές σύστηµα και την οικονοµική ανάπτυξη.
Παράδοση και εκσυγχρονισµός, εθνικές ιδιαιτερότητες και ξένες επιδράσεις, επαρχιακές δοµές και αστικοποίηση, τοπικές συµπεριφορές και ενιαία εθνικά πρότυπα αναλύονται µε οξυδέρκεια και ακρίβεια που συναρπάζει, όχι µόνο από τη σκοπιά της ενδελεχούς επιστηµονικής µελέτης, αλλά και ως µια µαρτυρία από πρώτο χέρι.
Το βιβλίο του McNeill αποτελεί ένα ολοκληρωμένο, συναρπαστικό ψυχογράφηµα της χώρας.

Είπαν για το βιβλίο

“Εφτασε επιτέλους η στιγμή να σηκωθεί το πέπλο σιωπής που κάλυπτε το κορυφαίο αυτό έργο επί δεκαετίες.” 
Στάθης Ν. Καλύβας-
“Μια ολοκληρωµένη µατιά πάνω στη σύγχρονη ελληνική ιστορία – τόσο συνολική, όσο σπανίως καταφέρνουν (αν το καταφέρνουν ποτέ) να αποδώσουν οι ίδιοι οι Έλληνες αναλυτές.”
-Ευάνθης Χατζηβασιλείου-


Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο William H. McNeill (1917-2016) ήταν Καναδοαµερικανός ιστορικός, συγγραφέας πολλών βιβλίων και καθηγητής στο Πανεπιστήµιο του Σικάγου επί 40 χρόνια. Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσµίου Πολέµου υπηρέτησε στον Αµερικανικό Στρατό και επίσης ως βοηθός στρατιωτικός ακόλουθος στις εξόριστες κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Γιουγκοσλαβίας στο Κάιρο. Θεωρείται ένας από τους πιο πολυµαθείς ιστορικούς, µε ιδιαίτερο χαρακτηριστικό την παγκόσµια µατιά πάνω στην Ιστορία: ο Μακνίλ πίστευε ότι την ιστορική αλήθεια την προσεγγίζεις όχι απαριθµώντας λεπτοµερώς τα γεγονότα, αλλά ότι αντίθετα «η αλήθεια βρίσκεται στον µύθο, στη γενικευµένη αφήγηση που στρέφει την προσοχή στα κοινά στοιχεία που υπάρχουν µέσα στην πολυσύνθετη πραγµατικότητα, αγνοώντας τις ασήµαντες διαφορές στις λεπτοµέρειες».
Έχει γράψει περισσότερα από 20 βιβλία και έχει βραβευτεί µε το National Book Award των Ηνωµένων Πολιτειών, καθώς και µε το National Humanities Medal από τον πρόεδρο Μπαράκ Οµπάµα το 2010.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Σειρά: Σύγχρονη Ιστορία
Κατηγορία: Ιστορία, Μαρτυρίες
ISBN: 978-960-569-759-4


Σχολιάστε εδώ