«Αυτοδυναμία ή χάος» το σύνθημα του Μητσοτάκη

«Αυτοδυναμία ή χάος» το σύνθημα του Μητσοτάκη

-Φοβάται ότι το ΚΙΝΑΛ δεν θα συνεργαστεί για τον σχηματισμό κυβέρνησης

Αυτοδυναμία ή… χάος! Με το σύνθημα αυτό θα πορευτεί προς τις εθνικές εκλογές η Νέα Δημοκρατία με στόχο να συσπειρώσει πέριξ της όλες τις δυνάμεις που θέτουν ως πρώτη προτεραιότητα τον σχηματισμό μιας ισχυρής –κοινοβουλευτικά– κυβέρνησης. Μιας κυβέρνησης που θα κληθεί να διαχειριστεί μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα και να βγάλει τη χώρα από το τέλμα με την εφαρμογή των αναγκαίων πολιτικών, χωρίς παζάρια και συμβιβασμούς.

Προεκλογικά ο Κυρ. Μητσοτάκης θα δώσει έμφαση στις… συνέπειες που μπορεί να υπάρξουν στην περίπτωση που μετά τις εκλογές δεν σχηματιστεί κυβέρνηση και η χώρα οδηγηθεί σε νέες εκλογές με το σύστημα της απλής αναλογικής. Το αλισβερίσι μεταξύ των κομμάτων, τον κίνδυνο της ακυβερνησίας και γενικότερης παράλυσης της χώρας.

Την ίδια στιγμή που οι προοπτικές μιας κυβερνητικής συνεργασίας απομακρύνονται αργά αλλά σταθερά.

Η δήλωση του γραμματέα Επικοινωνίας του ΚΙΝΑΛ Στ. Μαλέλη, ο οποίος τόνισε ότι το Κίνημα θα προτιμήσει να πάει σε επαναληπτικές εκλογές παρά να συνεργαστεί με τη Νέα Δημοκρατία, δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία στην Πειραιώς. Όλα τα μηνύματα που έφταναν το τελευταίο διάστημα από τη Χαριλάου Τρικούπη είχαν πάνω – κάτω το ίδιο… ανησυχητικό περιεχόμενο.

Στο επιτελείο του Κυρ. Μητσοτάκη θεωρούν ότι η Φ. Γεννηματά τελεί υπό την… εποπτεία στελεχών που λοξοκοιτούν προς την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ και θα κάνουν ό,τι είναι δυνατόν να αποτρέψουν μια συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία. Της προτάσσουν μάλιστα το δέλεαρ, τονίζοντας ότι λόγω της απλής αναλογικής στις επαναληπτικές εκλογές το ποσοστό του κόμματος θα είναι αυξημένο, όπως επίσης και οι βουλευτικές έδρες.

Εκτιμούν ότι ακόμη και αν η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ μπει στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης οι όροι θα είναι τόσο επαχθείς που δεν θα μπορούν να γίνουν αποδεκτοί από τον κ. Μητσοτάκη. Υπό αυτό το πρίσμα, η κατάκτηση της αυτοδυναμίας αποτελεί μονόδρομο για την ηγεσία και τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας. Εφικτός στόχος ή όχι, θα φανεί το βράδυ των εκλογών.

Στον τρίτο όροφο του κτιρίου της Πειραιώς έχουν αρχίσει εδώ και καιρό τις… ασκήσεις, όχι επί χάρτου, αλλά αυτοδυναμίας! Καθοριστικοί παράγοντες ο αριθμός των κομμάτων που θα μπουν στη Βουλή και το συνολικό ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός.

Σε περίπτωση πεντακομματικής Βουλής και αν το ποσοστό των εκτός Βουλής κομμάτων αγγίζει το 11%, ένα ποσοστό της τάξης του 36% δίνει στο πρώτο κόμμα σχετική αυτοδυναμία. Αν το όριο εισόδου στη Βουλή περάσει και έκτο κόμμα ανεβαίνει αυτόματα το ποσοστό της αυτοδυναμίας στο 37% και πάνω.

Παρά το γεγονός ότι στην Πειραιώς θεωρούν περίπου δεδομένο ότι η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ θα αρνηθεί να συ­μπράξει στον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, η Νέα Δημοκρατία θα συνεχίσει να τηρεί χαμηλούς τόνους. Μέχρι νεωτέρας, διότι κανείς δεν μπορεί να προδικάσει τις εξελίξεις καθώς θα προσεγγίζουμε τον χρόνο των εκλογών.

Το ερώτημα που τίθεται στις υπό τον κ. Μητσοτάκη κλειστές συσκέψεις είναι ποια στάση θα τηρήσουν κορυφαία στελέχη του ΚΙΝΑΛ που είναι θετικά στο ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία, ενώ αποκλείουν κατηγορηματικά το ενδεχόμενο σύμπραξης με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αναφέρονται συγκεκριμένα στον Β. Βενιζέλο, τον Ανδρ. Λοβέρδο, αλλά και σε άλλους.

Γ. ΖΑΦΕΙΡΗΣ


Σχολιάστε εδώ