Μανιαδάκης για Novartis: «Με πιέζουν να πω ότι χρηματίστηκαν Σαμαράς, Γεωργιάδης, Στουρνάρας»

Μανιαδάκης για Novartis: «Με πιέζουν να πω ότι χρηματίστηκαν Σαμαράς, Γεωργιάδης, Στουρνάρας»

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση Novartis, μετά τις δηλώσεις του μέχρι πρότινος προστατευόμενου μάρτυρα Νίκου Μανιαδάκη, η εμπλοκή του οποίου στην εν λόγω υπόθεση ήταν άγνωστη μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου. Ο κατηγορούμενος για παθητική δωροδοκία, ισχυρίζεται ότι δέχτηκε πιέσεις από τους εισαγγελείς διαφθοράς προκειμένου να ενοχοποιήσει τρία πολιτικά πρόσωπα.

Την ημέρα εκείνη, κι ενώ βρισκόταν στο αεροδρόμιο με τη σύζυγο και τα δύο παιδιά του, με σκοπό να ταξιδέψει στη Μαδρίτη, για τις γιορτές, έπειτα από έξι ώρες κράτησης στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», τού ανακοινώθηκε ότι σε βάρος του ασκείται δίωξη, ενώ του αφαιρείται το ελληνικό διαβατήριο.

Από την ημέρα εκείνη αποκαλύφθηκε ότι ο καθηγητής Νίκος Μανιαδάκης είναι ο προστατευόμενος μάρτυρας στον οποίο η Εισαγγελία Διαφθοράς είχε δώσει το κωδικό όνομα «Γιάννης Αναστασίου». Ο ίδιος, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, κατηγόρησε τις δικαστικές αρχές για τον τρόπο που χειρίζονται την υπόθεση, αλλά και για τον τρόπο που τον εξέτασαν.

Συγκεκριμένα, ισχυρίστηκε ότι δύο φορές την τελευταία εβδομάδα, στις 27 και στις 28 Δεκεμβρίου,εκλήθη από τους εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς, οι οποίοι του άσκησαν πιέσεις να ενοχοποιήσει τρία πολιτικά πρόσωπα: Τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον αντιπρόεδρο της ΝΔ Αδωνι Γεωργιάδη και το διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα.

Ο μέχρι πρότινος προστατευόμενος μάρτυρας στην πολύκροτη υπόθεση, αναπληρωτής κοσμήτορας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, σε βάρος του οποίου ασκήθηκε δίωξη για παθητική δωροδοκία, σημείωσε ότι με τον πρώην πρωθυπουργό «δεν έχει συναντηθεί ποτέ στη ζωή του», ενώ ο πρώην υπουργός Υγείας τον είχε καλέσει ως μέλος της ομάδας που διαπραγματευόταν με την τρόικα, αλλά ποτέ δεν ήταν αξιωματούχος του υπουργείου. Επίσης, ο διοικητής της ΤτΕ ήταν καθηγητής του στο πανεπιστήμιο, ωστόσο δεν είχαν ιδιαίτερη συνεργασία στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με την τρόικα.

Ο κ. Μανιαδάκης κατήγγειλε ακόμα ότι οι δικαστικές αρχές τού έκαναν επίμονες ερωτήσεις για τους κ. Σαμαρά, Γεωργιάδη και Στουρνάρα. «Μού ζητήθηκε να γνωρίσω αν έχουν λάβει αμοιβές, το αρνήθηκα και το αρνούμαι, δεν μπορεί ένας άνθρωπος να τίθεται υπό καθεστώς πίεσης για να ομολογήσει», υποστήριξε. Μού ζητήθηκε, συνέχισε, υπό καθεστώς πίεσης, να πω τι είχε κάνει ή δεν είχε κάνει το τάδε πολιτικό πρόσωπο. «Μού καταστρέφουν τη ζωή, την τιμή την υπόληψή μου, με έχουν ελέγξει επανειλημμένα» σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Δεν γνώριζα τίποτα… Ενδεχομένως αυτό δεν ικανοποίησε, αλλά ήταν η αλήθεια. Ξαφνικά ένας από τους άλλους δύο μάρτυρες, τους γνωρίζω λόγω κακού συντονισμού, λέει στις αρχές πως γνωρίζει ότι έχω λάβει χρήματα από τη Novartis για να επηρεάσω την πολιτική υγείας της χώρας, και αυτό χρησιμοποιήθηκε για να μού ασκηθεί πίεση. Δυσαρέστησα…», σχολίασε ο καθηγητής.

Περισσότερα στο cnn.gr
Φωτο: cnn.gr


Σχολιάστε εδώ