Τη βραχονησίδα Παναγιά έχουν στο μάτι οι Τούρκοι

Τη βραχονησίδα Παναγιά έχουν στο μάτι οι Τούρκοι

Ο ΑΓΕΕΘΑ, ναύαρχος Αποστολάκης, δεν είπε τυχαία ότι «αν ανέβουν οι Τούρκοι σε βραχονησίδα, θα την ισοπεδώσουμε» – δήλωση που είχε την απόλυτη έγκριση του Μαξίμου

-Ήταν ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν στην πρόσφατη σύσκεψη στην Ουάσινγκτον, όπου μετείχαν ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο και από ελληνικής πλευράς ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλος και ο ΑΓΕΕΘΑ

Σαν κεραυνός έπεσε η ξαφνική δήλωση του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Ευάγγελου Αποστολάκη στη συνάντησή του με τους στρατιωτικούς συντάκτες στις 19 Δεκεμβρίου ότι «εάν οι Τούρκοι ανέβουν σε βραχονησίδα, θα την ισοπεδώσουμε». Και τούτο γιατί ο ναύαρχος, ως Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων, μετράει την κάθε του λέξη, που σημαίνει ότι, αν περάσει τις γραμμές, κάτι πολύ σοβαρό συμβαίνει, που απειλεί την κυριαρχία της χώρας μας.

Και αυτή η σκληρή προειδοποίηση είχε ως βάση διασταυρωμένες πληροφορίες για κατάληψη της βραχονησίδας μας που βρίσκεται δίπλα στις Οινούσσες, ανατολικά της Χίου.

Για όλη αυτή την εξέλιξη ήταν απόλυτα ενημερωμένος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και η δήλωση του ΑΓΕΕΘΑ είχε την πλήρη έγκριση της κυβέρνησης.

Και όπως τονίζουν έγκυρες πληροφορίες, ο ναύαρχος κ. Ευ. Αποστολάκης έχει την απόλυτη εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού. Σύμφωνα δε με καλές πληροφορίες, από τη στιγμή που πήραν το μήνυμα οι απέναντι, ζήτησε να πέσουν οι τόνοι…

Για το ότι «κάτι» μαγειρεύουν οι γείτονές μας είχαν δει το φως της δημοσιότητας κάποιες πληροφορίες την 1η Μαρτίου από το site του γνωστού για την ε­γκυρότητά του Σταύρου Λυγερού, το SLpress.gr, οι οποίες δεν διαψεύσθηκαν ποτέ.

Το σχετικό κείμενο είχε ως εξής:
«Πληροφορίες, που από τη φύση τους δεν μπόρεσαν να διασταυρωθούν, αναφέρουν πως οι Τούρκοι επιχείρησαν τις προηγούμενες ημέρες να δημιουργήσουν επεισόδιο σε νησί του Αιγαίου και μάλιστα όχι βραχονησίδα. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η Αθήνα είχε έγκαιρη ενημέρωση από κυβέρνηση τρίτης χώρας, με αποτέλεσμα να λάβει τα κατάλληλα μέτρα και να αποτρέψει την τουρκική επιχείρηση.

Είναι αξιοσημείωτο ότι τις τελευταίες ημέρες οι Τούρκοι πραγματοποιούν άσκηση στην περιοχή του Έβρου με τεθωρακισμένα και με σαφή αμυντικό σχεδιασμό. Το γεγονός αυτό ενδεχομένως να συνδέεται με προσπάθεια αντιμετώπισης ελληνικής αντενέργειας, στην περίπτωση που θα υλοποιείτο η σχεδιαζόμενη επιχείρηση».

Η κατάληψη ελληνικής βραχονησίδας ήταν ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν στην πρόσφατη διμερή συνάντηση στην Ουάσινγκτον, όπου από πλευράς ΗΠΑ μετείχε ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, ενώ τον Αλέξη Τσίπρα, που έχει και το χαρτοφυλάκιο του υπουργού Εξωτερικών, εκπροσώπησε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος. Μάλιστα, πρώτη φορά πήγε κατώτερος του υπουργού Εξωτερικών και ήταν φανερό ότι ο κ. Πομπέο θα ήθελε να έχει απέναντί του τον Τσίπρα.

Βασικό θέμα ήταν «ο στρατηγικός διάλογος», η αναβάθμιση των διμερών σχέσεων σε επίπεδο στρατηγικό, η ανάπτυξη συνεργασίας, οι κοινές ασκήσεις, η ανάσχεση της ρωσικής επιρροής στο Αιγαίο αλλά και η α­ντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Επίσης, έγινε κουβέντα για τα υποσυστήματα ασφαλείας στην περιοχή: Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου και Ελλάδας – Κύπρου – Ιορδανίας, με τα νέα δεδομένα που δημιουργούν τα κοιτάσματα από πλευράς γεωπολιτικής.

Παγίδα της Αμερικής φοβάται ο Ερντογάν
Στην αντίπερα όχθη, οι πληροφορίες λένε ότι μια ομάδα του επιτελείου του τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν είναι υπέρ της πρόκλησης «θερμού επεισοδίου», με στόχο την παρεμπόδιση των γεωτρήσεων στα κοιτάσματα φυσικού αερίου.

Σύμφωνα όμως με πολύ καλές πληροφορίες, ο Ερντογάν είναι πολύ επιφυλακτικός στο… στήσιμο ενός «θερμού επεισοδίου», καθώς φοβάται ότι μπορεί να είναι παγίδα της Αμερικής και όλη αυτή η… επιχείρηση να στραφεί εναντίον του.
Αντίθετος στη δημιουργία «θερμού επεισοδίου» είναι και ο αντιπρόεδρός του Χακάν Τσαβούσογλου.

Απειλούν να εισβάλουν στο Αιγαίο
«Υπάρχει ένα ζήτημα για το οποίο το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) και η αξιωματική αντιπολίτευση της Τουρκίας, το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP), συμφωνούν απόλυτα: Η πεποίθηση ότι τα ελληνικά νησιά καταλαμβάνουν τουρκικό έδαφος και πρέπει να ανακτηθούν.

Τόσο ισχυρή είναι αυτή η αποφασιστικότητα, ώστε οι ηγέτες των δύο κομμάτων απειλούν ανοιχτά να εισβάλουν στο Αιγαίο», γράφει η δημοσιογράφος Uzay Bulut, η οποία είναι Τουρκάλα και ζει στην Ουάσινγκτον. Και προσθέτει: «Όλοι οι τούρκοι πολιτικοί δείχνουν να έχουν τα δικά τους κίνητρα για την εμμονή τους με τα νησιά: Παραδοσιακός τουρκικός επεκτατισμός, εκτουρκισμός των ελληνικών εδαφών, νεο-οθωμανισμός και βεβαίως η ναυαρχίδα της κατάκτησης του Ισλάμ, η τζιχάντ.

Υπάρχουν, επίσης, στρατηγικοί λόγοι για την επιθυμία τους να εισβάλουν στα νησιά. Δεδομένου ότι η Τουρκία εισέβαλε με αγριότητα στην Κύπρο το 1974, οι σημερινές απειλές κατά της Ελλάδος –και από τις δύο άκρες του πολιτικού φάσματος της Τουρκίας– δεν πρέπει να ληφθούν ελαφρώς από τη Δύση. Η Ελλάδα είναι η γενέτειρα του δυτικού πολιτισμού.
Ανήκει στην ΕΕ. Κάθε επίθεση εναντίον της Ελλάδας πρέπει να αντιμετωπίζεται ως επίθεση κατά της Δύσης.

Είναι καιρός για τη Δύση, η οποία παρέμεινε σιωπηλή μπροστά στις τουρκικές φρικαλεότητες, να σταθεί απέναντι στην Άγκυρα».


Σχολιάστε εδώ