Ο Γαβρόγλου διαλύει την Παιδεία

Ο Γαβρόγλου διαλύει την Παιδεία

-Στον βωμό της ψηφοθηρίας
– Στις… πράσινες σχολές θα μπαίνουν χωρίς εξετάσεις
– Και το… κερασάκι, 15.000 προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών

Σε μια άνευ προηγουμένου ψηφοθηρία έχει επιδοθεί τις τελευταίες ημέρες ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου, με εξαγγελία ευεργετικών μέτρων και αλλαγών που, σημειωτέον, θα κληθεί να εφαρμόσει –ή όχι– η επόμενη κυβέρνηση.

Με κεντρικό σύνθημά «Ψηφίστε μας να τα εφαρμόσουμε», γκρεμίζει αντί να χτίζει, ξηλώνει αντί να φτιάχνει βασικούς πυλώνες της εκπαίδευσης στη χώρα μας. Και όλα αυτά χωρίς να έχει προηγηθεί ένας ευρύς διάλογος με τους εμπλεκόμενους φορείς και τα κόμματα.

Πρώτα ο κ. Γαβρόγλου ανακοίνωσε εκ νέου ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να καταργήσει τις πανελλαδικές εξετάσεις και ότι η εισαγωγή στα πανεπιστήμια θα γίνεται με βάση το απολυτήριο του λυκείου και μόνο. Καλλιεργώντας έτσι τις προσδοκίες και του τελευταίου μαθητή ανά την επικράτεια και υπονοώντας ότι ανεξάρτητα από την επίδοσή του στα μαθήματα μπορεί να εισαχθεί σε κάποιο ΑΕΙ ή ΤΕΙ. Με τον τρόπο αυτό επιχειρεί να προσεγγίσει και να αποσπάσει τις ψήφους τόσο των γονέων, που επιθυμούν διακαώς τα παιδιά τους να σπουδάσουν και να αποκτήσουν ένα πτυχίο, όσο και των ίδιων των παιδιών, που θα έχουν την ευκαιρία να φοιτήσουν σε κάποιο ΑΕΙ ή ΤΕΙ χωρίς να καταβάλουν ιδιαίτερα μεγάλη προσπάθεια, σε σύγκριση με αυτήν που απαιτούν οι πανελλαδικές εξετάσεις που ισχύουν σήμερα.

Στο όλο σύστημα θα υπάρχει μία ιδιαιτερότητα, καθώς όσες σχολές παρουσιάζουν μεγάλη ζήτηση θα «κοκκινίζουν» και η εισαγωγή σε αυτές θα γίνεται με το κλασικό σύστημα των πανελλαδικών εξετάσεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμη και αν η σημερινή κυβέρνηση αποφασίσει τελικά να θέσει σε εφαρμογή το μέτρο αυτό, η υλοποίησή του θα γίνει σε βάθος τριετίας, τουλάχιστον, που σημαίνει ότι θα γίνει από την επόμενη κυβέρνηση. Δεδομένου ότι η Νέα Δημοκρατία έχει καταστήσει σαφές ότι δεν συμφωνεί με την αλλαγή αυτή και ως κυβέρνηση θα την καταργήσει, η εξαγγελία του κ. Γαβρόγλου θα μείνει στα χαρτιά.

Ταυτόχρονα με την εξαγγελία για την κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων ο υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε και την πρόσληψη 15.000 μονίμων εκπαιδευτικών, χωρίς καμία διαδικασία και την παραμικρή αξιολόγηση, παρακάμπτοντας και τον ΑΣΕΠ. Αποβλέποντας στις ψήφους αυτών που περιμένουν εναγωνίως και για μεγάλο χρονικό διάστημα τον διορισμό τους, καθώς επίσης και των συγγενικών τους προσώπων.

Η εξαγγελία αυτή προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις τόσο των εκπαιδευτικών όσο και των πολιτικών κομμάτων. «Εξαπατούν γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές, διότι αυτά που μεθοδεύουν δεν συνάδουν ούτε με ελεύθερη πρόσβαση, ούτε με κατάργηση των εξετάσεων και φυσικά ούτε έχουν σχέση με ένα αδιάβλητο, αντικειμενικό και αξιοκρατικό σύστημα εισαγωγής», υπογράμμισε σε ανακοίνωσή του ο τομέας Παιδείας του Κινήματος Αλλαγής.


Σχολιάστε εδώ