Ξεσηκωμός στην Εκκλησία!

Ξεσηκωμός στην Εκκλησία!

Τα 3 ΟΧΙ του Οικουμενικού Πατριάρχη στη συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου

-Δριμύ «κατηγορώ» από 22 Μητροπολίτες της Μακεδονίας: «Πρόκειται για μια συμφωνία-δυναμίτη στα θεμέλια της Ελλάδος»
-Για εμπαιγμό κατηγορούν τον Γαβρόγλου οι κληρικοί της Κρήτης

Σε κατάσταση συναγερμού έχει τεθεί η Εκκλησία με αφορμή τις εξελίξεις που θίγουν τα συμφέροντα της χώρας και του ελληνικού έθνους, ενώ θέτουν υπό αμφισβήτηση κεκτημένα δεκαετιών και αξίες αιώνων. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος τάσσεται κατηγορηματικά αντίθετος στη συμφωνία που συνομολόγησαν αρχές Νοεμβρίου Αλ. Τσίπρας και Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. Βάζει κόκκινες γραμμές, επισημαίνει κινδύνους και προειδοποιεί για το ενδεχόμενο σφοδρών αντιδράσεων.

Από την άλλη, 22 Μητροπολίτες από Μητροπόλεις της Μακεδονίας εκφράζουν την αντίθεσή τους στη Συμφωνία των Πρεσπών και καταγγέλλουν ότι «αμαυρώνει την ένδοξη Ιστορία της Μακεδονίας, αποσταθεροποιεί την περιοχή και ανοίγει την πόρτα σε αλυτρωτισμούς». Αναβρασμός επικρατεί και στις τάξεις της Εκκλησίας της Κρήτης, με τους κληρικούς να καταγγέλλουν τον υπουργό Παιδείας Κ. Γαβρόγλου για κοροϊδία και εμπαιγμό.

Πιο αναλυτικά:
Στο ανακοινωθέν που εξέδωσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο με αντικείμενο το περιεχόμενο της συμφωνίας πρωθυπουργού και Αρχιεπισκόπου ζητάει, μεταξύ άλλων, να παραμείνουν οι κληρικοί και οι λαϊκοί εκκλησιαστικοί υπάλληλοι στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών και να διατηρήσουν το ισχύον εργασιακό πλαίσιο του δημοσίου υπαλλήλου. Επισημαίνει ότι η προτεινόμενη ρύθμιση αποτελεί δυσμενή μεταβολή και αυτό μπορεί να αποτελέσει λόγο προσφυγής στα διοικητικά δικαστήρια από κληρικούς και λαϊκούς.

Το Πατριαρχείο εκφράζει ακόμη τη διαφωνία του όσον αφορά την αναθεώρηση του άρθρου 21 του Συντάγματος και ειδικότερα την απάλειψη της φράσης: «Η οικογένεια αποτελεί θεμέλιο της συντήρησης και της προαγωγής του έθνους». Και τονίζει ότι, αντίθετα, πρέπει να ενισχυθεί η οικογένεια λόγω της υπογεννητικότητας και του δημογραφικού προβλήματος.

Ως προς την αναθεώρηση του άρθρου 3 του Συντάγματος και την αναφορά ότι πλέον η Ελληνική Πολιτεία είναι «θρησκευτικά ουδέτερη», το Πατριαρχείο υπογραμμίζει ότι η προτεινόμενη ρύθμιση θα αποδυναμώσει τη θεσμική θέση του ως Νομικού Προσώπου Διεθνούς Δημοσίου Δικαίου και θα επιφέρει την αποβολή της Εκκλησίας από τον δημόσιο βίο. Κατά το Πατριαρχείο, αυτό θα σημάνει κατάργηση των θρησκευτικών αργιών, αλλοίωση του περιεχομένου του μαθήματος των Θρησκευτικών και αφαίρεση των ιερών συμβόλων της Ορθοδοξίας από το σύνολο των δημοσίων υπηρεσιών (σχολεία, δικαστήρια κ.ά.). Τέλος, θα δημιουργήσει έρεισμα για τη μεταβολή του συνόλου του υφιστάμενου νομικού πλαισίου που καθορίζει τα εκκλησιαστικά καθεστώτα στην Κρήτη, στα Δωδεκάνησα, στην Πάτμο και στις λεγόμενες «Νέες Χώρες».

«Φωτιά» οι 22
Την ίδια στιγμή, σε κοινή επιστολή τους 22 Μητροπολίτες από τη Μακεδονία δηλώνουν την κατηγορηματική αντίθεσή τους στη Συμφωνία των Πρεσπών αλλά και την ανησυχία τους για τις συνέπειες που μπορεί να έχει για τη χώρα και το έθνος. Απευθύνουν δε έκκληση προς όλους τους υπευθύνους, έστω και την ύστατη ώρα, να μην επικυρώσουν τη συμφωνία, να μη θελήσουν να βάλουν την υπογραφή τους σε μια συμφωνία που θα δημιουργήσει δυσμενή ιστορικά τετελεσμένα για την πατρίδα και την Εκκλησία μας.

«Δεν είναι δυνατόν να αναγνωρίσουμε μια Εκκλησία που θα φέρει το όνομα της Μακεδονίας μας και, παρότι αρκετά από τα στελέχη της ευεργετήθηκαν από την Ελλαδική Εκκλησία και το Άγιο Όρος, δηλητηριάζουν τις ψυχές των ανθρώπων παραχαράττοντας την αλήθεια και την Ιστορία της Μακεδονίας και της Εκκλησίας μας», υπογραμμίζουν οι 22 Μητροπολίτες.

Και προσθέτουν: «Δεν θέλουμε να πιστεύσουμε ότι ούτε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, ο οποίος αντέδρασε ήδη στις πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού της γειτονικής χώρας, ούτε ο πρωθυπουργός της χώρας μας θα θελήσουν να επικυρώσουν μια συμφωνία καταστροφική για την πατρίδα μας και τα συμφέροντά της, μια συμφωνία-δυναμίτη στα θεμέλια της Ελλάδος αλλά και της ειρήνης στην περιοχή μας, μια συμφωνία που θα τους καταστήσει υπόλογους έναντι της Ιστορίας και του ελληνικού λαού. Δεν μπορούμε να πιστεύσουμε ότι τα μέλη του Ελληνικού Κοινοβουλίου, και ιδίως οι βουλευτές της Μακεδονίας, θα στηρίξουν με την ψήφο τους μια συμφωνία αντίθετη στην ιστορική αλήθεια για τη Μακεδονία μας και θα αμαυρώσουν το όνομά τους για πάντα».

Καταλήγοντας στην επιστολή τους, οι Μητροπολίτες της Μακεδονίας επισημαίνουν και συνάμα προειδοποιούν: «Εμείς δηλώνουμε ότι θα πράξουμε το χρέος μας, υπείκοντες στην αρχιερατική μας συνείδηση και στην ιστορική ευθύνη που όλοι έχουμε και αισθανόμεθα αυτή την κρίσιμη στιγμή, και με τη χάρη του Θεού θα συνεχίσουμε να εκφράζουμε μέσα από ένα καθαρά εκκλησιαστικό και πατριωτικό ήθος την κάθετη αντίθεσή μας σε ό,τι αμαυρώνει την ένδοξη Ιστορία της Μακεδονίας μας, ενδόξου και μαρτυρικού τμήματος της Πατρίδος μας Ελλάδος, απομειώνει τις θυσίες των ενδόξων πατέρων μας, κληρικών και λαϊκών, αποσταθεροποιεί την περιοχή μας και ανοίγει την πόρτα σε αλυτρωτισμούς, που δημιουργούν συνθήκες πολύ επικίνδυνων κρίσεων στην ευρύτερη περιοχή».

Την επιστολή, με αποδέκτες τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό, τον πρόεδρο της Βουλής, τον Αρχιεπίσκοπο και τους αρχηγούς των κομμάτων, υπογράφουν οι Μητροπολίτες: † Θεσσαλονίκης Άνθιμος, † Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως και Πολυκάστρου Δημήτριος, † Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας Παντελεήμων, † Καστορίας Σεραφείμ, † Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας Θεόκλητος, † Κασσανδρείας Νικόδημος, † Σερρών και Νιγρίτης Θεολόγος, † Σιδηροκάστρου Μακάριος, † Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας Ιωήλ, † Ζιχνών και Νευροκοπίου Ιερόθεος, † Ελευθερουπόλεως Χρυσόστομος, † Σερβίων και Κοζάνης Παύλος, † Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβας, † Δράμας Παύλος, † Σισανίου και Σιατίστης Παύλος, † Πολυανής και Κιλκισίου Εμμανουήλ, † Λαγκαδά, Λητής και Ρε­ντίνης Ιωάννης, † Ιερισσού, Αγ. Όρους και Αρδαμερίου Θεόκλητος, † Κίτρους και Κατερίνης Γεώργιος, † Γρεβενών Δαυίδ, † Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς Ιουστίνος και † Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου Στέφανος.

Έντονη δυσαρέσκεια επικρατεί και στις τάξεις της Εκκλησίας της Κρήτης μετά την απόφαση του υπουργού Παιδείας Κ. Γαβρόγλου να ματαιώσει την τελευταία στιγμή προγραμματισμένη συνάντησή του με αντιπροσωπεία κληρικών, που είχε ορισθεί από τις αρχές Δεκεμβρίου. Ενημερώθηκαν, μάλιστα, για τη ματαίωση μέσω μηνύματος στο κινητό τηλέφωνο. «Φάγαμε πόρτα, αλλά δεν υποστέλλουμε τη σημαία. Δεν φύγαμε εμείς από τον διάλογο», σημείωσε ο πατέρας Ζαχ. Αδαμάκης, πρόεδρος του Συνδέσμου Κληρικών Κρήτης. Υπενθυμίζεται ότι κατά την πρώτη τους συνάντηση ο κ. Γαβρόγλου είχε δεσμευτεί να τους παραδώσει εγγράφως τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης σχετικά με το μισθολογικό καθεστώς των κληρικών.


Σχολιάστε εδώ