Η Ελλάδα καταξιώνεται όταν αγωνίζεται

Η Ελλάδα καταξιώνεται όταν αγωνίζεται

-Τα Σκόπια θα μπουν στο ΝΑΤΟ εφόσον η συνταγματική αναθεώρηση έχει όλες τις εγγυήσεις που προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών

«Ο καιρός των ελπίδων που ανοίγεται μπροστά μας μπορεί να αποδώσει καρπούς για την πατρίδα μας μόνον εφόσον έχουμε πλήρη συναίσθηση ότι ο δρόμος μας παραμένει ανηφορικός, καθώς και ότι η Ελλάδα, με βάση την Ιστορία της και τον Πολιτισμό της, καταξιώνεται όταν αγωνίζεται όχι μόνο για τον λαό μας και το έθνος μας αλλά και για αυτό που της αναλογεί ως αναπόσπαστου μέλους της Διεθνούς Κοινότητας και της μεγάλης ευρωπαϊκής μας οικογένειας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης», τονίζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος σε μήνυμά του προς τις Ελληνίδες και τους Έλληνες του εξωτερικού με την ευκαιρία των Χριστουγέννων και του νέου έτους.

Επισημαίνει επίσης ότι «το 2019 ανατέλλει για την Ελλάδα μας υπό όρους που δικαιολογούν βεβαίως εύλογες ελπίδες, πλην όμως θέτουν εξίσου όλους μας –και κυρίως όσους από εμάς επωμιζόμαστε το βάρος για τις αποφάσεις ως προς το μέλλον του τόπου μας– προ των ευθυνών μας».

Αναφέρεται, επίσης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο Κυπριακό και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, επισημαίνοντας: «Επιδιώκουμε σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας και ευνοούμε την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας», υπό την προϋπόθεση ότι «οι διατάξεις της Συνθήκης της Λωζάννης και της Συνθήκης των Παρισίων του 1947 –οι οποίες είναι απολύτως σαφείς και πλήρεις και δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για γκρίζες ζώνες– πρέπει να γίνονται από όλους πλήρως σεβαστές και δεν υπάρχει αμφισβήτηση των συνόρων όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Οι όροι για τα Σκόπια
Σε σχέση με την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, είμαστε απολύτως σαφείς και απολύτως ειλικρινείς, τονίζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επισημαίνοντας: «Ευνοούμε την προοπτική της στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υπό μια σημαντική όμως προϋπόθεση: Την επίλυση του ζητήματος του ονόματος σύμφωνα με την Ιστορία και με το Διεθνές Δίκαιο.

Για να γίνει αυτό –όπως καταστήσαμε σαφές και είναι θέση αποδεκτή και από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από το ΝΑΤΟ–, πρέπει η γειτονική μας χώρα να επιφέρει και τις αναγκαίες αλλαγές στην έννομη τάξη της, πρωτίστως δε στο Σύνταγμά της. Και, πράγματι, ανέλαβαν αυτή την υποχρέωση.

Κατόπιν τούτου, περιμένουμε την εκπλήρωσή της. Μόνον όταν τελειώσει οριστικά όλη αυτή η διαδικασία και αφού διαπιστωθεί ότι η συνταγματική αναθεώρηση εμπεριέχει όλες τις εγγυήσεις, για τις οποίες μίλησα προηγουμένως, είναι δυνατόν να υπάρξει πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, καθώς και οιαδήποτε έναρξη συζητήσεων σε ό,τι αφορά την ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επίσης, μόνον τότε είναι δυνατόν να οριστικοποιηθεί και το περιεχόμενο της Συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ και να έρθει προς κύρωση στη Βουλή των Ελλήνων.

Και εδώ θέλω να τονίσω το εξής, το οποίο είναι σαφές από την πλευρά μας, ιδίως εν όψει ορισμένων εντελώς ανακριβών δηλώσεων από την πλευρά αξιωματούχων της ΠΓΔΜ: Δεν είμαστε διατεθειμένοι, εν όψει της οριστικοποίησης της Συμφωνίας αυτής και πάντως πριν από την κύρωσή της, να αποδεχθούμε ερμηνείες της Συμφωνίας των Πρεσπών οι οποίες είναι αυθαίρετες ή αποπνέουν αλυτρωτισμό, διότι τίποτα δεν έχει ακόμη τελειώσει».


Σχολιάστε εδώ