Τι πρέπει να προσέξουμε στο τραπέζι των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς

Τι πρέπει να προσέξουμε στο τραπέζι των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς

Της
ΕΦΗΣ ΔΕΔΕ
Κλινικής Διαιτολόγου – Διατροφολόγου, BSc
Επιστημονικής υπεύθυνης
ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Άνω Λιόσια
dede@logodiatrofis.gr


Οι γιορτές πλησιάζουν και τώρα τι ακριβώς πρέπει να κάνουμε, ώστε να αποφύγουμε δικές μας αμέλειες, απερισκεψίες ή ενθουσιασμούς όσον αφορά στις διατροφικές μας συνήθειες;

Χαρακτηριστικό των εορτών είναι γεύματα και δείπνα τόσο στο σπίτι μας όσο και σε φιλικά σπίτια, αλλά και στους χώρους εργασίας, πλούσια σε θερμίδες, λιπαρά, ζάχαρη και αλάτι και υπερβολική κατανάλωση οινοπνεύματος.

Σ’ αυτήν την περίοδο η ανεξέλεγκτη διατροφή είναι υπεύθυνη για την πρόσληψη 1-2 κιλών. Από μακροχρόνιες έρευνες αποδείχτηκε ότι αυτά τα κιλά συνήθως δεν χάνονται μετά τις γιορτές, με αποτέλεσμα να προστίθενται κάθε χρόνο. Βεβαίως, οποιαδήποτε επιλογή σε φαγητά ή γλυκά και αν κάνουμε ακόμη και τα πατροπαράδοτα γίνεται να προσαρμοστούν σε ένα υγιεινό διατροφικό σχεδιασμό. Εάν θεωρείτε ότι χρειάζεστε λίγη περισσότερη πειθαρχία, ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές:

Μην υποβάλλετε τον εαυτό σας σε μια ολοήμερη αφαγία έως την ώρα του επικείμενου δείπνου, ώστε να φάτε υποτιθέμενα ελευθέρα ότι επιθυμείτε, γιατί τρώτε περισσότερο με λαιμαργία και ο οργανισμός υποβάλλεται σε ένα «μεταβολικό σοκ». Παίρνει πολλά παραπάνω από ότι χρειάζεται και κυρίως λίπη, αφού στα γιορτινά τραπέζιά κυριαρχούν οι λιπαρές τροφές. Μην παραλείπετε, λοιπόν, τα υπόλοιπα γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά απλώς μετριάστε τα σε θερμίδες. Έτσι θα απολαύσετε τα γιορτινά φαγητά, λιγότερο πεινασμένοι και περισσότερο πειθαρχημένοι.

Ελαττώστε το αίσθημα της πείνας πριν το γιορτινό τραπέζι, τρώγοντας ένα μικρό, χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και θερμίδες γεύμα, όπως φρούτο ή σαλάτα. Το αίσθημα της πείνας μπορεί να σας κάνει περισσότερο λαίμαργους.

Απολαύστε την παρέα και αποφύγετε το μπουφέ με τα ορεκτικά ή τους ξηρούς καρπούς, όταν φτάσετε σε ένα πάρτι. Χαιρετήστε τους φίλους σας, πιείτε ένα ποτό, χαλαρώστε και μη σκέφτεστε τι έχουν μαγειρέψει.

Δύσκολο να αποφύγετε το αλκοόλ, ωστόσο μην κάνετε κατάχρηση. Για να ξεδιψάσετε προτιμήστε να πιείτε νερό ή σόδα ή αναψυκτικό χωρίς ζάχαρη αντί κρασιού, σαμπάνιας ή κοκτέιλ. Τα πρώτα δεν περιέχουν θερμίδες.

Μην τσιμπολογάτε ό,τι βρίσκετε μπροστά σας. Πάρετε ένα πιάτο και γεμίστε το με όλα όσα σκοπεύετε να δοκιμάσετε. Φροντίστε πάντως μεγάλο μέρος του να καταλαμβάνουν τρόφιμα υγιεινά, εύγευστα και ολιγοθερμιδικά, όπως είναι τα βραστά ή φρέσκα λαχανικά, τα τυριά με χαμηλά λιπαρά κλπ.

Όταν προετοιμάζετε ένα τραπέζι με καλεσμένους, επιλέξτε τα γεύματα με τις λιγότερες θερμίδες και λιπαρά. Οι φίλοι σας δύσκολα θα ανιχνεύσουν τη διαφορά.

Η απόλαυση των παραδοσιακών γευμάτων με την οικογένεια και τους φίλους σας, δεν σημαίνει ότι απαρνείστε τις υγιεινές διατροφικές συνήθειες που εφαρμόζετε όλο το υπόλοιπο έτος.

Η αυξημένη σωματική δραστηριότητα τις γιορτινές μέρες είναι ένας καλός τρόπος να καούν οι θερμίδες πριν διασκεδάσετε έξω, ενώ μπορεί να σας προσδώσει λιγότερες ένοχες κατά την απόλαυση των ωραίων γευμάτων.

Προσοχή, λοιπόν, τόσο στην ποσότητα όσο και στην ποιότητα των τροφών που θα καταναλώσετε τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.

Φωτό: newmoney.gr


Σχολιάστε εδώ