Τα μάρμαρα του Παρθενώνα ξανά στο προσκήνιο

Τα μάρμαρα του Παρθενώνα ξανά στο προσκήνιο

-Διογκώνεται διεθνώς το κύμα υπέρ της επιστροφής των κλεμμένων αρχαιοτήτων

Την περασμένη εβδομάδα, η θεατρική ομάδα διαμαρτυρίας «BP Or Not BP» διοργάνωσε μια ανεπίσημη ξενάγηση στα κλεμμένα, από διάφορες χώρες, εκθέματα του Βρετανικού Μουσείου.

Στην ξενάγηση μίλησαν μέλη της ομάδας που κατάγονται από το Ιράκ, την Κύπρο, τη Χαβάη, τους Μαόρι της Νέας Ζηλανδίας και τους Αβορίγινες της Αυστραλίας.
Τα εκατόν πενήντα περίπου άτομα που πήραν μέρος στην ξενάγηση σταματούσαν μπροστά στα διάφορα κλεμμένα εκθέματα και τον λόγο έπαιρνε ομιλητής ανάλογα με τη χώρα καταγωγής των αρχαίων αντικειμένων, ο οποίος εξηγούσε με ποιον τρόπο έγινε η αρπαγή τους αλλά και την πορεία που ακολούθησαν μέχρι να καταλήξουν στις αίθουσες του Βρετανικού Μουσείου. Η περιήγηση τελείωσε με τη στάση στην αίθουσα των Ελγίνειων, με τον ελληνοκυπριακής καταγωγής Ντάνι Τσίβερς να αφηγείται πώς κατέληξαν εκεί τα μάρμαρα, μετά την αφαίρεσή τους από τον Παρθενώνα από τον Έλγιν στις αρχές του 19ου αιώνα.

Αίτημα όλων των ομιλητών ήταν να επιστραφούν όλα τα αντικείμενα στις χώρες καταγωγής τους. Αυτήν την εποχή υπάρχει μια πίεση στους διευθυντές των μουσείων σε όλη την Ευρώπη, που τους ζητά να πάρουν θέση στο ζήτημα επαναπατρισμού αντικειμένων πολιτιστικής κληρονομιάς στις χώρες που ανήκουν.

Ήδη ο Πρόεδρος Μακρόν αποφάσισε η Γαλλία να επιστρέψει άμεσα και χωρίς καθυστέρηση στο Μπενίν 26 τεχνουργήματα που αρπάχτηκαν ως λάφυρα πολέμου το 1892 από τη χώρα της Δυτικής Αφρικής.

Φωτό: haniotika-nea.gr


Σχολιάστε εδώ