Τι μπορεί να προκαλέσει ρινορραγία τη νύχτα

Τι μπορεί να προκαλέσει ρινορραγία τη νύχτα

Τον χειμώνα ο ξηρός αέρας στο δωμάτιο κατά τη διάρκεια του ύπνου είναι συχνή αιτία ρινορραγίας τόσο σε ενήλικες όσο και σε παιδιά. Τα θερμαντικά σώματα και ιδιαίτερα τα κλιματιστικά που χρησιμοποιούνται τους ψυχρούς μήνες είναι πιθανό να στεγνώσουν τον βλεννογόνο της μύτης και να προκαλέσουν την ενοχλητική, αλλά ακίνδυνη, τις περισσότερες φορές, κατάσταση. Γενικότερα, μια ρινορραγία είναι πιθανότερο να προκύψει κατά την αλλαγή των εποχών έως ότου προσαρμοστεί ο βλεννογόνος στις αυξομειώσεις της υγρασίας.

«Η επίσταξη, όπως ονομάζεται αλλιώς η ρινορραγία, είναι μια πολύ συχνή κατάσταση, αφού οι άνθρωποι τη βιώνουν τουλάχιστον μια φορά στη ζωή τους, με οποιαδήποτε αφορμή. Η έλλειψη ατμοσφαιρικής υγρασίας, ανεξαρτήτως εποχής ή συνθήκης, αποτελεί τον πιο συνηθισμένο παράγοντα ρινορραγίας. Ο ξηρός αέρας προκαλεί ξηρότητα και μικροσχισίματα στον βλεννογόνο της, ο οποίος έχει μεγάλο αριθμό αιμοφόρων αγγείων κοντά στην επιφάνεια. Αυτά τα σκισίματα κάνουν τα αγγεία να αιμορραγούν, μερικές φορές πολύ», μας εξηγεί ο πλαστικός χειρουργός προσώπου – ΩΡΛ Δρ. Γεώργιος Μοιρέας.

«Ο επιφανειακός ιστός των αιμοφόρων αγγείων τραυματίζεται εύκολα, και στα μικρά παιδιά συχνά στον ύπνο τους επειδή βάζουν το δάκτυλο στη μύτη ή την τρίβουν ασυνείδητα», συμπληρώνει. Και στις δύο περιπτώσεις η επίσταξη που προκαλείται είναι πρόσθια, ο συνηθέστερος τύπος, προέρχεται σχεδόν πάντα από το διάφραγμα και δεν πρέπει να προκαλεί ανησυχία. Κι αυτό επειδή αφενός το αίμα ρέει προς τα έξω, αφετέρου οι αιτίες είναι λιγότερο σοβαρές.

Ο άλλος τύπος ρινορραγίας είναι η οπίσθια, η οποία προέρχεται από μεγαλύτερα αγγεία που βρίσκονται στο βάθος της μύτης. Είναι πιο η επικίνδυνη από τους δύο τύπους, διότι η ποσότητα είναι αισθητά μεγαλύτερη, διαρκεί συνήθως περισσότερο και υπάρχει μεγάλη δυσκολία στην εφαρμογή τοπικής πίεσης με την οποία θα μπορούσαμε να την σταματήσουμε.

Ρινορραγία κατά τη διάρκεια της νύχτας μπορεί να προκληθεί, επίσης, όταν ο πάσχων αντιμετωπίζει κάποια αναπνευστική λοίμωξη, τα συμπτώματα της οποίας επιδεινώνονται το βράδυ. Η αυξημένη έκκριση βλέννας και το συνεχές φύσημα ή σκάλισμα της μύτης, καθώς και το φτέρνισμα που ενδεχομένως να σπάσει μικρά αγγεία, μπορεί να γίνουν αιτίες ρινορραγίας.

Στους ενήλικες οι πιθανότητες επίσταξης αυξάνονται όταν θέλοντας να χαλαρώσουν από την ένταση της ημέρας καταναλώνουν μερικά ποτά το βράδυ. Κι αυτό διότι το αλκοόλ έχει την ιδιότητα να διευρύνει τα επιφανειακά αιμοφόρα αγγεία στο εσωτερικό της μύτης. Σε ορισμένες περιπτώσεις παίζει ρόλο η διαταραχή στην πήξη του αίματος, όπως συμβαίνει όταν ο ασθενής λαμβάνει φάρμακα (συνηθέστερα αντιπηκτικά ή και ορισμένα ακόμη όπως για παράδειγμα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη).

Επίσης, υπάρχουν και άλλου είδους φάρμακα και συμπληρώματα διατροφής (π.χ. τζίντζερ, βιταμίνη Ε) που δύνανται να αυξήσουν την προδιάθεση για ρινορραγίες. Γι’ αυτό η χρήση τους πρέπει να γίνεται κατόπιν σύστασης του προσωπικού ιατρού, ο οποίος μπορεί να αξιολογήσει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της λήψης τους.

Φωτό: agriniopress.gr


Σχολιάστε εδώ