Συμπληρωματική ασφάλιση για 2.000.000  εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα

Συμπληρωματική ασφάλιση για 2.000.000 εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα

-Με το Εθνικό Επαγγελματικό Ταμείο που… ψήνεται

Ένα βήμα πριν από το τέλος βρίσκονται οι συζητήσεις μεταξύ κοινωνικών εταίρων, εργοδοτικών οργανώσεων και ΓΣΕΕ για τη δημιουργία Εθνικού Πολυεπαγγελματικού Ταμείου με στόχο την παροχή συμπληρωματικής ασφάλισης (επικουρική) και εφάπαξ σε περίπου 2.000.000 εργαζομένους, μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα.

Αυτήν τη στιγμή, το σύνολο των ασφαλισμένων μελών στα 18 Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ) είναι 121.663. Οι ενεργοί ασφαλισμένοι σε ΤΕΑ είναι το 1,32% του συνολικού πληθυσμού και το 2,53% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα Επαγγελματικά Ταμεία ανέρχονται σε 155.441!

Και τα συνολικά κεφάλαια που διαχειρίζονται είναι πάνω από 3,8 τρισεκατομμύρια ευρώ! Να σημειώσουμε ότι υπέρ της ίδρυσης Εθνικού Επαγγελματικού Ταμείου και για τους αυτοαπασχολούμενους και τους ελεύθερους επαγγελματίες είναι και ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά Βασίλης Κορκίδης.

Το σχέδιο προβλέπει στην αρχή μικρή επιβάρυνση, 0,50% για τον εργαζόμενο και 1% για τον εργοδότη. Την αναλογιστική μελέτη εκπονεί η Prudential Β. Μαργιός & Συνεργάτες για λογαριασμό της ΓΣΕΕ.


Σχολιάστε εδώ