Πλήγμα για τη Θράκη

Πλήγμα για τη Θράκη

Την αναστολή του εκπαιδευτικού έργου στη Νομική Σχολή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης αποφάσισε η Γενική Συνέλευση της σχολής, μετά και την οριστική απόφαση περί ίδρυσης τέταρτης Νομικής στην Πάτρα, εξέλιξη για την οποία η Θράκη ενημερώθηκε από… τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών, που εξήγγειλε το γεγονός, με… εξουσιοδότηση Γαβρόγλου!

(Είναι να αμφιβάλλει κανείς για τα συνθετικά στη λέξη «πρωτόκολλο», ανεξαρτήτως ετυμολογίας;)

Αποψίλωση

Η Νομική Κομοτηνής ιδρύθηκε το 1974, με στόχο τη δημογραφική ενίσχυση της Θράκης και την πνευματική της θωράκιση…

Στα χρόνια που ακολούθησαν αποτέλεσε τη «ναυαρχίδα» του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, το οποίο θεωρείται μοχλός ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή. Ήδη από τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους ο Γαβρόγλου ανακοίνωσε την πρόθεσή του για την ίδρυση τέταρτης Νομικής.

Οι αντιδράσεις ήταν άμεσες Πέραν των αναμενόμενων διαμαρτυριών του Δημοκριτείου και όλων των φορέων της περιοχής μας, η ολομέλεια των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων της χώρας αντιτάχθηκε σε μια τέτοια εξέλιξη και ζήτησε από τον υπουργό συνάντηση, ώστε να αναλυθούν οι λόγοι της αντίθεσής της… Μέχρι σήμερα ο Γαβρόγλου δεν έχει απαντήσει στο αίτημα…

Γεγονός είναι ότι η ίδρυση μίας ακόμα Νομικής Σχολής θα αποτελέσει βαθύ πλήγμα για το Πανεπιστήμιο της Θράκης και τη «ναυαρχίδα» του. Η περιοχή μπορεί να έχει το ενδιαφέρον της, το Δημοκρίτειο να είναι ένα ανταγωνιστικό Πανεπιστήμιο -πόσω μάλλον η Νομική Σχολή-, όμως είναι «στην άκρη της Ελλάδας». Και όσο για την εντύπωση που προκαλεί στους… εκτός των τειχών, περιμένει στωικά να… ανατραπεί με την… πρώτη γνωριμία (όπως και συμβαίνει, δηλαδή). Για τους διοικούντες αυτά είναι ψιλά γράμματα, εμπρός στην προσπάθεια που κάνουν για να βάλουν το στίγμα της διακυβέρνησής τους (όποιο και αν είναι αυτό)…

Η προσπάθεια είναι συντονισμένη. Πέραν της νέας Νομικής, ο υπουργός εξέφρασε την πρόθεση συνένωσης του ΤΕΙ Καβάλας με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και όχι με το Δημοκρίτειο, που είναι και ο φυσικός του χώρος. Ας μην ξεχνάμε ότι Έβρος, Ροδόπη, Ξάνθη, Καβάλα και Δράμα ανήκουν στην ίδια διοικητική περιφέρεια…

Αλλά ας μην ανησυχούν οι «παροικούντες», καθώς ο υπουργός, μετά την ίδρυση της νέας Νομικής, θα είναι… ανταποδοτικός προς τους… ιθαγενείς: Θα είναι έτοιμος να συζητήσει την ίδρυση Κτηνιατρικής Σχολής – αίτημα των φορέων του Έβρου…

(Τώρα, αν σε λίγα χρόνια, και μετά από έναν πιθανότατο νόμο περί ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων, δούμε Νομική Σχολή από κάποιο τουρκικό Πανεπιστήμιο με έδρα την Κομοτηνή, θα πρέπει να παραδεχτούμε πως αυτό αποτελεί αποτέλεσμα των άοκνων προσπαθειών των ελληνικών κυβερνήσεων.)

Υπερπληθυσμός

«Να πεθάνω αν δεν σε δω δικηγόρο», λέγανε παλιά οι γονείς στα βλαστάρια τους, αν και δεν μπορούσαν να φανταστούν πως θα έρθει μία μέρα που θα είναι τόσοι πολλοί αυτοί που τους… κράτησαν στη ζωή, ώστε η εύρεση εργασίας να απαιτεί… στρατηγική.

Σύμφωνα με μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Αποδοτικότητα της Δικαιοσύνης, που εκδόθηκε το 2016, η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στην αναλογία δικηγόρων ανά κατοίκους (388 ανά 100.000 κατοίκους – στοιχεία του 2014), αναλογία η οποία τη φέρνει στην πρώτη θέση του σχετικού πίνακα ανάμεσα στα κράτη-μέλη…

Οι 42.000 και πλέον δικηγόροι στην επικράτεια -εντός και εκτός των δικηγορικών συλλόγων- δημιουργούν πλέον ένα ασφυκτικό πλαίσιο, για το οποίο οι κυβερνώντες όχι απλώς αδιαφορούν αλλά και ανατοποθετούν τα όριά του χωρίς οίκτο…

Ηγέτες…

«Η Ευρώπη αιφνιδιάστηκε, γιατί μέχρι τότε είχε εμπειρία στο να στέλνει μετανάστες μόνον εντός της. Τέτοια αθρόα είσοδο στην Ευρώπη δεν υπήρξε μέχρι τότε. Δεν υπήρχε μεταναστευτική πολιτική και στρατηγική. Το λάθος της Ευρώπης είναι πως δεν είχε προβλέψει πολύ νωρίτερα τι είχε συμβεί»…

Όλο αυτό ειπώθηκε από τον Ευρωπαίο Επίτροπο Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλο, κατά την επίσκεψή του στην Κομοτηνή, την περασμένη εβδομάδα…

Υπογραφή

Πριν από δέκα μήνες ξεκίνησε μια σειρά διαπραγματεύσεων μεταξύ των μελών του ΟΗΕ, εκτός των ΗΠΑ, με στόχο την υπογραφή, αυτόν τον Δεκέμβριο (10-11/12), μιας μη δεσμευτικής Παγκόσμιας Συμφωνίας για τη Μετανάστευση…

Τελευταία κυκλοφορεί μία λίστα… τρόμου, βάσει της οποίας τα κράτη πρέπει να δεχτούν έναν συγκεκριμένο αριθμό προσφύγων τα επόμενα χρόνια. Η Ελλάδα θα δεχθεί περί τα 37 εκατομμύρια…

Με τη… σιγουριά ότι πρόκειται για μια ψεύτικη λίστα, οι Έλληνες θα πρέπει να θυμόμαστε ότι πρόκειται για μια μη δεσμευτική συμφωνία…

Έλλη Μητακίδου


Σχολιάστε εδώ