Πήρε πάνω του  το παιχνίδι ο Τσίπρας

Πήρε πάνω του το παιχνίδι ο Τσίπρας

-Με δωράκια και περιοδείες προσπαθεί να αλλάξει το κλίμα -Στόχος του, να μην έχει αυτοδυναμία ο Μητσοτάκης και να μη συγκεντρώσει τις 180 ψήφους για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και για την κατάργηση της απλής αναλογικής

Σε «προσωπική υπόθεση» έχει μετατρέψει ο Αλ. Τσίπρας την πορεία της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ προς τις εκλογές. Έχει πάρει πάνω του όλο το παιχνίδι και προσπαθεί να ανατρέψει τα αρνητικά δεδομένα. Κινείται με τη λογική τού «ή ταν ή επί τας».

Είναι αυτός που –με έναν στενό κύκλο συνεργατών– ορίζει τη στρατηγική της κυβέρνησης και παίρνει τις κρίσιμες αποφάσεις τους τελευταίους μήνες. Κορυφαίοι υπουργοί και πρωτοκλασάτα στελέχη έχουν περιοριστεί σε δεύτερους ρόλους.

Με ένα μπαράζ παροχών, που καθ’ οδόν προς τις εκλογές θα κλιμακωθούν, αλλά και με εξορμήσεις στην περιφέρεια, ο κ. Τσίπρας επιχειρεί να αλλάξει το δυσμενές για την κυβέρνηση και τον ίδιο προσωπικά κλίμα που επικρατεί στην κοινωνία. Να καλύψει το «χάντικαπ» που έχει έναντι του Κυρ. Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας και στις εθνικές εκλογές να διεκδικήσει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Είναι αποφασισμένος να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια που του δίνει η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας προκειμένου να ανακουφίσει κοινωνικές ομάδες που έχουν πληγεί περισσότερο από την πολυετή οικονομική κρίση. Και, επίσης, σκοπεύει να «οργώσει» τη χώρα και να έρθει σε επαφή με τους πολίτες σε κάθε σημείο της επικράτειας.

Οι κινήσεις προεκλογικού χαρακτήρα, όπως χαρακτηρίζονται από πολλούς, από πρωθυπουργό και Μαξίμου εντείνονται, με τον Αλέξη Τσίπρα να επιχειρεί ανοιχτή πολιτική συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη, σε μια προσπάθεια να αναστρέψει τις εντυπώσεις, που δεν είναι θετικές για την κυβέρνηση λόγω Σκοπιανού. Είναι δε χαρακτηριστικό πως επιλέγεται να μιλήσει στη Θεσσαλονίκη ο κ. Τσίπρας τη μέρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλάει στο Συνέδριο της ΝΔ.

Στο ίδιο κλίμα και με προεκλογικό άρωμα (όπως χαρακτηρίζονται και από την αντιπολίτευση) είναι και οι νέες κινήσεις που ξεδιπλώθηκαν τα τελευταία εικοσιτετράωρα: οι ρυθμίσεις για τα αυθαίρετα, η διεύρυνση των δικαιούχων που αμείβονται με τα ειδικά μισθολόγια και θα λάβουν εφάπαξ αναδρομικά, η τροπολογία για την παράταση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου στους δήμους κ.ά. Κινήσεις που εντείνουν τα σενάρια για ενδεχόμενες κάλπες τον Φεβρουάριο.

Οι πρώτες ενδείξεις από τις δημοσκοπήσεις είναι αισιόδοξες. Η ψαλίδα μπορεί να παραμένει μεγάλη, όμως κλείνει, αργά μεν, αλλά σταθερά, και η διαφορά κινείται πλέον σε μονοψήφιο ποσοστό (9%). Από το Μέγαρο Μαξίμου υποστηρίζουν ότι έχουν στα χέρια τους ακόμη πιο… αισιόδοξες έρευνες και επιμένουν ότι η μάχη των εκλογών δεν έχει κριθεί ακόμη, για λόγους εντυπώσεων, ενδεχομένως και για να αποτραπεί η δημιουργία κλίματος ηττοπάθειας στις τάξεις των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ.

Όσο κι αν δεν το ομολογούν, στην πραγματικότητα στο Μέγαρο Μαξίμου, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, κινούνται πλέον με τη λογική ενός plan Β, που έχει ως βάση την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές. Και προετοιμάζονται όχι για τις επόμενες αλλά για τις… μεθεπόμενες εκλογές. Θέτουν συ­γκεκριμένους στόχους, που κατατείνουν στο να αποτελέσει η Νέα Δημοκρατία «δεξιά παρένθεση».

Πρώτον, ο ΣΥΡΙΖΑ να εξασφαλίσει ένα ποσοστό της τάξης του 22%-25%, που θα του δώσει τη δυνατότητα να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στις μετεκλογικές εξελίξεις. Δεύτερον, να μην εξασφαλίσει η Νέα Δημοκρατία αυτοδυναμία και να δυσκολευτεί ως εκ τούτου να σχηματίσει κυβέρνηση με άλλο κόμμα. Τρίτον, να μην προκύψει από τις εκλογές κοινοβουλευτική πλειοψηφία 180 και έτσι να μείνει ανοιχτή η πόρτα για νέες εκλογές με αφορμή την ανάδειξη νέου Προέδρου της Δημοκρατίας την άνοιξη του 2020 αλλά και να μην μπορέσει ο Κυρ. Μητσοτάκης να υλοποιήσει τη δέσμευσή του για αλλαγή του εκλογικού νόμου, με κατάργηση της απλής αναλογικής.


Σχολιάστε εδώ