Κώστας Πουλάκης: Η μεταρρύθμιση του Κλεισθένη – Στήριξη της Αυτοδιοίκησης και νέοι δημοκρατικοί θεσμοί και διαδικασίες

Κώστας Πουλάκης: Η μεταρρύθμιση του Κλεισθένη – Στήριξη της Αυτοδιοίκησης και νέοι δημοκρατικοί θεσμοί και διαδικασίες

-Ομιλία ΓΓ ΥΠΕΣ, Κώστα Πουλάκη, στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων Θεσσαλίας

Tις αλλαγές που επιφέρει στο θεσμικό πλαίσιο οργάνωσης και λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενόψει και των επερχόμενων δημοτικών και περιφερειακών εκλογών και της νέας αυτοδιοικητικής περιόδου, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών, Κώστας Πουλάκης,στη Λάρισα, μετά από πρόσκληση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Θεσσαλίας.

Στην ομιλία του, ο Κ. Πουλάκης υπογράμμισε ότι «η μεταρρύθμιση που υλοποιούμε – αν και το εκλογικό σύστημα και ο περαιτέρω εκδημοκρατισμός της λειτουργίας των Ο.Τ.Α. είναι κεντρικά στοιχεία αυτής – επιχειρεί ωστόσο να στηρίξει και να αναβαθμίσει συνολικά την οργάνωση, τη λειτουργία, τον κοινωνικό, πολιτικό και αναπτυξιακό ρόλο των Δήμων και των Περιφερειών». Ενδεικτικά δε, παρουσίασε ορισμένα βασικά σημεία του νέου θεσμικού πλαισίου, όπως : η κατηγοριοποίηση των δήμων, ανάλογα με τον πληθυσμό τους, αλλά και τις ιδιαίτερες γεωμορφολογικές συνθήκες τους, η βελτίωση του θεσμικού πλαισίου των Αυτοτελών Υπηρεσιών Εποπτείας ΟΤΑ και η άμεση έναρξη λειτουργίας τους, η ενίσχυση των θεσμών διαβούλευσης, κοινωνικής συμμετοχής και άμεσης δημοκρατίας σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, η ενίσχυση των κοινοτήτων ως θεσμών ενδοδημοτικής αποκέντρωσης, αλλά και η ενίσχυση της αναπτυξιακής δράσης και η βελτίωση της οικονομικής λειτουργίας των ΟΤΑ.

Παράλληλα, ο ΓΓ του ΥΠΕΣ ανέλυσε τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει το Υπουργείο για τη στήριξη των Δήμων με έμψυχο δυναμικό, ενώ αναφέρθηκε διεξοδικά στη χρηματοδότηση των Ο.Τ.Α. τόσο με τακτικούς πόρους, όσο και με έκτακτες χρηματοδοτήσεις και χρηματοδοτικά εργαλεία. Στο πλαίσιο δε αυτό, ο Κ. Πουλάκης υπενθύμισε ότι σε ό,τι αφορά την Θεσσαλία, οι Δήμοι της Καρδίτσας έχουν λάβει από τα προγράμματα «Φιλόδημος Ι & ΙΙ» και την έκτακτη χρηματοδότηση για θεομηνίες και λειψυδρία 16,5 εκατομμύρια ευρώ, της Λάρισας 31 εκατομμύρια ευρώ, της Μαγνησίας 18 εκατομμύρια ευρώ και των Τρικάλων 9,5 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή συνολικά για τους Δήμους της Θεσσαλίας έχουν διατεθεί, εκτός των τακτικών πόρων, 75 εκατομμύρια ευρώ.

Κλείνοντας την παρέμβασή του, ο ΓΓ του ΥΠΕΣ εξέφρασε την εκτίμηση ότι «οι αυτοδιοικητικές εκλογές της 26ης Μαΐου και οι επαναληπτικές της 2ας Ιουνίου του 2019 εγκαινιάζουν μία νέα περίοδο στα αυτοδιοικητικά πράγματα της χώρας. Σε καλύτερες πλέον δημοσιονομικές συνθήκες σε εθνικό επίπεδο, η Αυτοδιοίκηση θα μπορέσει να αναπνεύσει και να σχεδιάσει την επόμενη μέρα. Με την έννοια αυτή, το νέο εκλογικό σύστημα θα κληθεί να λειτουργήσει σε μία νέα πολιτική, οικονομική και διοικητική πραγματικότητα και ελπίζουμε τα δημοτικά συμβούλια να αποτελέσουν τα κύτταρα μέσω των οποίων θα προκύψει η συνολική αναγέννηση του δημοκρατικού διαλόγου και της κουλτούρας συναινέσεων, αλλά και δημιουργικών αντιπαραθέσεων στη χώρα μας. Και κυρίως τα κύτταρα μέσω των οποίων οι αυτοδιοικητικές δυνάμεις θα συνεργαστούν προκειμένου να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες που τους ανοίγει το νέο θεσμικό και οικονομικό τοπίο».

Φωτό: newsit.gr


Σχολιάστε εδώ