Η γυναικεία Βυζαντινή Χορωδία “Ψάλτριες” της Νεκταρίας Καραντζή σε νέα ηχογράφηση

Η γυναικεία Βυζαντινή Χορωδία “Ψάλτριες” της Νεκταρίας Καραντζή σε νέα ηχογράφηση

Μια πρωτοποριακή κίνηση που πραγματοποιήθηκε το 2013 με εμπνευστή τη διεθνώς αναγνωρισμένη και μοναδική στο είδος της ερμηνεύτρια του βυζαντινού ορθόδοξου εκκλησιαστικού και ιερού, αρχέγονου μέλους, Νεκταρία Καραντζή, αποδίδει, χρόνο με τον χρόνο, ολοένα και περισσότερους καρπούς, σε έναν αμιγώς ανδροκρατούμενο χώρο.

Ακούστε τη χορωδία Ψάλτριες

Η ολοένα αυξανόμενη, κατά τα τελευταία χρόνια, συμμετοχή και προσέλευση των γυναικών στην εκμάθηση της ψαλτικής τέχνης, που ιστορικά είναι συνδεδεμένη με την ανδρική φωνή, και η επιτυχής ανάδειξη ενός ικανού αριθμού γυναικών διπλωματούχων της βυζαντινής μουσικής, που προσφέρουν τις υπηρεσίες και τις γνώσεις τους στην εκπαίδευση αλλά και στα ψαλτήρια, ιδιαιτέρως της επαρχίας, βρίσκει πλέον ουσιαστική αξιοποίηση και προσεγμένη πολιτιστική ανάδειξη μέσα από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Ψαλτριών, το Σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που ίδρυσε η πρωτοπόρος υμνωδός Νεκταρία Καραντζή μαζί με την μαθήτριά της στη βυζαντινή εκκλησιαστική μουσική τέχνη, Γλυκερία Μπεκιάρη, σύζυγό του γνωστού καρδιολόγου και Διευθυντή της Καρδιολογικής Κλινικής του Ομίλου Υγεία – Μητερα, Γιώργου Μπεκιάρη.

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ψαλτριών (ή Σύνδεσμος Ψαλτριών Ελλάδος) διαθέτει σήμερα μέλη από όλη την Ελλάδα αλλά και άλλες χώρες, αποτελώντας το πρώτο και μεγαλύτερο επίσημο όργανο πολιτιστικής εκπροσώπησης των γυναικών που ασχολούνται μουσικά και εκπαιδευτικά με τη βυζαντινή εκκλησιαστική μουσική. Ο σκοπός του Συνδέσμου είναι αμιγώς πολιτιστικός, με στόχο την διοργάνωση συναυλιών, ημερίδων, σεμιναρίων και επιμορφωτικών προγραμμάτων, δίνοντας πρωτίστως την ευκαιρία σε γυναίκες που ασχολούνται με τη βυζαντινή εκκλησιαστική μουσική -είτε πρόκειται για σπουδάστριες ή απόφοιτες Σχολών βυζαντινής μουσικής είτε για όσες αγαπούν απλώς την τέχνη του βυζαντινού μέλους- να γνωριστούν, να ανταλλάξουν απόψεις, να δραστηριοποιηθούν πολιτιστικά και να μετέχουν ενεργά στα επιμορφωτικά και καλλιτεχνικά προγράμματα του Συνδέσμου, αλλά και στην γυναικεία βυζαντινή χορωδία “Ψάλτριες”, η οποία ξεκίνησε να λειτουργεί το 2017. Από την ίδρυσή του, ο Σύνδεσμος Ψαλτριών Ελλάδος έτυχε της αμέριστης συμπαράστασης σημαντικών εκπροσώπων του ιεροψαλτικού χώρου όπως του Άρχοντα Μουσικοδιδασκάλου της ΜτΧ Εκκλησίας Θεόδωρου Βασιλικού, του Άρχοντα Πρωτοψάλτη της ΜτΧ Εκκλησίας Χαρίλαου Ταλιαδώρου και του Άρχοντα Μουσικοδιδασκάλου της ΜτΧ Εκκλησίας Χάρη Νταραβάνογλου. 
Από τις 7 Ιουλίου 2018, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος εντάχθηκε στην Ομοσπονδία Συλλόγων Ιεροψαλτών Ελλάδος (ΟΜΣΙΕ),επί Προεδρίας Κωνσταντίνου Πολίτη, ως αρωγό μέλος, αποτελώντας ιστορικά τον πρώτο γυναικείο Σύλλογο που εντάσσεται στην Ομοσπονδία Ιεροψαλτών.

Ο Σύνδεσμος επίσης διαθέτει σήμερα μέλη και καλλιτεχνικούς εκπροσώπους σε όλη την Ελλάδα αλλά και τον κόσμο. Δίνει ιδιαίτερη σημασία στην ενίσχυση των γυναικών που ασχολούνται με τη βυζαντινή μουσική αλλά και αντίστοιχων γυναικείων χορωδιακών συνόλων που δραστηριοποιούνται σε νησιά, απομακρυσμένες περιοχές και επαρχία. Σχεδόν σε κάθε πόλη της Ελλλαδας διαθέτει καλλιτεχνικούς εκπροσώπους με τους οποίους μπορούν να επικοινωνούν τα μέλη του Συλλόγου ανά τόπο. Το ίδιο ισχύει για το εξωτερικό, στο οποίο ο Σύνδεσμος δραστηριοποιείται με το κατοχυρωμένο διακριτικό σημα “Women in Byzantine Music“, διαθέτοντας μέλη και εκπροσώπους σε Ευρώπη, Αυστραλία και Αμερική.

Η επίσημη γυναικεία χορωδία του Συνδέσμου Ψάλτριες (και όχι Ιεροψάλτριες, όπως τονίζει η ιδρύτρια του Συνδέσμου, υπενθυμίζοντας ότι η χρήση αυτού του όρου αντίκειται με τους Ιερούς Κανόνες, δεδομένης της αναγνώρισης σε αυτούς του Ιεροψάλτη ως βαθμίδα κατώτερου κλήρου),
υπό τη διεύθυνση της Νεκταρίας Καραντζή, έχει ήδη πραγματοποιήσει μια σειρά από εξαιρετικά επιλεγμένες και προσεγμένες εμφανίσεις εντός Αθηνών.

Έχει λαβει μέρος:  στη σειρά ομιλιών «5+1 Λόγοι με μουσική», με θέμα «Θεός και Μουσική» του Βασίλη Τσαμπρόπουλου, του διεθνούς φήμης πιανίστα, συνθέτη, μαέστρου και καλλιτεχνικού διευθυντή της Μητροπολιτικής Συμφωνικής Ορχήστρας Αθηνών, η οποία τελεί υπό την αιγίδα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμου, σε εκδήλωση με τον κορυφαίο παραδοσιακό ερμηνευτή Χρόνη Αηδονίδη, σε συναυλία του Ι. Ν. Αγίας Τριάδας Πετρούπολης και σε σειρά εμφανίσεων στον Άγιο Αθανάσιο Πολυδρόσου. Μετείχε επίσης ψάλλοντας τη δεύτερη ακολουθία των Δ΄ Χαιρετισμών στο ψαλτήρι του Ι.Ν. Αγ. Αθανασίου Πολυδρόσου στις 16 Μαρτίου, σε συνεργασία με τον γυναικείο βυζαντινό χορό του Ι.Ν. Ευαγγελισμού Θεοτόκου Χαλανδρίου.

Σήμερα η γυναικεία βυζαντινή χορωδία Ψάλτριες ετοιμάζεται να παρουσιάσει τα πρώτα της δισκογραφικά δείγματα. Μια πρόγευση της δισκογραφικής της παρουσίας, παρουσιάζει με την απόδοση των αργών προσομοίων της Κοιμήσεως της Θεοτόκου “Ω του παράδοξου θαύματος” που θα περιληφθεί στη νέα δισκογραφική έκδοση της Νεκταρίας Καραντζή.

Η Γυναικεία Βυζαντινή Χορωδία του Πανελληνίου Συνδέσμου Ψαλτριών πραγματοποιεί τις πρόβες της στο πολιτιστικό κέντρου του Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου Πολυδρόσου και δέχεται αιτήσεις για νέα μέλη στο e-mail του Συνδέσμου women.byzantinemusic@gmail.com

Τα έως σήμερα μέλη της Γυναικείας Βυζαντινής Χορωδίας Ψάλτριες είναι (με αλφαβητική σειρά):
Βασιλείου Αγγελική
Γαϊτάνη Χριστίνα
Γουλα Γεωργία
Γρηγόρη Χριστίνα
Δακτυλίδη Μαίρη 
Έρτσου Γαβριέλα
Θεολόγου Ολυμπία
Καλογιάννη Θεοφανώ
Κατέχη Κατερίνα
Κροκίδου Πέννυ
Λεολέη Ευγενία
Λιάπη Πόπη
Μαρκαντωνάτου Αλίκη
Νικολόπουλου Λούλα
Ξενάκη Μαριάννα
Παπανδρέου – Φακά Ισιδώρα
Πασχαλίδου Βαλεντίνη
Πνευματικού Χαραλαμπία
Ράπτη Δέσποινα
Ριζάκη Αλεξάνδρα
Σαντοριναίου Νατάσσα
Σωφρονία (Γερόντισσα)
Χουρδάκη Κωνσταντίνα
Υπεύθυνη Φωνητικής Προετοιμασίας: Θεοφανώ Καλογιάννη 


Σχολιάστε εδώ