Προς χάος οδεύει το Brexit – H Μέι ματαίωσε την αυριανή ψηφοφορία

Προς χάος οδεύει το Brexit – H Μέι ματαίωσε την αυριανή ψηφοφορία

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι αποφάσισε να ματαιώσει την κρίσιμη ψηφοφορία στο κοινοβούλιο για την έγκριση ή μη της συμφωνίας της για το Brexit, η οποία είχε προγραμματιστεί για αύριο, σύμφωνα με την πολιτική συντάκτρια του βρετανικού δικτύου BBC.

«Δύο πηγές από το υπουργικό συμβούλιο μου είπαν ότι η ψηφοφορία αποσύρεται – δεν έχει, επαναλαμβάνω δεν έχει, ακόμα επιβεβαιωθεί επισήμως», ανέφερε η Λόρα Κούενσμπεργκ σε ανάρτησή της στο Twitter. Δημοσιογράφος των Financial Times ανέφερε ότι αξιωματούχος κοντά στο υπουργικό συμβούλιο επίσης επιβεβαίωσε πως η ψηφοφορία ματαιώνεται.

Η Μέι αναμένεται να μιλήσει το απόγευμα γύρω στις 15:30 τοπική ώρα στο κοινοβούλιο. Οι  βουλευτές του Εργατικού Κόμματος που είναι υπεύθυνοι για την κομματική πειθαρχία ανέφεραν σε ανάρτησή τους στο Twitter: «Η πρωθυπουργός θα κάνει μια προφορική δήλωση σήμερα στις 3.30 μμ (τοπική ώρα) με τίτλο «Έξοδος από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Μετά τη Μέι θα λάβει το λόγο και ο αρμόδιος για το Brexit υπουργός, που θα κάνει μια δήλωση για το άρθρο 50 της Συνθήκης της ΕΕ.

Ο βρετανικός Τύπος κάνει λόγο για ξεκάθαρη παραδοχή – αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες – από την πρωθυπουργό ότι δεν πιστεύει πως μπορεί να περάσει από τη Βουλή των Κοινοτήτων τη συμφωνία για το διαζύγιο από την ΕΕ και αποφάσισε την αναβολή για να αποφύγει μια σχεδόν σίγουρη ήττα. Αν η Μέι έχανε την ψηφοφορία, μπορεί να έχανε και την ηγεσία στο κόμμα με πολλούς υπουργούς της να αρνούνται να αποκλείουν το ενδεχόμενο να την αμφισβητήσουν ανοικτά το Σαββατοκύριακο.

H ψηφοφορία, σύμφωνα με τον Guardian, μπορεί να γίνει την ερχόμενη εβδομάδα ή στις αρχές Ιανουαρίου, αν και σε μια τέτοια περίπτωση θα είναι λιγοστά τα χρονικά περιθώρια για την έγκριση των νόμων που θα αφορούν στο Brexit από τη Βουλή πριν τις 29 Μαρτίου. Η καταληκτική ημερομηνία για την ψηφοφορία είναι η 21η Ιανουαρίου.

Η είδηση της αναβολής οδήγησε σε πτώση 18μήνου τη λίρα καθώς επανήλθαν στο προσκήνιο οι φόβοι των αγορών για ένα Brexit χωρίς συμφωνία.

Η Μέι μίλησε το πρωί με υπουργούς της σε τηλεφωνική συνδιάσκεψη, αφού όπως φαίνεται κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μπορούσε να μεταπείσει αρκετούς από τους περίπου εκατό βουλευτές του κόμματός της, που έχουν δηλώσει ότι θα καταψηφίσουν τη συμφωνία.

Η εξέλιξη συνιστά σημαντικό πλήγμα για την Μέι, καθώς η Ντάουνινγκ Στριτ μέχρι την εσχάτη στιγμή έλεγε ότι θα γίνει κανονικά η ψηφοφορία, αν και θεωρητικά η βρετανίδα πρωθυπουργός κερδίζει κάποιο χρόνο για πιθανή διαπραγμάτευση με την ΕΕ και τους αντάρτες Τόρηδες βουλευτές.

Στις Βρυξέλλες, πάντως, η  εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μίνα Αντρέεβα,  επανέλαβε  ότι η «συμφωνία είναι η καλύτερη και μόνη δυνατή. Δεν πρόκειται να επαναδιαπραγματευτούμε τη συμφωνία, που είναι τώρα στο τραπέζι. Αυτό είναι σαφές. Ως εκ τούτου η θέση μας δεν έχει αλλάξει και σε ό,τι μας αφορά το Ηνωμένο Βασίλειο θα φύγει από την ΕΕ στις 29 Μαρτίου του 2019. Είμαστε προετοιμασμένοι για όλα τα σενάρια».

Νωρίτερα σήμερα το Δικαστήριο της ΕΕ (ΔΕΕ) αποφάνθηκε ότι η βρετανική κυβέρνηση μπορεί μονομερώς να ανατρέψει την απόφασή της για έξοδο από το μπλοκ χωρίς να συμβουλευτεί τις άλλες χώρες μέλη.

Σε μια πρώτη αντίδραση μόλις κυκλοφόρησαν τα μαντάτα περί αναβολής της ψηφοφορίας ο ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν,  που ήλπιζε με την προδιαγραφόμενη αυριανή ήττα της Μέι στη Βουλή, να ωθήσει για τη διενέργεια πρόωρων εκλογών είπε ότι «η κυβέρνηση αποφάσισε ότι η συμφωνία της Τερέζα Μέι για το Brexit είναι τόσο καταστροφική, ώστε έκανε το βήμα απόγνωσης να αναβάλει την ενδεκάτη ώρα τη δική της ψηφοφορία». Και πρόσθεσε: «Γνωρίζαμε εδώ και τουλάχιστον δύο εβδομαες ότι η χειρότερη δυνατή συμφωνία της Μέι επρόκειτο να απορριφθεί από τη Βουλή γιατί είναι καταστροφική για τη Βρετανία. Εκείνη, αντίθετα, επέμεινε, ενώ θα μπορούσε να γυρίσει στις Βρυξέλλες να επαναδιαπραγματευτεί ή να προκηρύξει εκλογές, ώστε το εκλογικό σώμα να μπορέσει να εκλέξει μια κυβέρνηση που θα μπορούσε να επαναδιαπραγματευτεί».
Πηγή: iefimerida.gr


Σχολιάστε εδώ