Ο Αλέξης Τσίπρας θα εκφωνήσει ομιλία για τις θέσεις της Ελλάδας σχετικά με το Σύμφωνο, ενώ στο περιθώριο των εργασιών πρόκειται να πραγματοποιήσει διμερείς επαφές.

Μεταξύ αυτών με την πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, Μαρία Φερνάντα Εσπινόσα Γκαρσές και τον αντιπρόεδρο της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού, Ζιλ Καρμπονιέ.

Το Παγκόσμιο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση, όπως επισημαίνεται στις σχετικές ανακοινώσεις της συνόδου, είναι το αποτέλεσμα διαλόγου και διαβουλεύσεων διάρκειας 18 μηνών μεταξύ των κρατών-μελών, παραγόντων που σχετίζονται άμεσα με τη μετανάστευση από τις τοπικές κοινωνίες, αλλά και των ίδιων των μεταναστών, στη βάση της Διακήρυξης της Νέας Υόρκης.

Τον πρωθυπουργό συνοδεύει ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας.

Αντιδρούν ΗΠΑ και άλλες χώρες

Παρά το γεγονός ότι το Σύμφωνο δεν έχει δεσμευτική ισχύ έχει προκαλέσει σειρά αντιδράσεων σε διάφορες χώρες, με κυρίαρχες τις Ηνωμένες Πολιτείες, η πρέσβης των οποίων στα Ηνωμένα Έθνη, Νίκι Χάλεϊ, είχε πει ότι οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να συμμετάσχουν καθώς οι πολιτικές της χώρας σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό θα πρέπει να καταρτίζονται από τους Αμερικανούς και μόνο απ’ αυτούς.

Αλλά και ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ,λίγους μήνες νωρίτερα, είχε μιλήσει από το βήμα του ΟΗΕ για «ανεξέλεγκτη μετανάστευση» που αποτελεί απειλή για την ίδια την κυριαρχία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Στις αμερικανικές αντιδράσεις ήρθαν να προστεθούν κι αυτές του Ισραήλ, της Αυστραλίας και πολλών ευρωπαϊκών χωρών, όπως η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Αυστρία που αποφάσισαν να μην λάβουν μέρος στη σύνοδο του Μαρακές, ενώ έντονη ήταν η αντιπαράθεση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων στο Βέλγιο.

Πηγή : ΕΡΤ