Βορράς και Νότος

Βορράς και Νότος


Συγγραφέας
Ελίζαμπεθ Γκάσκελ
Μετάφραση
Βασιλική Κοκκίνου


Για πρώτη φορά στα ελληνικά κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας ένα από τα σημαντικότερα μυθιστορήματα της βικτοριανής λογοτεχνίας, το βιβλίο Βορράς και Νότος της Ελίζαμπεθ Γκάσκελ σε μετάφραση της Βασιλικής Κοκκίνου. Πάντα επίκαιρο, όπως την εποχή που πρωτοδημοσιεύτηκε το 1854, πραγματεύεται μια συναρπαστική ερωτική ιστορία με φόντο τις απαρχές της Βιομηχανικής Επανάστασης στην Αγγλία.

H Μάργκαρετ Χέιλ, κόρη ενός αντικομφορμιστή ιερέα, μεγαλώνει στο ειδυλλιακό τοπίο του αγροτικού νότου στην Αγγλία. Όταν ο πατέρας της εγκαταλείπει την εκκλησία για λόγους συνείδησης, η Μάργκαρετ αναγκάζεται να αφήσει το άνετο σπιτικό της στο Χάμπσαϊρ και να μετακομίσει με την οικογένειά της στο βορρά. Στην αρχή νιώθει απέχθεια για την ασχήμια που την περιβάλλει στη βιομηχανική πόλη του Μίλτον. Γρήγορα, όμως, συνειδητοποιεί τη φτώχεια και τη δυστυχία των ντόπιων εργατών που δουλεύουν στα κλωστοϋφαντουργεία και αναπτύσσει έντονο κοινωνικό προβληματισμό. Η εσωτερική της αμφιταλάντευση εντείνεται από τη θυελλώδη σχέση της με τον αυτοδημιούργητο βιομήχανο Τζον Θόρντον, καθώς η έντονη αντιπαράθεσή τους για τη συμπεριφορά του απέναντι στους εργάτες φέρνει στην επιφάνεια μια βαθύτερη έλξη μεταξύ τους.

Με απαράμιλλη αφηγηματική δεινότητα η συγγραφέας συγκεράζει τα προσωπικά συναισθήματα με τις νέες κοινωνικές συνθήκες που διαμορφώνονται στον βιομηχανικό βορρά, ενώ στο πρόσωπο της Μάργκαρετ Χέιλ δημιουργεί μία από τις πλέον αυθεντικές ηρωίδες της βικτοριανής λογοτεχνίας.

Λίγα λόγια για την συγγραφέα

Η Ελίζαμπεθ Κλέγκχορν Γκάσκελ είναι μία από τις πιο αγαπημένες και φημισμένες συγγραφείς της Βικτοριανής Λογοτεχνίας. Γεννήθηκε στο Λονδίνο, στις 29 Σεπτεμβρίου 1810. Γονείς της ήταν ο Ουίλιαμ Στίβενσον, ένας ουνιταριανός ιερέας, και η Ελίζαμπεθ Στίβενσον. Όταν πέθανε η μητέρα της, την ανατροφή της ανέλαβε η αδελφή της μητέρας της, Χάνα Λαμπ, που ζούσε στο χωριό Νάτσφορντ του Τσέσαϊρ. Η Ελίζαμπεθ μεγάλωσε στην ήρεμη ατμόσφαιρα της αγροτικής ζωής, ανάμεσα σε επαρχιώτες ευγενείς με ξεπερασμένες αντιλήψεις.
Το 1832 παντρεύτηκε τον Ουίλιαμ Γκάσκελ, έναν ουνιταριανό ιερέα, και απέκτησε μαζί του επτά παιδιά, από τα οποία μόνο τέσσερις κόρες επέζησαν, ενώ ένας γιος πέθανε σε βρεφική ηλικία. Η οικογένεια εγκαταστάθηκε στην πολυάνθρωπη, γεμάτη προβλήματα βιομηχανική πόλη του Μάντσεστερ, όπου η συγγραφέας έζησε την υπόλοιπη ζωή της. Ξεκίνησε τη συγγραφική της καριέρα σε ηλικία 35 ετών όταν, συντετριμμένη από τον θάνατο του μικρού παιδιού της, το 1845, στράφηκε στο γράψιμο για παρηγοριά.
Το πρώτο μυθιστόρημά της, Μαίρη Μπάρτον, το οποίο αντανακλά την ατμόσφαιρα του Μάντσεστερ στα τέλη του 1830, εκδόθηκε το 1848, κερδίζοντας την προσοχή του Τσαρλς Ντίκενς. Τα περισσότερα βιβλία της Γκάσκελ δημοσιεύτηκαν στα λογοτεχνικά περιοδικά του, συμπεριλαμβανομένου του Κράνφορντ.
Το Βορράς και Νότος αρχικά δημοσιεύτηκε σε συνέχειες μεταξύ Σεπτεμβρίου 1854 και Ιανουαρίου 1855 στο περιοδικό Household Words του Τσαρλς Ντίκενς. Ένα από τα τελευταία έργα της, Οι εραστές της Σίλβιας (1863), στο οποίο πραγματεύεται την επίδραση των Ναπολεόντειων Πολέμων στον απλό λαό, θεωρείται από τα κορυφαία της. Δούλευε ακόμη πάνω στο Σύζυγοι και Θυγατέρες (1864-66), ένα χιουμοριστικό βιβλίο για την ενηλικίωση, όταν πέθανε αιφνιδίως από καρδιακή προσβολή στις 12 Νοεμβρίου 1865. Υπήρξε στενή φίλη της Σάρλοτ Μπροντέ κι όταν εκείνη απεβίωσε, το 1855, ο πατέρας της, Πάτρικ Μπροντέ, της ζήτησε να γράψει τη βιογραφία της κόρης του, η οποία εκδόθηκε το 1857.

Δύο τηλεοπτικές σειρές έχουν βασιστεί στο μυθιστόρημα Βορράς και Νότος. Η πρώτη το 1975, ενώ η δεύτερη του BBC –μίνι σειρά τεσσάρων επεισοδίων– γνώρισε μεγάλη επιτυχία και αναζωπύρωσε το ενδιαφέρον για το έργο της συγγραφέως. Ψηφίστηκε ως η καλύτερη δραματική σειρά στην ετήσια δημοσκόπηση της ιστοσελίδας του BBC το 2004, με τον Ρίτσαρντ Άρμιταζ τον καλύτερο άνδρα ηθοποιό και τη Ντανιέλα Ντένμπι-Ας ως την καλύτερη γυναίκα ηθοποιό.
Η σειρά ήταν επίσης υποψήφια για βραβείο BAFTA στην κατηγορία καλύτερου σχεδιασμού κοστουμιών.


ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΙΝΩΑΣ

Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία, Κοινωνικό
ISBN: 9786180211030


Σχολιάστε εδώ