«Βουτιά» άνω του 3% στις ευρωπαϊκές αγορές – Βαθύ κόκκινο και στη Wall Street

«Βουτιά» άνω του 3% στις ευρωπαϊκές αγορές – Βαθύ κόκκινο και στη Wall Street

Το «φάντασμα» του Οκτωβρίου πλανάται πάνω από τις ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες κατέγραψαν βαριές απώλειες -στην πλειονότητά τους άνω του 3%- καθώς η αισιοδοξία για τις εμπορικές συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας αποδείχθηκε πρόσκαιρη.

Την ίδια ώρα η σύλληψη της οικονομικής διευθύντριας της Huawei στο Βανκούβερ και η επικείμενη έκδοσή της στις ΗΠΑ, με την κατηγορία της παραβίασης των κυρώσεων εις βάρος του Ιράν, έρχονται να εντείνουν τις ανησυχίες των επενδυτών.

Οι τελευταίοι θεωρούν ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη θα δυσχεράνει σημαντικά τις σχέσεις Κίνας – ΗΠΑ,  ελαχιστοποιώντας τα περιθώρια εξεύρεσης λύσης στο φλέγον ζήτημα των εμπορικών δασμών.

Στο διεθνές κλίμα σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και η νέα «βουτιά» στην τιμή του πετρελαίου, καθώς οι προτεινόμενες μειώσεις της παγκόσμιας παραγωγής δεν «πείθουν» τους επενδυτές, τη στιγμή που η σύνοδος του ΟΠΕΚ δεν έχει μέχρι στιγμής καταλήξει σε συμφωνία.

Ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 διολίσθησε κατά 3,2%, ο γερμανικός DAX κατέγραψε απώλειες 3,5%, ενώ ο γαλλικός CAC 40 υποχώρησε κατά 3,3%. Στον ευρωπαϊκό νότο, απώλειες 3,5% κατέγραψε ο ιταλικός FTSE MIB, με τον ισπανικό IBEX 35 να διολισθαίνει κατά 2,8%. Στο επίκεντρο των πιέσεων βρέθηκαν τα ορυκτά, λόγω της υψηλής έκθεσης στην κινεζική οικονομία, ενώ απώλειες εμφανίζουν και οι αυτοκινητοβιομηχανίες.

Στο κόκκινο, με πιο ήπιες απώλειες ωστόσο σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη, βρέθηκε και η Αθήνα, όπου ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 0,74%. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600διολίσθησε κατά 3,1%. Από τα τέλη Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με το Bloomberg, ο συγκεκριμένος δείκτης έχει χάσει 1,4 τρισ. δολάρια (1,2 τρισ. ευρώ) της αγοραίας αξίας του καθώς οι φόβοι αύξησης των επιτοκίων και η επιβράδυνση της ανάπτυξης οδηγούν σε ρευστοποιήσεις.

«Ο Άγιος Βασίλης θα οδηγεί αρκούδα φέτος», δήλωσε ο επικεφαλής διαπραγμάτευσης στο γερμανικό asset manager MPPM EK, Γκιγιέρμο Ερνάντεζ Σάμπερε, σύμφωνα με το Bloomberg, κάνοντας λόγο για αρνητικό κλίμα. Η επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης έχει προκαλέσει εκροές κεφαλαίων ύψους 62 δισ. δολαρίων (54,5 δισ. ευρώ) από την Ευρώπη φέτος.

Την ίδια ώρα, σημαντικές απώλειες καταγράφει στα μέσα της συνεδρίασης η Wall Street, με τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones να πραγματοποιεί αυτήν την ώρα (9 μ.μ.) «βουτιά» 450 μονάδων ή 1,78%, εν μέσω των ανησυχιών για τις εμπορικές εξελίξεις. Την ίδια ώρα, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq διολισθαίνει κατά 0,68%, με τον ευρύτερο δείκτη S&P 500 να υποχωρεί κατά 1,48%.

Με τις σημερινές απώλειες και εφόσον δεν αντιστραφεί το κλίμα της συνεδρίασης, Dow Jones και S&P 500 επιστρέφουν σε αρνητικό έδαφος για το σύνολο του 2018. Στο ταμπλό η μετοχή της Boeing διολισθαίνει κατά 7%. Στο μεταξύ, η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου υποχωρεί κατά εννέα μονάδες βάσης στο 2,83%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπό πίεση βρέθηκαν το πρωί της Πέμπτης και τα ασιατικά χρηματιστήρια, με τον δείκτη MSCI Ασίας – Ειρηνικού να παρουσιάζει πτώση της τάξης του 2%.

Πηγη+φωτο= www.naftemporiki.gr


Σχολιάστε εδώ