Γ. Τόλιος: Υπεραισιόδοξες προβλέψεις και προεκλογικές υποσχέσεις!

Γ. Τόλιος: Υπεραισιόδοξες προβλέψεις και προεκλογικές υποσχέσεις!

Του
ΓΙΑΝΝΗ ΤΟΛΙΟΥ
Διδάκτορος Οικονομικών,
μέλους ΠΓ της ΛΑΕ
e-mail:ytolios@gmail.com
https://ytoliosblog.wordpress.com


Ο προϋπολογισμός του 2019 αξιοποιείται από την κυβέρνηση ως μοχλός εξωραϊσμού της πολιτικής της και δημιουργίας προσδοκιών ότι τα Μνημόνια και οι πολιτικές λιτότητας τελείωσαν και τώρα μπαίνουμε στον δρόμο της ανάπτυξης και της σταδιακής βελτίωσης της ζωής του ελληνικού λαού.

Προβάλλει μάλιστα εν όψει των εκλογών το γνωστό δίλημμα, σύμφωνα με το οποίο η επιλογή πλέον βρίσκεται μεταξύ «προοδευτικών» και «δεξιών» δυνάμεων, μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, μεταξύ Τσίπρα και Μητσοτάκη κ.ο.κ.!

Ωστόσο ο νέος προϋπολογισμός του 2019 έχει στο… DNA του τις σκληρές δεσμεύσεις του νέου άτυπου Μνημονίου που υπέγραψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ τον Ιούνιο του 2018.

Προβλέπει αύξηση εσόδων σε ταμειακή βάση 435 εκατ. (κυρίως από ΦΠΑ 200 εκατ., ειδικούς φόρους κατανάλωσης 140 εκατ. κ.ά.) και μείωση αναπτυξιακών και κοινωνικών δαπανών!

Η υποσχεσιολογία για παροχές 910 εκατ. ευρώ στηρίζεται σε υπεραισιόδοξες προβλέψεις για αύξηση ΑΕΠ 2,1% το 2018 και 2,5% το 2019 και υπερπλεονάσματα 3,96% του ΑΕΠ το 2018 και 4,25% το 2019.

Ωστόσο οι παροχές βρίσκονται ουσιαστικά στον αέρα, αφού οι υπερεθνικοί θεσμοί (ΕΕ, ΕΚΤ, ΕΜΣ) έχουν τον τελευταίο λόγο, διαθέτοντας ως μέσο… πειθάρχησης τη μη επιστροφή τόκων από ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, που κατέχει η ΕΚΤ, καθώς και την εφαρμογή όλων των δεσμεύσεων (16 δράσεις σε εκκρεμότητα).

Παρότι οι παλιές συντάξεις σώζονται προσωρινά, οι νέες ψαλιδίζονται και όλες μαζί θα υποστούν σταδιακή μείωση 8%-10% ως το 2022, αφού θα παραμείνουν παγωμένες! Ταυτόχρονα αυξάνει η… ουρά αναμονής των νέων συνταξιούχων για χορήγηση της συνολικής σύνταξης. Επίσης προβλέπεται οριακή μείωση ΕΝΦΙΑ (10% μεσοσταθμικά) και μείωση ασφαλιστικών εισφορών σε ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες.

Ταυτόχρονα δίδονται φοροαπαλλαγές στις μεγάλες επιχειρήσεις (μείωση φορολογίας εταιρικών κερδών από 29% σε 25% και επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών για απασχολούμενους νέους ως 24 ετών). Αντίθετα, η μείωση του αφορολόγητου (40% από το 2020) διατηρείται, ενώ η επαναφορά του κατώτατου μισθού στα προ κρίσης επίπεδα (751 ευρώ) βρίσκεται στις καλένδες, παρότι τα κέρδη των ΑΕ και ΕΠΕ τα τελευταία χρόνια βρίσκονται σε άνθηση!

Σημαντικές είναι επίσης οι περικοπές στη μισθοδοσία εργαζόμενων στο Δημόσιο, καθώς και στις κοινωνικές δαπάνες (συντάξεις, υγεία, πρόνοια, κοινωνικά επιδόματα κ.ά.). Ειδικότερα οι δαπάνες μισθοδοσίας μειώνονται κατά 3,8% (από 13,5 δισ. σε 13 δισ.) και η επιχορήγηση στα ασφαλιστικά ταμεία κατά 935 εκατ. Επίσης, οι επιχορηγήσεις στα νοσοκομεία μειώνονται κατά 75 εκατ., στα επιδόματα ανεργίας κατά 63 εκατ., οι παροχές ασθενείας κατά 380 εκατ. κ.ά. Σημαντικές περικοπές γίνονται επίσης στις μεταβιβάσεις προς τους ΟΤΑ (από 3,2 δισ. σε 2,4 δισ.), ενώ μεταφέρονται οι αρμοδιότητες καταβολής προνοιακών επιδομάτων από τους δήμους στον ΟΠΕΚΑ κ.ά.

Στο μεγάλο θέμα του χρέους, ο νέος προϋπολογισμός συνεχίζει την πολύμορφη καταλήστευση του ελληνικού λαού, με πληρωμή τοκοχρεολυσίων (13-14 δισ. ετησίως) από τα αιματηρά πλεονάσματα, μέσω της φορολογίας λαϊκών στρωμάτων, μείωσης μισθών και συντάξεων, περικοπής κοινωνικών και αναπτυξιακών δαπανών, λεηλασία δημόσιας περιουσίας, ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και κατασχέσεων για χρέη στις ΔΟΥ και τις τράπεζες κ.ά. Είναι χαρακτηριστικό ότι το δημόσιο χρέος στο τέλος του 2018 θα είναι 335 δισ. ευρώ ή 180,4% του ΑΕΠ, ενώ το σύνολο των δαπανών εξυπηρέτησής του (τοκοχρεολύσια) ανήλθε το διάστημα 2009–2017 σε 336,2 δισ.!

Ο νέος προϋπολογισμός του 2019, παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να του φορέσει μανδύα… κοινωνικής ευαισθησίας, είναι βαθιά αντιλαϊκός και ηθικά υποκριτικός, διότι με το υπερπλεόνασμα προωθεί στην πράξη τη φτωχοποίηση του ελληνικού λαού και λειτουργεί ως όχημα κατάργησης της λαϊκής κυριαρχίας.
Όλα τα κόμματα του μνημονιακού τόξου (ΝΔ, ΚΙΝΑΛ, Ποτάμι κ.ά.) κάνουν κούφια αντιπολίτευση, δεδομένου ότι ψήφισαν, εφάρμοσαν και στήριξαν τα μνημονιακά μέτρα, ενώ δεν αμφισβητούν τις νεοφιλελεύθερες επιλογές της άρχουσας ελίτ και της ευρωζωνικής επιτροπείας στη «μεταμνημονιακή περίοδο»!

Η Λαϊκή Ενότητα όχι απλά απορρίπτει τον νέο προϋπολογισμό και τις επιλογές του, αλλά στηρίζει ενεργά τις λαϊκές κινητοποιήσεις για την ανατροπή των πολιτικών λιτότητας και επιτροπείας. Προβάλλει ως αναγκαία και ρεαλιστική λύση την εφαρμογή φιλολαϊκής πολιτικής εξόδου από την κρίση, με αναδιάρθρωση του χρέους σύμφωνα με τις προβλέψεις του διεθνούς δικαίου, μείωση της φορολογίας των λαϊκών στρωμάτων, στήριξη της αγοραστικής δύναμης μισθών και συντάξεων, παραγωγική ανόρθωση της οικονομίας και δραστική μείωση ανεργίας, ανάκτηση της νομισματικής κυριαρχίας, διασφάλιση της λαϊκής κυριαρχίας κ.ά., στην προοπτική ανάδειξης μιας λαϊκής κυβέρνησης που θα ανοίξει ελπιδοφόρους δρόμους στον ελληνικό λαό, στη νεολαία και συνολικά στη χώρα.


Σχολιάστε εδώ