ΤΕΧΝΗ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ by Thessaloniki Walking Tours

ΤΕΧΝΗ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ by Thessaloniki Walking Tours

Κυριακή 9 Δεκεμβρίου

Περιηγούμαστε στο ανατολικό τμήμα του κέντρου της Θεσσαλονίκης και διερευνούμε το σύγχρονο πρόσωπό της όπως αυτό αποτυπώθηκε στα έργα της δημόσιας γλυπτικής.

Ξεκινώντας από τη βορειοδυτική πύλη της Διεθνούς Έκθεσης και το διάσημο έργο του Γ. Ζογγολόπουλου, το πρώτο δημόσιο γλυπτό σύγχρονης τέχνης στη Θεσσαλονίκη εντοπίζουμε τις πιο σημαντικές στιγμές της δημόσιας γλυπτικής που βρήκαν τη θέση τους στο δημόσιο χώρο και επιχειρούμε να συνδεθούμε βαθύτερα και πιο ουσιαστικά μαζί τους.

Με ξεναγό τη Χριστίνα Μαβίνη ανακαλύπτουμε έργα αγαπημένων και βραβευμένων καλλιτεχνών που έχουν κάτι σπουδαίο να μας πουν είτε βρίσκονται τοποθετημένα σε περίοπτη θέση είτε καλά κρυμμένα στον αστικό ιστό.

Ιδιαίτερος σταθμός στη διαδρομή, τα γλυπτά που βρίσκονται στον περιβάλλοντα χώρο του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, του πρώτο μουσείου σύγχρονης τέχνης στην Ελλάδα. Το βιομορφικό αρχιτεκτονικό έργο του βραβευμένου γλύπτη Φιλόλαου Τλούπα, η υδροκίνηση στις Ομπρέλες του Γιώργου Ζογγολόπουλου, τα γυπτά του «τελευταίου ακροβάτη του μοντερνισμού», Κώστα Κουλεντιανού, αλλά και εκείνα του Κλέαρχου Λουκόπουλου, του Δημήτρη Κατζουράκη, του Στήβεν Αντωνάκου, και της Άλεξ Μυλωνά, έρχονται να δώσουν πληροφορίες για το σύγχρονο εικαστικό τοπίο στην Ελλάδα, τη σχέση με τον διεθνή χώρο, τις επιρροές και τις διαδικασίες αφομοίωσης των εικαστικών κατακτήσεων από την ελληνική εικαστική σκηνή.

Σταθμός στη περιήγηση μας αποτελεί και η καλά κρυμμένη 88η Κατάκρυψη του Δημήτρη Αληθεινού αλλά και τα έργα τέχνης Βαρώτσου, Filippov, Κ. Τσόκλη και Γ. Τσακίρη στην πλατεία ΧΑΝΘ που θέτουν ακόμα πιο καίρια τη σχέση του καλλιτεχνικού έργου με τον δημόσιο χώρο, τους όρους αποδοχής του από το κοινό.  Ο Γιώργος Ζογγολόπουλος και οι δημοφιλείς, πολυφωτογραφημένες «Ομπρέλες» της Νέας Παραλίας, το διάσημο πλέον τοπόσημο αποτελούν το ιδανικό φινάλε μιας διαδρομής με φόντο ένα μοναδικό κάθε φορά ορίζοντα.

Σημείο συνάντησης: Άνω πύλη ΔΕΘ (γλυπτό Ζογγολόπουλου)
Ώρα: 4 το απόγευμα
Συμμετοχή: 10 ευρώ
Πληροφορίες – κρατήσεις: info@thessalonikiwalkingtours.com



Η ομάδα Thessaloniki Walking Tours ιδρύθηκε το φθινόπωρο του 2013 στη Θεσσαλονίκη και μέσα από καλά σχεδιασμένους θεματικούς περιπάτους ανασύρει τη μνήμη μιας πολυπολιτισμικής πόλης, συνδέοντας το χθες με το σήμερα. Οι περίπατοι που προτείνει, διασκεδαστικοί αλλά και τεκμηριωμένοι. Αναζητά τις ανθρώπινες ιστορίες που κρύβονται πίσω από τα σημαντικά μνημεία της, τους δρόμους, τις πλατείες, τις γειτονιές αλλά και τις μυστικές της γωνιές. Ιστορία, τέχνη, αρχιτεκτονική, γεύσεις και αρώματα αποτελούν τη βάση μιας βιωματικής εμπειρίας για ξεχωριστή σύνδεση με την πόλη, τη σύνθετη ταυτότητά της, τους ανθρώπους της και τις συνήθειές τους.


Σχολιάστε εδώ