Τα ’σπασαν αλληλοϋβριζόμενοι οι «4» δεξιοί

Τα ’σπασαν αλληλοϋβριζόμενοι οι «4» δεξιοί

Στις προσωπικές φιλοδοξίες αλλά και στις παρεμβάσεις εξωγενών παραγόντων (οικονομικών και άλλων) σκοντάφτει η προσπάθεια για συνεργασία των κομμάτων δεξιά της Νέας Δημοκρατίας. Υπονομευτικά λειτούργησαν η βιασύνη και οι λανθασμένοι χειρισμοί που έγιναν τις τελευταίες μέρες από ορισμένες πλευρές.

Και μπορεί μέχρι τις εκλογές να μεσολαβούν αρκετοί ακόμη μήνες, ωστόσο το όλο εγχείρημα έχει ελάχιστες πιθανότητες να ευοδωθεί. Αν και όλοι ή σχεδόν όλοι οι επικεφαλής των σχηματισμών αναγνωρίζουν ότι η συστράτευση θα τους εξασφάλιζε την είσοδο στη Βουλή και την πιο ενεργή παρουσία τους στα πολιτικά πράγματα.

Χωρίς να έχει προηγηθεί ο­ποιαδήποτε συμφωνία, ούτε καν προεργασία -όπως φάνηκε-, στις αρχές της εβδομάδας ο Δ. Καμμένος ανήγγειλε τη συμπόρευση (προς τις εκλογές) με τους Κ. Βελόπουλο, Γ. Καρατζαφέρη και Φ. Κρανιδιώτη. Έδωσε μάλιστα την εντύπωση ότι έχουν εξεταστεί και συμφωνηθεί όλες οι παράμετροι της υπόθεσης, καθώς ανακοίνωσε ότι το πρόσωπο που θα τεθεί επικεφαλής (πρόεδρος) της συμμαχίας θα επιλεγεί μέσω δημοσκόπησης!

Ακολούθησε… καταιγισμός αντιδράσεων. «Καλύτερα μια έντιμη διαφωνία παρά μια ανέντιμη συμφωνία με στόχο μόνο τη Βουλή», σχολίασε ο κ. Βελόπουλος, καθιστώντας σαφές ότι δεν υπάρχει ακόμη καμιά συμφωνία. Με δηκτικό τρόπο τοποθετήθηκε στην πρόταση του κ. Καμμένου για τη διενέργεια δημοσκόπησης, διερωτώμενος «πόσο σοβαρό είναι να ζητείται ηγέτης μέσω δημοσκόπησης», και πρόσθεσε: «Ηγέτης είναι αυτός που τον ακολουθεί ο λαός και δεν ακολουθεί αυτός τη ματαιοδοξία του».

Ο Φ. Κρανιδιώτης από την πλευρά του έσπευσε να υπογραμμίσει ότι το μόνο που υπάρχει είναι μια προφορική συμφωνία με τον κ. Βελόπουλο και την Ελληνική Λύση, επεσήμανε δε ότι αν ο τελευταίος υπαναχωρήσει ή αλλάξει στάση, το κόμμα του -η Νέα Δεξιά- θα κατέλθει αυτόνομα στις εκλογές. Από εκεί και πέρα τα πράγματα άρχισαν να κινούνται ακόμη πιο γρήγορα. Ένα 24ωρο αργότερα ο κ. Βελόπουλος ανέφερε ότι ο Φ. Κρανιδιώτης επί της ουσίας δεν επιδίωκε τη συνεργασία, αλλά την προσχώρηση της Ελληνικής Λύσης στη Νέα Δεξιά. Η απάντηση του κ. Κρανιδιώτη ήταν άμεση και αιχμηρή: «Ή πήρε ε­ντολή από τον χρηματοδότη του ή φοβήθηκε μήπως του αλώσουμε το κόμμα»!

Στο παρασκήνιο, συνομιλητές του κ. Βελόπουλου τον κατηγορούν για αλαζονεία και ότι θεωρεί πως αφού οι δημοσκοπήσεις του δίνουν ακόμη και 2% όλοι οι άλλοι πρέπει να τεθούν υπό τις διαταγές του. Κατονομάζουν δε τον «χρηματοδότη» του, για τον οποίο μίλησε ο κ. Κρανιδιώτης, αναφερόμενοι σε οικονομικό παράγοντα που έχει ως έδρα τη Βόρεια Ελλάδα, χωρίς ωστόσο να προσκομίζουν τις σχετικές αποδείξεις ή έστω ενδείξεις.

Ανησυχούν στη ΝΔ
Στη Νέα Δημοκρατία παρακολουθούν από κοντά και με ενδιαφέρον τις διεργασίες που εξελίσσονται στα δεξιά τους, καθώς αυτές μπορούν ως έναν βαθμό να επηρεάσουν το αποτέλεσμα των εκλογών. Αναγνωρίζουν, χωρίς να το λένε ευθέως, ότι μια συνεργασία των μικρών κομμάτων θα μπορούσε να στερήσει ψήφους και από τη Νέα Δημοκρατία.

Στελέχη πάντως, ορισμένα εξ αυτών και κορυφαία, βλέπουν με καλό μάτι το ενδεχόμενο στην επόμενη Βουλή να υπάρχει ένας συνασπισμός δεξιών κομμάτων. Και αυτό διότι θεωρούν ότι θα είναι πιο εύκολη (λόγω ιδεολογικής συγγένειας) μια κυβερνητική συνεργασία απ’ ό,τι με το Κίνημα Αλλαγής.

Μαριονέτες…
Μεγάλος χαμένος από μια κοινή κάθοδο των δεξιών κομμάτων ή έστω και κατά μόνας το καθένα θα είναι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες. Καθώς όλα αυτά τα κόμματα απευθύνονται στο ίδιο ακροατήριο και είναι βέβαιο ότι θα αποσπάσουν ψήφους και από τους ΑΝΕΛ.

Εξ ου και η έντονη αντίδραση του εκπροσώπου του κόμματος Θ. Τοσουνίδη μετά τις αρχικές δηλώσεις του Δ. Καμμένου: «Η αυλαία σηκώθηκε, οι μαριονέτες αποκαλύπτονται», σχολίασε και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη από τους Δούρειους Ίππους του Κυρ. Μητσοτάκη. Το τέλος τους γνωστό, πολιτικός αφανισμός και ηθικός ξεπεσμός».


Σχολιάστε εδώ