Καταργείται ο έλεγχος των δαπανών των νοσοκομείων από το Ελεγκτικό Συνέδριο

Καταργείται ο έλεγχος των δαπανών των νοσοκομείων από το Ελεγκτικό Συνέδριο

Του
ΑΡΗ ΜΠΕΡΖΟΒΙΤΗ


Χωρίς κανέναν έλεγχο και κατά συνέπεια χωρίς διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος θα γίνονται πλέον οι νοσοκομειακές δαπάνες από την 1η Ιανουαρίου 2019. Τη σημαντική αυτή αποκάλυψη έκανε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Σε ανακοίνωση την οποία υπογράφουν ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννακός και ο γεν. γραμμ. Χρήστος Παπαναστάσης επισημαίνεται χαρακτηριστικά ότι «η κυβέρνηση καταργεί από 1/1/2019 τον προληπτικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου των πάσης φύσεων δαπανών των Νοσοκομείων, αν και προπαγανδίζει μηδενική ανοχή σε φαινόμενα ανομίας, διαφθοράς και διαπλοκής.

Οι προμήθειες των νοσοκομείων από το νέο έτος θα γίνουν χωρίς κανένα έλεγχο από την Ανεξάρτητη Δικαστική Αρχή. Ό,τι θέλουν οι Διοικήσεις των νοσοκομείων. Μετά προσπαθεί να μας πείσει η κυβέρνηση ότι κυνηγάει τη διαφθορά.

Βάζουν το «κεφάλι στο ντορβά» των διοικητικών στελεχών των νοσοκομείων που είναι υποχρεωμένοι να συνάπτουν συμβάσεις πολλών χιλιάδων ευρώ χωρίς την κάλυψη του Ελεγκτικού Συνεδρίου που διενεργούσε προσυμβατικούς ελέγχους».

Ωστόσο είναι άλλο η κατάργηση του προληπτικού ελέγχου της μισθοδοσίας του προσωπικού από το Ελεγκτικό Συνέδριο που δεν προκαλεί ζημιά στο Δημόσιο και άλλο οι Συμβάσεις για προμήθειες και υπηρεσίες άνω των 5.000 ευρώ.

«Πώς διασφαλίζεται πια το Δημόσιο συμφέρον;», αναρωτιέται η ΠΟΕΔΗΝ και προσθέτει:

«Οι διοικητικοί υπάλληλοι των νοσοκομείων είναι αναστατωμένοι.
Φοβούνται να αναλάβουν τέτοια ευθύνη. Ρισκάρουν την υπηρεσιακή τους καριέρα και αξιοπρέπεια έναντι των πιέσεων και των μεθοδεύσεων που μπορεί να ασκούνται από τις Διοικήσεις των νοσοκομείων να μεροληπτούν υπέρ συγκεκριμένων προμηθευτών.

Φοβούνται ότι θα αναλάβουν ευθύνες, οι οποίες θα τους κυνηγάνε για μια ζωή. Μέχρι σήμερα είχαν την κάλυψη, την ομπρέλα του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Τώρα οι Διοικήσεις θα δρουν ανεξέλεγκτα. Όποιος προϊστάμενος Διοικητικής Υπηρεσίας αντισταθεί θα καθαιρείται. Υπό αυτές τις συνθήκες αρνούνται οι υπάλ­ληλοι να συμμετάσχουν σε Επιτροπές για διενέργεια διαγωνισμών. Μήπως λοιπόν οι αναίτιες επιθέσεις του κ. Πολάκη προς το Ελεγκτικό Συνέδριο είχαν στόχο την απαξίωσή του και έφτιαχναν το κλίμα για να θεωρηθεί αν αναγκαία η κατάργηση του προληπτικού ελέγχου των δαπανών των νοσοκομείων άνω των 5.000 ευρώ;».

Σύμφωνα με το ΠΔ υπ’ αριθμ. 136/31-12-2011 άρθρο 1 οι δαπάνες των νοσοκομείων, οι οποίες απορρέουν από συμβάσεις εκτέλεσης δημοσίων έργων, μελετών ή προμηθειών, υπηρεσιών που υπερβαίνουν τις 10.000 ευρώ υπόκεινται σε προληπτικό έλεγχο από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Κατά τον ίδιο τρόπο ελέγχο­νται και οι τυχόν παρατάσεις και ανανεώσεις των συμβάσεων, καθώς επίσης οι συμπληρωματικές συμβάσεις παροχής υπηρεσιών και έργων.

Το έτος 2012 για εξασφάλιση μεγαλύτερης διαφάνειας στα νοσοκομεία ψηφίστηκε ο νόμος 4075/2012 ο οποίος στο άρθρο 57 ορίζει ότι ο προληπτικός έλεγχος του Ελεγκτικού Συνεδρίου των δαπανών των νοσοκομείων ξεκινάει από τις δαπάνες των 5.000 ευρώ και άνω.

Με τον νόμο 4129/2013 θωρακίστηκαν περαιτέρω οι αρμοδιότητες του Ελεγκτικού Συνεδρίου στον προληπτικό έλεγχο των δαπανών.

Όπως υποστηρίζει η ΠΟΕΔΗΝ «έρχεται τώρα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που κυβερνάει με τη σημαία της κάθαρσης σε ζητήματα διασφάλισης δημοσίου χρήματος και ψηφίζει τον νόμο 4337/2015 ο οποίος στο άρθρο 10 πα­ράγραφο 10 ορίζει ότι από 1/1/2019 κατά παρέκκλιση των σχετικών διατάξεων δεν ασκείται προληπτικός έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο σε καμία δαπάνη των νοσοκομείων και των άλλων φορέων του Δημοσίου.

Γιατί εξαιρούνται οι δαπάνες για προμήθειες, υπηρεσίες και έργα των νοσοκομείων από τον προληπτικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου; Ποιοι θα ωφεληθούν από αυτό; Πώς εξυπηρετείται έτσι το Δημόσιο Συμφέρον;».

«Απαιτούμε εδώ και τώρα -καταλήγει η ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ- να τροποποιηθεί ο νόμος και να επανέλθει ο προληπτικός έλεγχος των δαπανών των νοσοκομείων από το Ελεγκτικό Συνέδριο πλην της μισθοδοσίας του προσωπικού που έχει καταργηθεί εδώ και χρόνια χωρίς να δημιουργηθούν προβλήματα.

Οι διοικητικοί υπάλληλοι ήδη μας ενημέρωσαν ότι από 1/1/2019 θα αρνηθούν να πραγματοποιούν δαπάνες από συμβάσεις χωρίς τον έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Το ίδιο και όλοι οι υπάλληλοι των νοσοκομείων που εν δυνάμει είναι μέλη Επιτροπών, αγορών».


Σχολιάστε εδώ