Αλ. Τσίπρας: Η Ελλάδα είναι σήμερα μια νέα οικονομία (βίντεο)

Αλ. Τσίπρας: Η Ελλάδα είναι σήμερα μια νέα οικονομία (βίντεο)

«Σήμερα αισθανόμαστε δικαιωμένοι, πιο αισιόδοξοι αλλά και πιο αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τη δύσκολη δουλειά που μας περιμένει», είπε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο, σημειώνοντας πως η Ελλάδα είναι σήμερα μια νέα οικονομία.

Αναγνωρίζουμε τον ρόλο των παραγωγικών δυνάμεων που συμμετέχουν σε αυτό & τη λειτουργία τους ως ενός εκ των καλύτερων πρεσβευτών μας στη διεθνή κοινότητα.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως η ελληνική οικονομία καταγράφει ρυθμούς ανάπτυξης άνω του 2% και αποκτά διαρκώς νέα δυναμική. Οι επενδύσεις και οι εξαγωγές αυξάνονται, ενώ η ανεργία μειώνεται. Σήμερα είναι στο 18,9%, από το μέγιστο του 27%, που είχε φτάσει πριν από περίπου τέσσερα χρόνια.

«Το χρέος μας είναι πια βιώσιμο, εγγυημένο και σε τροχιά σταθερής απομείωσης. Εφαρμόσαμε περισσότερες από 450 μεταρρυθμιστικές δράσεις σε όλο το εύρος της οικονομίας. Η Ελλάδα -και δεν είναι υπερβολή να το ισχυριστεί κανείς- είναι σήμερα μια νέα οικονομία ενώ Διεθνείς οργανισμοί, αναλυτές και ευρωπαϊκοί θεσμοί, αναγνωρίζουν την ποιοτική δουλειά που συντελέστηκε αυτά τα 3,5 χρόνια. Έγινε παράλληλα με την προσπάθεια να διορθωθούν οι σαρωτικές συνέπειες της ύφεσης, που ώθησαν στη φτωχοποίηση μεγάλο μέρος του πληθυσμού».

Ο Πρωθυπουργός αναφερόμενος στις επενδύσεις, τόνισε πως είναι υπάρχει ανάγκη αύξησης των επενδύσεων, ωστόσο τόνισε πως τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί οι ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα. «Έχουμε ρεκόρ αύξησης των επενδύσεων» και συνέχισε:

«Όσο η οικονομία κατακτά υψηλότερα επίπεδα ΑΕΠ, τόσο θα διευρύνονται τα περιθώρια στήριξης των πιο αδύναμων και οι δυνατότητες ελαφρύνσεων. Απορροφούμε σήμερα ταχύτερα από ποτέ τα ευρωπαϊκά κονδύλια & αξιοποιούμε επενδυτικές συνεργασίες με ευρωπαϊκές & διεθνείς αναπτυξιακές τράπεζες. Επιβεβαιώνουμε τις παραδοσιακές στρατηγικές μας συμμαχίες & ανοίγουμε διαύλους επικοινωνίας και συνεργασίας με άλλες χώρες όπως οι Κίνα, Ρωσία, Αίγυπτος, Ισραήλ & οι χώρες της Αραβικής Χερσονήσου, διαμορφώνοντας ένα πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου. Η συνδυαστική επίδραση των δημόσιων πόρων με τα αναπτυξιακά εργαλεία θα δημιουργήσει επενδύσεις άνω των 20 δισ. εντός 3τίας».

«Μας κατηγορούν για παροχολογία», συνέχισε ο κ. Τσίπρας «ωστόσο, αυτό που κάνουμε εμείς να είναι να “κατοικούμε” στα λόγια μας. Προχωράμε σε παρεμβάσεις και ελαφρύνσεις, υπεύθυνα και κοστολογημένα σήμερα».


Σχολιάστε εδώ