Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ: Οι Ευρωπαίοι τα μεγαλύτερα θύματά της

Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ: Οι Ευρωπαίοι τα μεγαλύτερα θύματά της

Η κλιματική  αλλαγή είναι εδώ και έχει ήδη αρχίσει να απειλεί την υγεία των πολιτών του κόσμου, αποκαλύπτει νέα σοκαριστική μελέτη διεθνούς ομάδας ερευνητών.

Η άνοδος της θερμοκρασίας επιδρά και στην παραγωγικότητα, την τροφική αλυσίδα ενώ παράλληλα ευνοεί την μετάδοση ασθενειών, όπως γράφει η έρευνα «The Lancet Countdown on Health and Climate Change», που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τετάρτη.

Η επιστημονική ομάδα υπογραμμίζει παράλληλα ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι κινδυνεύουν από την άνοδο της θερμοκρασίας -με το ποσοστό αυτό να αυξάνεται ταχύτατα.

Το «καμπανάκι» αυτό των επιστημόνων έρχεται μερικέςμόλις ημέρες μετά από αντίστοιχες έρευνες της αμερικανικής κυβέρνησης αλλά και των Ηνωμένων Εθνών, που αναδεικνύουν την ανάγκη λήψης σοβαρών μέτρων αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.

Και ποιοι άνθρωποι είναι πιο ευάλωτοι παγκοσμίως; Οι ηλικιωμένοι στην Ευρώπη και την ανατολική Μεσόγειο, υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά.Το αντίστοιχο ποσοστό για την Αφρική αγγίζει το 38% ενώ στην Ασία το 34%. Η επιστημονική ομάδα απαρτίζεται από ειδικούς 27 παγκόσμιων ιδρυμάτων -πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων- αλλά και ερευνητές των Ηνωμένων Εθνών.

Μετάδοση ασθενειών

Κατά την μελέτη, ακόμη και οι μικρές αλλαγές στη θερμοκρασία και τις βροχοπτώσεις θα ενισχύσουν τη μετάδοση ασθενειών. Μάλιστα, αυτό έχει ήδη γίνει ορατό.

Για παράδειγμα, η δυνατότητα μετάδοσης του δάγγειου πυρετού αυξήθηκε κατά 7,8% από το 1950.
«Ευνοημένο» εμφανίζεται και το κουνούπιτίγρης, που μεταφέρει ασθένειες όπως δάγκειο πυρετό, τσικονγκούγια και κίτρινο πυρετό.
Ο ρυθμός μετάδοσης του δάγκειου πυρετού έκανε νέο ρεκόρ το 2016, με την έρευνα να υπογραμμίζει ότι θα συνεχίσει να αυξάνεται αναλογικά με τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Η Κρίστι Έμπι, μέλος της επιστημονικής  ομάδας και καθηγήτρια παγκόσμιας υγείας στο πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον, είπε πως το κουνούπι που μεταφέρει τις ασθένειες αυτές έχει εξαπλωθεί γεωγραφικά λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας.

Ανησυχητικά είναι και τα παγκόσμια επίπεδα του βακτηρίου Δονάκιου της χολέρας, που προκαλεί χολέρα και άλλες σοβαρές νόσους.

@REUTERS

Θάνατοι από τη μόλυνση

Η δημόσια υγεία, όπως υπογραμμίζει η μελέτη, τίθεται σε κίνδυνο και λόγω της αδυναμίας των κυβερνήσεων να περιορίσουν την εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου.
Η εν λόγω επιστημονική έρευνα υπολογίζει ότι το 42% των ανθρώπων άνω των 65 ετών στην Ευρώπη και το 43% αυτών που κατοικούν στην ανατολική Μεσόγειο είναι ήδη ευάλωτοι στη θερμοπληξία.

Διαβάστε περισσότερα στο cnn.gr

@climate central


Σχολιάστε εδώ