H M. Ζορμπά στη Διεθνή Συνδιάσκεψη «Βυζαντινά Μνημεία και Παγκόσμια Κληρονομιά»

H M. Ζορμπά στη Διεθνή Συνδιάσκεψη «Βυζαντινά Μνημεία και Παγκόσμια Κληρονομιά»

Στη σπουδαιότητα της διασύνδεσης της ιστορικότητας των μνημείων με την σύγχρονη ζωή και τον κοινωνικό ιστό επικεντρώνεται η υπουργός Μυρσίνη Ζορμπά στην τοποθέτηση της στη Διεθνή Συνδιάσκεψη “Βυζαντινά Μνημεία και Παγκόσμια Κληρονομιά IV: Χάρτα για την Προστασία των Μνημείων Βυζαντινής Κληρονομιάς”, που πραγματοποιείται από τις 30 Νοεμβρίου έως την Κυριακή 2 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη, με την παρουσία 23 χωρών της Ευρώπης και της Μεσογείου.

Αποτέλεσμα της Συνδιάσκεψης θα είναι η σύνταξη της “Χάρτας” για τη συγκρότηση ενός πλαισίου κοινά αποδεκτών αρχών για την Προστασία των Μνημείων Βυζαντινής Κληρονομιάς από όλα τα κράτη που διατηρούν και διαχειρίζονται βυζαντινά μνημεία.      

Ειδικότερα, στόχος της συνδιάσκεψης, που διοργανώνεται από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων (Ε.Κ.Β.Μ.Μ.), είναι η συμφωνία των εκπροσώπων των χωρών πάνω σ’ ένα κείμενο κοινής αποδοχής για τους τρόπους με τους οποίους τα μνημεία βυζαντινής κληρονομιάς θα πρέπει να προστατεύονται, να αναστηλώνονται και να διηγούνται τη μακραίωνη ιστορία τους στους πολίτες των χωρών όπου ανήκουν και στους επισκέπτες τους.

Η υπουργός αναδεικνύει την οικουμενική σημασία των μνημείων και την ανάγκη συνεργασίας όλων για την προστασία τους. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά: “Πέρα από τη σημασία των μνημείων για την εκάστοτε εθνική κληρονομιά, αναγνωρίζουμε και την σπουδαιότητά τους ως στοιχεία της παγκόσμιας πολιτισμικής κληρονομιάς. Εδώ, η ευθύνη του ενός συναντά αυτή των πολλών, και αντίστροφά και η συζήτηση και συνεργασία όλων μας είναι απαραίτητη”.

Η Συνδιάσκεψη θα γίνει στο Αμφιθέατρο «Στέφανος Δραγούμης» του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού (Λεωφόρος Στρατού 2, Κτίριο Διοίκησης) και η είσοδος στο κοινό είναι ελεύθερη. Υλοποιείται με την στήριξη και χρηματοδότηση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Συμπράττουν το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης της Θεσσαλονίκης. Χορηγός των αερομεταφορών είναι η Aegean Airlines.


Σχολιάστε εδώ