Στριμωγμένος, ο Καμμένος αναζητεί διέξοδο

Στριμωγμένος, ο Καμμένος αναζητεί διέξοδο

Εν βρασμώ ψυχής τελεί το τελευταίο διάστημα ο Π. Καμμένος, ενώ οι όλο και πιο συχνές εκρήξεις του αλλά και οι αμφίσημες αναφορές (δηλώσεις) του, υποδηλώνουν το πολιτικό και στρατηγικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει. Στο διάστημα της τελευταίας μόνο εβδομάδας επιτέθηκε κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΝΑΤΟ αλλά και της… εδώ Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ), ενώ ζήτησε πιο στενή συνεργασία με τη Ρωσία!

Έφτασε δε στο σημείο να… παραδεχτεί ανοιχτά και δημοσίως ότι η Ελλάδα δεν είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει ένα ισχυρό τρομοκρατικό χτύπημα.

«Είναι σε σύγχυση ή προετοιμάζει το έδαφος για την αποχώρησή του από την κυβέρνηση;», ήταν το διπλό ερώτημα που διατυπώθηκε από ορισμένους. Με τον χρόνο να τρέχει αντίστροφα (μέχρι τον Μάρτιο, που αναμένεται, το αργότερο, να έρθει στη Βουλή η Συμφωνία με τα Σκόπια), διαπιστώνει ότι τα περιθώρια στενεύουν επικίνδυνα, ενώ εναλλακτικοί δίοδοι που θα διασφαλίσουν την πολιτική επιβίωσή του δεν υπάρχουν στον ορίζοντα.

Ως ένδειξη απογοήτευσης ερμηνεύθηκαν οι πρόσφατοι υπαινιγμοί του περί δήθεν αποχώρησής του από την πολιτική λόγω… ηλικίας, αν και οι περισσότεροι θεωρούν ότι οι συγκεκριμένες αναφορές είχαν ως στόχο τη δημιουργία εντυπώσεων και τίποτα άλλο. «Ο Καμμένος θα κάνει ό,τι μπορεί για να παραμείνει ενεργός στον πολιτικό στίβο, όχι μόνο λόγω φιλοδοξιών, αλλά και διότι την επομένη των εκλογών θα χρειαστεί την ασπίδα της βουλευτικής ασυλίας», σημειώνουν. Αναφερόμενοι προφανώς στις ανοιχτές υποθέσεις με τα κονδύλια για τους πρόσφυγες και την παλαιότερη με τα βλήματα της Σαουδικής Αραβίας, υποθέσεις τις οποίες η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας φέρεται αποφασισμένη να τις φέρει μέχρι τις αίθουσες των δικαστηρίων.

Οι αναφορές του στη τελευταία συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΛ, «αποσύρουμε τους υπουργούς, καταψηφίζουμε τη Συμφωνία και συνεχίζουμε…», πυροδότησαν ποικίλα σενάρια. Μεταξύ αυτών και την παροχή ψήφου ανοχής προς την κυβέρνηση. Ο κ. Καμμένος απέφυγε να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο όσον αφορά τα συγκεκριμένα σενάρια. Επίσημα ή ανεπίσημα. Εκείνος πάντως που ήταν απόλυτα σαφής ήταν ο βουλευτής Θ. Παπαχριστόπουλος, ο οποίος υπογράμμισε ότι ο ίδιος δεν πρόκειται ποτέ να συμβάλει στην πτώση της κυβέρνησης, και αυτό ανεξάρτητα από την επίσημη γραμμή του κόμματος. Θέση που, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ασπάζεται σίγουρα η Ελ. Κουντουρά, πιθανότατα και ο Κ. Ζουράρις.

Σε κάθε ευκαιρία ο κ. Καμμένος επαναλαμβάνει ότι οι ΑΝΕΛ θα κατέβουν αυτόνομα στις εθνικές εκλογές και θα είναι στην επόμενη Βουλή. Αισιοδοξία που δεν… συμμερίζονται οι δημοσκοπήσεις, που δείχνουν ότι το κόμμα βρίσκεται σε τροχιά… αποσύνθεσης και εξαέρωσης! «Τα ίδια έλεγαν οι δημοσκόποι και το 2015», επισημαίνει, μόνο που η σημερινή κατάσταση ελάχιστες ομοιότητες έχει με αυτήν που υπήρχε παραμονές των εκλογών του 2015. Και ενώ την τελευταία τετραετία οι ΑΝΕΛ επωμίσθηκαν βαρύ πολιτικό κόστος, υποστηρίζοντας επιλογές και αποφάσεις της κυβέρνησης που ήταν κόντρα στις θέσεις τους, δεν αποκομίζουν ουσιαστικά οφέλη από τις θετικές εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων.

Μοναδική σταθερά του αυτήν την περίοδο ο Αλ. Τσίπρας. Πλην, όμως, οι καλές σχέσεις που εξακολουθεί να διατηρεί μαζί του, παρά τις κατά καιρούς αναταράξεις, δεν μπορούν να αποτελέσουν το διαβατήριο για την παραμονή του στην πρώτη γραμμή των πολιτικών εξελίξεων. Τα σενάρια που κατά καιρούς έχουν συζητηθεί και… αναλυθεί για εκλογική σύμπραξη ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ κινούνται στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας.


Σχολιάστε εδώ