Μετά την απόρριψη του προϋπολογισμού της Ιταλίας τι;

Μετά την απόρριψη του προϋπολογισμού της Ιταλίας τι;

-Οι κρίσιμες ημερομηνίες για Ιταλία και ΕΕ

Σε μία άνευ προηγουμένου κίνηση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέρριψε και επισήμως το σχέδιο προϋπολογισμού της Ιταλίας για το 2019. Κηρύσσει έτσι την έναρξη μίας διαδικασίας, η οποία θα μπορούσε να καταλήξει στην επιβολή προστίμου, αν και οι περισσότεροι πιστεύουν ότι καμία από τις δύο πλευρές δεν θα αφήσει τα πράγματα να οδηγηθούν εκεί.

Μεταξύ των κυρώσεων που μπορεί να επιβληθούν είναι επίσης το πάγωμα των κοινοτικών πόρων και η υπαγωγή της χώρας σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, ανάλογο με αυτό, στο οποίο βρίσκεται η Ελλάδα. Σε κάθε περίπτωση η απόφαση προβλέπεται να εντείνει τις πιέσεις των αγορών στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του ευρώ και κατά συνέπεια συνολικά στη νομισματική ένωση.

Το επόμενο τρίμηνο θα είναι κρίσιμο. Οι ημερομηνίες- κλειδιά για την έκβαση της ιταλικής περιπέτειας στην Ευρώπη είναι οι ακόλουθες:

26- 30 Νοεμβρίου: Οι αντιπροσωπείες των κρατών- μελών της Ευρωζώνης θα αποφασίσουν πιθανότατα μέσα σε αυτή την εβδομάδα, εάν θα υιοθετήσουν τη γνώμη της Κομισιόν. Έχουν προθεσμία έως τις 5 Δεκεμβρίου να το πράξουν, αλλά πιθανότατα θα έχουν καταλήξει πολύ πιο σύντομα στην ετυμηγορία τους.  Όταν αυτή γίνει γνωστή, η Κομισιόν μπορεί να συστήσει την επίσημη έναρξη της διαδικασίας κυρώσεων.

3 Δεκεμβρίου: Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συνεδριάζουν. Η Ελλάδα περιμένει το επίσημο ok για την κατάργηση του μέτρου περικοπής των συντάξεων. Ωστόσο το κυρίαρχο θέμα θα είναι η Ιταλία, με τον Τζιοβάνι Τρία να βρίσκεται απέναντι σε 18 εταίρους. οι περισσότεροι εκ των οποίων θα θέλουν να εντείνουν την πίεση στη Ρώμη. Εάν η Κομισιόν έχει ήδη προβεί στη σύσταση για διαδικασία κυρώσεων, το Eurogroup θα μπορούσε να την υιοθετήσει επισήμως. Αυτό θα ήταν το πρώτο καθοριστικό βήμα.

13- 14 Δεκεμβρίου: Οι ηγέτες της Ε.Ε. θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες για μία Σύνοδο Κορυφής, στην οποία επιδιώκουν να λάβουν καθοριστικές αποφάσεις για το μέλλον της Ευρωζώνης. Πιθανότατα δεν θα λείψουν τα πυρά κατά της Ρώμης, αλλά και οι επισημάνσεις για το πόσο σημαντικό μέλος είναι η Ιταλία για την ευρωπαϊκή οικογένεια. Όποια και εάν είναι η στάση τους, δεν θα διαδραματίσει ρόλο στην επίσημη πειθαρχική διαδικασία.

21 Ιανουαρίου: Η πρώτη συνάντηση του 2019 για τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης θα έχει και αυτή έντονο ιταλικό άρωμα. Εάν έχουν αποφύγει στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου να υιοθετήσουν τη σύσταση για πειθαρχική διαδικασία, θα μπορούσαν να το πράξουν τώρα. Εάν το έχουν ήδη κάνει θα συζητήσουν για το είδος των κυρώσεων, αλλά και τον πολιτικό αντίκτυπό τους ενόψει των Ευρωεκλογών- των πιο κρίσιμων στην ιστορία της Ένωσης, όπως τονίζουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και πολιτικοί παρατηρητές.

Το πιθανότερο είναι να δοθεί στη Ρώμη μία τρίμηνη προθεσμία να διορθώσει τις αποκλίσεις της από τους δημοσιονομικούς κανόνες. Ενδεχομένη απροθυμία της ιταλικής πλευράς να συμμορφωθεί θα οδηγήσει στην επιβολή προστίμου έως και 0,5% του ΑΕΠ, μαχαίρι δισεκατομμυρίων ευρώ στα δάνεια της Ευρωπαϊκής Επενδυτικής Τράπεζας, των οποίων η Ιταλία πέρυσι ήταν ο κορυφαίος δικαιούχος και υπαγωγή σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας.

Kόντε: Θα απαντήσουμε με μεταρρυθμίσεις – Σαλβίνι: Δεν αλλάζουμε στόχους

Επιμένοντας στο σχέδιό της, αλλά και διαβεβαιώνοντας ότι δεν θα αφήσει την κατάσταση να βγει εκτός ελέγχου, αντιδρά η Ρώμη στην απόρριψη του προϋπολογισμού από την Κομισιόν.

Ο πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε, εξέφρασε την ανησυχία του για τις συνθήκες στις αγορές μετά την εξέλιξη και διαβεβαίωσε ότι η ιταλική κυβέρνηση θα απαντήσει στους όποιους φόβους με μεταρρυθμίσεις. Η δήλωση αυτή διατηρεί την ψυχραιμία στην αγορά, με τον FTSE MIB στο Μιλάνο να βλέπει μεν τα κέρδη του να περιορίζονται, μένοντας όμως σε θετικό έδαφος. Σε πτώση και οι αποδόσεις των ομολόγων, έστω και μικρότερη σε σχέση με το πρωί.

Από την πλευρά του ο Σαλβίνι επανέλαβε ότι οι προβλέψεις και οι δημοσιονομικοί στόχοι του ιταλικού προϋπολογισμού είναι αξιόπιστοι. «Είμαστε απολύτως σίγουροι για τα νούμερα του προϋπολογισμού. Θα τα πούμε σε έναν χρόνο» είπε χαρακτηριστικά στους δημοσιογράφους.

Η απόφαση της Κομισιόν ανοίγει το δρόμο για την πειθαρχική διαδικασία, που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε επιβολή προστίμου. Το επόμενο τρίμηνο θα είναι εξαιρετικά κρίσιμο.

Πηγή+Φωτό: naftemporiki.gr


Σχολιάστε εδώ