Χρήσιμες συμβουλές προς… ναυτιλλομένους

Χρήσιμες συμβουλές προς… ναυτιλλομένους

• «Επικρατούσα θρησκεία δεν είναι ούτε η “κρατική” ούτε η “επίσημη” θρησκεία, αλλά η θρησκεία της μεγάλης πλειοψηφίας».

• «Η θρησκευτική ουδετερότητα εμφανίζεται σε κράτη στα οποία συνυπάρχουν καθολικισμός και προτεσταντισμός. Η θρησκεία τοποθετείται στην ιδιωτική σφαίρα, ή μάλλον στη σφαίρα της κοινωνίας των πολιτών, το κράτος τηρεί ίσες αποστάσεις, χωρίς προτίμηση προς μια θρησκευτική κοινότητα, αλλά δεν είναι εχθρικό προς το θρησκευτικό φαινόμενο».

• «Το Μνημόνιο Τσίπρα – Ιερώνυμου δεν συνιστά ούτε βήμα χωρισμού, ούτε δείγμα ουδετερότητας, ούτε έκφραση συναλληλίας. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο αγνοήθηκε».

• «Η μισθοδοσία, αντί να συνιστά ατομική σχέση του καθενός κληρικού με το Δημόσιο, εξαρτάται πλέον από την ετήσια οικονομική επιχορήγηση του Δημοσίου προς την Εκκλησία της Ελλάδος ως ΝΠΔΔ».

• «Η συζήτηση για την αναθεώρηση του άρθρου 3 υπονομεύθηκε πριν καλά καλά αρχίσει. Το μυστήριο της θείας οικονομίας λειτουργεί, θα έλεγαν κάποιοι».

Οι παραπάνω καίριες επισημάνσεις ανήκουν στον πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, καθηγητή του Συνταγματικού Δικαίου Ευάγγελο Βενιζέλο, από το άρθρο του στα «Νέα» για τις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας και την αναθεώρηση του Συντάγματος.


Σχολιάστε εδώ