«Θηριώδη» μείωση των «κόκκινων» δανείων απαιτούν οι «θεσμοί»!

«Θηριώδη» μείωση των «κόκκινων» δανείων απαιτούν οι «θεσμοί»!

-Από 85 δισ. ευρώ, ο στόχος είναι να μειωθούν στο 20%, λέει ο Στουρνάρας

Το μαχαίρι στον λαιμό των ελληνικών τραπεζών έχουν βάλει οι «θεσμοί» για να μειωθούν τα «κόκκινα» δάνεια, από 85 δισ. ευρώ που είναι σήμερα, στα 33 δισ. ευρώ μέχρι το 2021. Κάτι που είναι όχι απλώς αδύνατον αλλά πέραν ακόμη και της… εικονικής πραγματικότητας. Από τα 85 δισ. ευρώ, τα 27,5 δισ. είναι στεγαστικά δάνεια.

«Οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται μπροστά σε μια ‘‘θηριώδη’’ προσπάθεια μείωσης των “κόκκινων” δανείων, από 85 δισ. ευρώ που είναι σήμερα στα 33 δισ. ευρώ το 2021, με βάση τις επικαιροποιημένες δεσμεύσεις που ανέλαβαν πρόσφατα στις αρμόδιες εποπτικές αρχές, γεγονός που θα οδηγήσει τον δείκτη των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων από το 45% στο 20%», δήλωσε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Θεόδωρος Καλα­ντώνης.

Να σημειωθεί ότι στις συζητήσεις που έχουν γίνει μία από τις προτάσεις είναι η δημιουργία ενός «οχήματος ειδικού σκοπού», που θα πουλήσει ομόλογα και με τα κεφάλαια που θα συγκεντρωθούν θα αγοραστούν μέχρι 42 δισ. ευρώ «κόκκινα» δάνεια.
Σύμφωνα, πάντως, με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα ο στόχος είναι να μειωθούν τα «κόκκινα» δάνεια ακόμα και κάτω από το 20%.

Λύση για 45.000 στεγαστικά δάνεια
Η Eurobank προωθεί την τιτλοποίηση χαρτοφυλακίου που περιλαμβάνει περίπου 45.000 μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια 31.000 δανειοληπτών, με μέσο χρόνο καθυστέρησης 3,6 έτη. Τα δάνεια αυτά έχουν εξασφαλίσεις επί 36.000 ακινήτων, με την τράπεζα και τους συμβούλους να αποτιμούν την εμπορική αξία των ενεχύρων στα 2,9 δισ. ευρώ.

Το χαρτοφυλάκιο αυτό θα μεταφερθεί σε εταιρεία ειδικού σκοπού, η οποία θα εκδώσει τρία ομόλογα: To senior note προβλέπεται να διακρατηθεί από την τράπεζα, το mezzanine να πωληθεί στον προτιμητέο επενδυτή, ενώ για τον junior τίτλο εξετάζεται το ενδεχόμενο δωρεάς του σε κοινωφελές ίδρυμα, ως συμβολική πράξη για το ποιος θα «καρπωθεί» τυχόν υπεραπόδοση του χαρτοφυλακίου.

Οι μη δεσμευτικές προσφορές έχουν προγραμματισθεί για το τέλος Ιανουαρίου και οι δεσμευτικές για το διάστημα Φεβρουαρίου – Μαρτίου. Στόχος είναι να υπογραφεί η σύμβαση αγοραπωλησίας (SPA) εντός Απριλίου.


Σχολιάστε εδώ