Reuters: Κίνδυνος να χαθεί η πρώτη δόση από την επιστροφή κερδών της ΕΚΤ – Τι απαντά ο Γ. Χουλιαράκης

Reuters: Κίνδυνος να χαθεί η πρώτη δόση από την επιστροφή κερδών της ΕΚΤ – Τι απαντά ο Γ. Χουλιαράκης

Το πρακτορείο Reuters μεταδίδει ότι υπάρχει κίνδυνος να χάσει την εκταμίευση της πρώτης δόσης η χώρα μας, από τις επιστροφές κερδών των ελληνικών ομολόγων ύψους 600 εκατ. ευρώ λόγω καθυστερήσεων στην υλοποίηση μεταμνημονιακών δεσμεύσεων.

Να σημειώσουμε πως η διακράτηση των επιστροφών από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ  έχει συνδεθεί με την υλοποίηση των μεταμνημονιακών δεσμεύσεων της χώρας σε μία σειρά από τομείς πολιτικής όπως οι αποκρατικοποιήσεις και βάσει της συμφωνίας του Eurogroup, αυτά θα επιστρέφονται σε εξαμηνιαία βάση, και όταν η αξιολόγηση από την τρόικα θα είναι θετική.

Το Reuters αναφέρει πως η η διακράτηση είναι του ύψους των 4,8 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 600 εκατ. επρόκειτο να επιστραφούν στη χώρα μας τον προσεχή Δεκέμβρη. Όμως, όπως σημειώνει το newpost.gr, πηγή στο Reuters αναφέρει πως υπάρχει κίνδυνος να χαθεί η εκταμίευση στην περίπτωση που η Κομισιόν στην έκθεση ενισχυμένης εποπτείας περιλαμβάνει αρνητικές αναφορές για τις επιδόσεις της χώρας σε μια σειρά από μεταρρυθμίσεις, όπως οι αποκρατικοποιήσεις. Γεγονός που είναι πολύ πιθανό.

«Αυτό θα μπορούσε να καθυστερήσει την πρώτη πληρωμή των ANFA’s και των SMP’s για μερικούς μήνες» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Χουλιαράκης: Μέχρι της 31 Δεκεμβρίου η έκθεση της Κεντρικής Τράπεζας

Σχολιάζοντας το δημοσίευμα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων λέει: «Η επιστροφή των πρώτων 600 εκατομμυρίων από τα κέρδη επί των ελληνικών ομολόγων που διακρατούν οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες (ANFAs KAI SMPs) θα στηρίζεται στην αξιολόγηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα με χρονικό ορίζοντα υλοποίησης από το τέλος του προγράμματος και μέχρι την 31η Δεκεμβρίου».


Σχολιάστε εδώ