Αχτσιόγλου: Αύξηση κατώτατου και κατάργηση υποκατώτατου «συμμετέχουσας της ΓΣΕΕ ή μη»

Αχτσιόγλου: Αύξηση κατώτατου και κατάργηση υποκατώτατου «συμμετέχουσας της ΓΣΕΕ ή μη»

Πάνω από 250.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες ωφελούνται από την μείωση ασφαλιστικών εισφορών που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, ενώ συνεχίζεται η επέκταση κλαδικών συμβάσεων, που πλέον καλύπτουν 191.000 εργαζόμενους, είπε η υπουργός Έφη Αχτσιόγλου μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Νίκο Σβέρκο. Χαρακτήρισε λυπηρή την άρνηση της ΓΣΕΕ να εκπροσωπήσει τους Έλληνες εργαζόμενους στη διαβούλευση για τον κατώτατο, αλλά όπως είπε χαρακτηριστικά, «συμμετέχουσας της ΓΣΕΕ ή μη», η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε αύξηση του κατώτατου μισθού και κατάργηση του υποκατώτατου. Τέλη Δεκεμβρίου αναμένεται το σχετικό πόρισμα.

Με το νομοσχέδιο, όπως είπε η κ. Αχτσιόγλου, «προχωράμε στην υλοποίηση μίας από τις κεντρικές δεσμεύσεις του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ για το 2019, νομοθετούμε την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες».
Θύμισε ότι με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση του 2016-2017 «το 88% των ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών πληρώνει λιγότερες, σίγουρα δικαιότερες εισφορές, αφού συνδέονται με το πραγματικό του εισόδημα … αυτό φαίνεται και στην πράξη, καθώς έχει αυξηθεί πολύ η εισπραξιμότητα, οι ελεύθεροι επαγγελματίες πράγματι καταβάλλουν τις εισφορές του 2017».
«Υπήρχε όμως», όπως σημείωσε, «μικρό μέρος που με το νέο σύστημα είχε επιβαρυνθεί κάπως, εισοδήματα μεγαλύτερα από αυτά που αντιστοιχούν στην κατώτατη εισφορά. Με το που δόθηκε η δυνατότητα και ο ΕΦΚΑ κατέστη πλεονασματικός … προβαίνουμε στην μείωση των επιβαρύνσεων και για αυτές τις κατηγορίες ασφαλισμένων». Πρακτικά:
  • για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες, το ασφάλιστρο για την κύρια σύνταξη μειώνεται από το 20% στο 13% διατηρώντας την ελάχιστη εισφορά, μία πάρα πολύ μεγάλη ελάφρυνση της τάξης του 33% από 1η Ιανουαρίου του 2019, που αφορά και ετήσια εισοδήματα της τάξης των €12.000.
  • για επιστήμονες (γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς), που εισφοροδοτούνται και για το επικουρικό και το εφάπαξ, προβλέπεται ακόμη μεγαλύτερη ελάφρυνση. Πέραν της προαναφερθείσας μείωσης, για επικουρικό και εφάπαξ θα καταβάλλουν πλέον όλοι το ελάχιστο, ένα ποσό €63.
  • για αγρότες, το ποσοστό τους (για την κύρια σύνταξη) θα είναι μεταβατικά 12% και θα καταλήξει στο 13,3% το 2022, μία επίσης πολύ μεγάλη ελάφρυνση.
Η κ. Αχτσιόγλου είπε ότι «ο αριθμός των ασφαλισμένων που ευνοείται από αυτές τις αλλαγές είναι 250.000, πολύ μεγάλος αριθμός … υπάρχουν άνθρωποι που ήδη έχουν ελαφρυνθεί με το νέο ασφαλιστικό και τώρα θα ελαφρυνθούν έτι περαιτέρω … αυτοί που είναι “κάτι παραπάνω” από το κατώτατο, πάνω από τις €7.000 ετήσιο εισόδημα».

Θωρακίζεται το ΣΕΠΕ στο κυνήγι της «μαύρης» και υποδηλωμένης εργασίας

Για το πλεόνασμα του ΕΦΚΑ, η κ. Αχτσιόγλου διευκρίνισε ότι «αυτό έχει προκύψει κατά κύριο λόγο από τα έσοδα στους μισθωτούς … λόγω της μεγάλης μείωσης της ανεργίας» αλλά και με την πάταξη της «μαύρης» και υποδηλωμένης εργασίας, στην οποία έχουν παίξει καθοριστικό ρόλο οι έλεγχοι.
Στο μέτωπο αυτό, «προχωρούμε ρύθμιση που θωρακίζει τους Ελεγκτές του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας … απέναντι σε ποινικές συμπεριφορές, εξύβρισης, επιθέσεων, σωματικών βλαβών, κτλ. Στο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι θα τυγχάνουν νομικής προστασίας, όπως με τα υπόλοιπα ελεγκτικά σώματα, καθώς δεν το είχαν, ώστε στη συνέχεια να έχουν και δικαστική προστασία όταν γίνονται εναντίον τους μηνύσεις από ελεγχόμενους», όπως ανέφερε.
Προσέθεσε μάλιστα ότι ταυτόχρονα, τα εγκλήματα που τελούνται εις βάρος τους χαρακτηρίζονται πλέον ως «ιδιαίτερα επιβαρυντική περίπτωση», για εξύβριση, σωματικές βλάβες κτλ. ειδικά όταν τελούνται κατά την άσκηση του ελέγχου. Χρειάζονται αυτή την θωράκιση, που είχαν π.χ. τα Σώματα της ΑΑΔΕ, της Εφορίας».

«Συνολικά, προσπαθούμε να ενισχύσουμε το ΣΕΠΕ με όλους τους τρόπους, το έχουμε ενισχύσει σημαντικά και με προσωπικό, καθώς πρώτα από όλα “θέλει χέρια”, να είναι έξω και να διασφαλίζουν την τήρηση της νομιμότητας στους χώρους εργασίας. Σε τριάμισι χρόνια διακυβέρνησης αυξήσαμε το προσωπικό του ΣΕΠΕ κατά 250 θέσεις επιπλέον των 700 που παραλάβαμε, μία πολύ μεγάλη αύξηση ιδίως σε περίοδο μνημονίων», τόνισε η κ. Αχτσιόγλου.

Να καταστούν οι συμβάσεις ο κανόνας

Στο μέτωπο των κλαδικών συμβάσεων, την Δευτέρα επεκτάθηκε «μία ακόμη κλαδική σύμβαση, αυτή των εργαζόμενων σε ξένες αεροπορικές εταιρείες, που καλύπτει περίπου 500 άτομα. Συνολικά, είναι περισσότεροι από 191.000 οι εργαζόμενοι που καλύπτονται από κλαδική σύμβαση», συνέχισε η κ. Αχτσιόγλου. «Όλες αυτές οι κλαδικές προβλέπουν εισαγωγικούς μισθούς πολύ ανώτερους του κατώτατου, μισθολογικές ωριμάνσεις, πολύ καλύτερες συνθήκες και όρους, μία σειρά από προστατευτικά επιδόματα και ρυθμίσεις».
Όπως υπογράμμισε, «προσπαθούμε να καταστεί η συλλογική σύμβαση ο κανόνας ρύθμισης των όρων εργασίας … οι εργαζόμενοι μπορούν να διεκδικούν και να επιτυγχάνουν καλύτερους μισθούς και διαμορφώνεται πεδίο ανταγωνισμού των επιχειρήσεων του ίδιου κλάδου όχι στη βάση του ποιος θα δώσει χαμηλότερο μισθό και χειρότερους όρους εργασίας, αλλά να ανταγωνίζονται στην ποιότητα του προϊόντος, τις μεθόδους παραγωγής, την παραγωγικότητα, σε όρους που δεν σχετίζονται με τα εργασιακά».
«Συμμετέχουσας της ΓΣΕΕ ή μη…»Σχολιάζοντας εξάλλου την απουσία της ΓΣΕΕ από την έναρξη της προφορικής διαβούλευσης για τον κατώτατο μισθό, η κ. Αχτσιόγλου σχολίασε ότι «είναι πραγματικά λυπηρό ότι η διαβούλευση των κοινωνικών εταίρων για τον κατώτατο μισθό γίνεται χωρίς εκπροσώπηση των εργαζόμενων. Στο τραπέζι βρέθηκαν οι εργοδοτικές οργανώσεις και δεν υπήρξε εκφορά της εργατικής πλευράς, γιατί η ανώτατη Συνομοσπονδία εργαζόμενων αποφάσισε ότι δεν θέλει να συμμετάσχει στη διαδικασία, γιατί είναι “προεκλογικού χαρακτήρα” διαδικασία που θα κομίσει οφέλη στην κυβέρνηση. Αν είναι δυνατόν δηλαδή, πραγματικά, αυτό να συνιστά σοβαρό λόγο για να μην συμμετέχει η τριτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση, η μόνη εκπροσώπησης των εργαζόμενων στη χώρα».

Όπως ξεκαθάρισε, «θέση της κυβέρνησης είναι ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού σε συνδυασμό με την επαναλειτουργία των συλλογικών συμβάσεων είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ενίσχυση του εισοδήματος των εργαζόμενων, κεντρική πολιτική προτεραιότητα και απαραίτητη προϋπόθεση για να έχουμε δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη μετά τα μνημόνια. Επιταχύνουμε τη διαδικασία, στα τέλη Δεκεμβρίου θα έχω το πόρισμα από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων … τον Ιανουάριο προχωρούμε στην αύξηση του κατώτατου μισθού -συμμετέχουσας της ΓΣΕΕ ή μη- και καταργούμε τον υποκατώτατο μισθό των νέων, αυτή την απαράδεκτη δυσμενή διάκριση για τους νέους κάτω των 25 ετών».

«Ξεκινάει μία περίοδος επιστροφής στην κοινωνία περισσότερου από τον παραγόμενο πλούτο»

Τέλος, για την αποτροπή μείωσης των συντάξεων, η κ. Αχτσιόγλου σημείωσε ότι «έγινε και επίσημα αποδεκτή η θέση που υποστήριζε η ελληνική κυβέρνηση εδώ και αρκετό καιρό … ότι δεν ήταν αναγκαίο το μέτρο ούτε διαρθρωτικά για το ασφαλιστικό … ούτε δημοσιονομικά … παλέψαμε για πάρα πολύ καιρό, με τεκμηριώσεις και αποδείξεις».

«Το γεγονός ότι οι εταίροι μας δεν έθεσαν ενστάσεις για τον προϋπολογισμό του 2019 … αποδεικνύει ότι η περίοδος των μνημονίων και των δημοσιονομικών περιορισμών έχει οριστικά τελειώσει για την χώρα. Αντιθέτως, ξεκινάει μία περίοδος όπου η κυβέρνηση μπορεί ελεύθερα να κάνει πολιτικές επιλογές και να προχωρά σε μέτρα δημοσιονομικής επέκτασης … να γυρνάει στην κοινωνία περισσότερο από τον παραγόμενο πλούτο μέσω θετικών κοινωνικών παρεμβάσεων», κατέληξε η κ. Αχτσιόγλου.

Πηγή: stokokkino.gr

Σχολιάστε εδώ