Γ. Μανιάτης: H διεθνή σύμβαση UNCLOS για το Δίκαιο της Θάλασσας η απάντησή μας στους τυχοδιωκτισμούς της Τουρκίας

Γ. Μανιάτης: H διεθνή σύμβαση UNCLOS για το Δίκαιο της Θάλασσας η απάντησή μας στους τυχοδιωκτισμούς της Τουρκίας

Απάντηση στους τυχοδιωκτισμούς της Τουρκίας έδωσε ο Γιάννης Μανιάτης με ανάρτηση άρθρο του στα Social Media.

Η πατριωτική μας απάντηση, στηριγμένη στη διεθνή σύμβαση UNCLOS για το Δίκαιο της Θάλασσας, με αφορμή τη δημοσίευση των προκλητικών χαρτών από τον Τούρκο υπουργό Άμυνας κ. Χ.Ακάρ. Απάντηση που τους δώσαμε την περίοδο 2011-2014. 

1. Το 2011, σε εφαρμογή του Ν.4001/2011 και ιδιαίτερα του άρθρου 156, δημοσιεύσαμε στην εφημερίδα της Ε.Ε., τον πρώτο χάρτη για τις έρευνες στην ελληνική ΑΟΖ, στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης. Ο χάρτης αυτός προβλέπει, σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας, πλήρη επήρεια της Γαύδου (σε αναλογία με τα δικαιώματα του συμπλέγματος Καστελορίζου) και ανοιχτό τον Κόλπο της Σύρτης. Στο διεθνή διαγωνισμό που προκηρύξαμε, προσήλθαν 7 διεθνείς εταιρίες. Επιλέξαμε την μεγαλύτερη σε παγκόσμιο επίπεδο, τη νορβηγική PGS, η οποία και ολοκλήρωσε τις έρευνες μέσα στο 2013. Το άρθρο 156 του Ν.4001/2011, χρησιμοποιείται διαρκώς μετά το 2011, στις Ρηματικές Διακοινώσεις του ελληνικού ΥΠΕΞ στα Ηνωμένων Έθνη, κάθε φορά που οι Τούρκοι παραβιάζουν τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα.


2. Ο δεύτερος χάρτης, περιλαμβάνει τα 20 θαλάσσια οικόπεδα του μεγάλου διεθνούς διαγωνισμού έρευνας Υδρογονανθράκων, που προκηρύξαμε το 2014 κι επίσης δημοσιεύσαμε στην εφημερίδα της Ε.Ε. Ο χωρισμός των οικοπέδων έγινε απο τους διεθνείς συμβούλους μας PGS και BEICIP (Γαλλικό Ινστιτούτο Πετρελαίου), που και οι δύο είναι επίσης σύμβουλοι της Κυπριακής Δημοκρατίας.


3. Ο τρίτος χάρτης, αυτός του κ. Ακαρ, όπως είναι καταφανές, παραβιάζει απόλυτα και προκλητικά όλα τα βασικά άρθρα του Δικαίου της Θάλασσας, μη αναγνωρίζοντας ουσιαστικά, την ύπαρξη των νησιών μας, από την Κρήτη και τη Ρόδο, μέχρι το πιο μικρό. “Κόβουν” στη μέση την ελληνική ΑΟΖ νότια της Κρήτης.


4. Ο τέταρτος χάρτης, είναι μια ακόμη ηχηρή και με πολλά μηνύματα απάντηση σε αυτούς τους τυχοδιωκτισμούς, από τους ενεργειακούς κολοσσούς TOTAL (γαλλική) και EXXONMOBIL (ΗΠΑ), που ζήτησαν από την Ελλάδα την έρευνα σε δύο οικόπεδα νότια της Κρήτης κ της Πελοποννήσου, όπου στο αίτημά τους, οι δύο αυτές εταιρίες, οριοθετούν τα απώτατα όρια των οικοπέδων, με βάση το δικό μας χάρτη του 2014 και όχι τα παράνομα κ προκλητικά σκαριφήματα της Τουρκίας.
Η καλύτερη και πιο αποτελεσματική απάντηση της Ελληνικής και Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και των συμμάχων μας σε Ε.Ε. και ΗΠΑ, είναι η απρόσκοπτη συνέχιση του προγράμματος γεωτρήσεων σε Κύπρο κι Ελλάδα.


Σχολιάστε εδώ