Τουρκικό ΥΠΕΞ: Ξεκινάμε γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Ξεκινάμε γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ

Κλιμακώνει εκ νέου την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία, αφού προτίθεται να ξεκινήσει άμεσα έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ.

Στην ανακοίνωσή του, το τουρκικό ΥΠΕΞ όπως μεταδίδει το sigmalive, αναφέρει συγκεκριμένα ότι “η έναρξη έρευνας της  εταιρεία Exxon Mobil για φυσικό αέριο στο λεγόμενο οικόπεδο 10 για το οποίο την αδειοδότησε η ‘Ε/κ διοίκηση νότιας Κύπρου’, όπως αποκαλεί την Κυπριακή Δημοκρατία, δεν συμβάλλει στη σταθερότητα της περιοχής και ενδέχεται να αλλάξει συγκεκριμένες ευαίσθητες ισορροπίες σε σχέση με την επίλυση του ζητήματος”.

«Λέγοντας ότι όλες οι φυσικές πηγές ενέργειας γύρω από την Κύπρο δεν ανήκουν μόνο στην Ε/κ πλευρά, αλλά και στις δύο πλευρές έχουμε προειδοποιήσει την Ε/κ διοίκηση να σταματήσει τις μονομερείς έρευνες για υδρογονάνθρακες στην ανατολική Μεσόγειο», αναφέρεται στην ανακοίνωση και προστίθεται:

«Με την ευκαιρία αυτή, επαναλαμβάνουμε και πάλι την προειδοποίησή μας προς τις εταιρείες που συμμετέχουν σε αυτές τις μονομερείς δραστηριότητες έρευνας και εξόρυξης των Ε/Κ. Υπενθυμίζουμε επίσης ότι η κατανομή των φυσικών πόρων της Κύπρου αποτελεί μία ουσιώδη πτυχή του Κυπριακού».

Το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ακόμη ότι: «Όπως μέχρι σήμερα έτσι και από δω και πέρα σε πλήρη συντονισμό με την “ΤΔΒΚ” (ψευδοκράτος) θα συνεχίσουμε να κάνουμε τα απαραίτητα διπλωματικά και πολιτικά βήματα με στόχο να προστατεύσουμε τα διεθνή  δικαιώματα και συμφέροντα που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο  του Τ/κ ‘λαού’ ο οποίος είναι κοινός ιδιοκτήτης του νησιού. Εκτός από την δική μας υφαλοκρηπίδα θα ξεκινήσουμε και δραστηριότητες στις περιοχές που η λεγόμενη “ΤΔΒΚ” αδειοδότησε στην κρατική εταιρεία πετρελαίου της Τουρκίας».

Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι είπε: “Η Τουρκία προειδοποίησε την Κυριακή ότι η διάτρηση από μια πετρελαϊκή εταιρεία των ΗΠΑ στην ανατολική Μεσόγειο δεν ευνοεί την περιφερειακή σταθερότητα.


 Οι δραστηριότητες της Exxon Mobil κοντά στη νότια Κύπρο κινδυνεύουν να διαταράξουν ορισμένες ευαίσθητες ισορροπίες σχετικά με την επίλυση της διαφοράς στο νησί και τη γύρω περιοχή»


Η Τουρκία αμφισβήτησε με συνέπεια τη μονομερή δραστηριότητα γεώτρησης της Ελληνοκυπριακής διοίκησης στην Ανατολική Μεσόγειο, υποστηρίζοντας ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν επίσης δικαιώματα στους πόρους της περιοχής».

Ο Aksoy πρόσθεσε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει τις εξερευνήσεις στη δική της υφαλοκρηπίδα καθώς και τις περιοχές που έχει λάβει άδεια από την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου.

Η Κύπρος έχει διαιρεθεί από το 1974, όταν κατά το ελληνοκυπριακό πραξικόπημα ακολουθήθηκε από βία κατά των Τούρκων του νησιού και της παρέμβασης της Άγκυρας ως εγγυητικής δύναμης.
Το καθεστώς του νησιού παραμένει άλυτο, παρά μια σειρά συζητήσεων που επαναλήφθηκαν τον Μάιο του 2015.


Σχολιάστε εδώ