Κάλεσμα Μακρόν σε Μέρκελ για επανίδρυση της Ευρώπης

Κάλεσμα Μακρόν σε Μέρκελ για επανίδρυση της Ευρώπης

Το μέλλον της Ευρώπης, εν όψει και των ευρω-εκλογών του Μαΐου, εξέτασαν Εμανουέλ Μακρόν και Άγκελα Μέρκελ, κατά τη συνάντηση που είχαν στο Βερολίνο, με αφορμή την ημέρα μνήμης για τα θύματα των δύο Παγκοσμίων Πολέμων.

Ο Γάλλος πρόεδρος ζήτησε «την επανίδρυση της Ευρώπης μπροστά στον κίνδυνο του παγκόσμιου χάους» και κάλεσε την Γερμανία να «προσεγγίσει το Παρίσι και να προχωρήσουν από κοινού στην εμβάθυνση και την εδραίωση της Ευρώπης».

«Η Ευρώπη και το γαλλο-γερμανικό δίδυμο φέρουν την υποχρέωση να μην αφήσουν τον κόσμο να διολισθήσει προς το χάος» και γι’ αυτό τον λόγο, «η Ευρώπη πρέπει να είναι περισσότερο ισχυρή, περισσότερο κυρίαρχη» δήλωσε μεταξύ άλλων, από το βήμα της Bundestag.
Και πρόσθεσε: «Η Ευρώπη δεν θα είναι σε θέση να διαδραματίσει τον ρόλο της, αν γίνει το παιχνίδι των δυνάμεων και αρκεσθεί σ’ έναν δεύτερο ρόλο στην παγκόσμια σκηνή».
Από την πλευρά της, η Καγκελάριος Μέρκελ συμφώνησε με τη ιδέα ότι η Ευρώπη «βρίσκεται σε σταυροδρόμι» και ότι οφείλει να προσδιορίσει τον ρόλο της σε παγκόσμιο επίπεδο.

Παράπονα για… ακινησία

Βέβαια, δεν έλλειψαν οι νύξεις περί ακινησίας, αναβλητικότητας και δισταγμού της γερμανικής πλευράς, ως προς τις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν για το μέλλον της Ευρώπης.
«Είναι προτιμότερο να παραμείνουμε κλεισμένοι στην ακινησία μας» διερωτήθηκε ο Μακρόν, ο οποίος έχει καταστήσει την μεταρρύθμιση της Ευρώπης σε βασικό πυλώνα της προεδρικής του θητείας.
«Απέναντι στην πρόκληση του λαϊκισμού, πρέπει να αναλάβουμε νέα ρίσκα, να υπερβούμε τα ταμπού μας και να ξεπεράσουμε τις συνήθειές μας» συμπλήρωσε, στο ίδιο πλαίσιο.

Συμφωνία για κοινό προϋπολογισμό

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, πάντως, αναφέρθηκε και στην πρωτοβουλία για τη δημιουργία ενός νέου, ξεχωριστού προϋπολογισμού για τις χώρες της Ευρωζώνης -ένα project, το οποίο θα παρουσιαστεί στο Eurogroup της Δευτέρας από τους υπουργούς Οικονομικών της Γαλλίας και της Γερμανίας.
«Το νέο βήμα προκαλεί φόβο, διότι ο καθένας θα πρέπει να μοιραστεί ένα αυξανόμενο τμήμα του προϋπολογισμού του» παρατήρησε, χαρακτηριστικά. Ωστόσο, κάλεσε τις χώρες-μέλη της Ευρωζώνης και ιδίως, τις Γαλλία και Γερμανία, να αγνοήσουν τις ανησυχίες και να «κάνουν αυτό το βήμα».

Πηγή: naftemporiki.gr


Σχολιάστε εδώ