Νικήστε τις ιώσεις με βότανα και αφεψήματα

Νικήστε τις ιώσεις με βότανα και αφεψήματα

Της
ΕΦΗΣ ΔΕΔΕ
Κλινικής Διαιτολόγου – Διατροφολόγου, BSc
Επιστημονικής Υπεύθυνης ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Άνω Λιόσια
efi.dede@gmail.com


Ο χειμώνας είναι η περίοδος που το ενοχλητικό κρυολόγημα, το συνάχι, ο βήχας, η γρίπη κτυπά την πόρτα στους περισσότερους από εμάς. Μπορούμε, άραγε, να τα αντιμετωπίσουμε χωρίς φάρμακα; Αυτό θα το κρίνει μόνο ο γιατρός.

Ίσως όμως μπορούμε να θωρακίσουμε τον οργανισμό μας από τις επιθέσεις των απρόσκλητων αυτών επισκεπτών ή να απαλύνουμε τα ενοχλητικά συμπτώματά τους με τη χρήση ορισμένων βοτάνων και φυτών, τα οποία εύκολα μπορεί ο καθένας μας να βρει στην αγορά ή να τα συλλέξει από την εξοχή. Βέβαια η χρήση των βοτάνων δεν υποκαθιστά τυχόν φαρμακευτική αγωγή και η χρήση τους πρέπει να γίνεται με προσοχή, αφού αλόγιστη κατανάλωση μπορεί να επιφέρει αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα, ακόμη δε και βλάβη της υγείας μας.

Εχινάκεια: Είναι αυτό που θα λέγαμε το όπλο κατά του χειμώνα, καθώς διαθέτει σημαντικές αντιβακτηριακές, αλλά και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, ενισχύοντας την άμυνα του οργανισμού.

Μέντα: Καταπολεμά δραστικά συνάχι, βήχα, βρογχίτιδα, πονόλαιμο και γρίπη. Σε μισό λίτρο νερό περίπου βράζουμε μερικά φύλλα μέντας και αφού το σουρώσουμε πίνουμε το αφέψημα.

Θυμάρι: Αυτό το φυτό με τις εξαιρετικές ιδιότητες μπορεί να έχει προληπτική δράση κατά της γρίπης και των ενοχλητικών συμπτωμάτων της, όπως ο βήχας, η καταρροή κ.λπ. Μπορούμε να πιούμε ρόφημα θυμαριού για να καταπραΰνουμε τον πονόλαιμο, τον βήχα και τη βρογχίτιδα. Σε ένα μπρίκι βράζουμε νερό με μια κουταλιά θυμάρι. Σουρώνουμε και πίνουμε, προσθέτοντας αν θέλουμε μέλι.

Τσουκνίδα: Εκτός από την αντιαλλεργική της δράση, η τσουκνίδα ενισχύει τον οργανισμό με μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Κάνει καλό για την αναιμία, αλλά και τους ρευματισμούς, ενώ με επάλειψη καταπολεμά ακόμη και εκζέματα, ακμή και τριχόπτωση.

Καλεντούλα: Τα άνθη της καλεντούλας θα σας βοηθήσουν να απαλύνετε τα πρώτα σκασίματα του δέρματος του χειμώνα. Εκτός αυτού, το φυτό είναι άκρως ανακουφιστικό και σε περιπτώσεις εγκαυμάτων.

Δίκταμος ή έρωντας: Από τα αγαπημένα βότανα των Κρητικών. Εκτός των πολλών άλλων ευεργετικών του ιδιοτήτων του (επουλωτικό πληγών, αντισπασμωδικό, καταπραϋντικό κ.λπ.), το ρόφημα του έρωντα είναι ιδανικό για το συνάχι και τον πονόλαιμο.

Λεβάντα: Εκτός από τις αρωματικές της ιδιότητες η λεβάντα είναι γιατρικό για πάσης φύσεως πόνο. Πονοκέφαλος, στομαχόπονος, κολικοί εντέρου, ταχυπαλμίες, πρηξίματα, στραμπουλήγματα και πόνος από μικρά αιματωματάκια (μελανιές) απαλύνονται με αφέψημα ή επάλειψη με την αρωματική λεβάντα.

Τίλιο: Είναι ένα από τα βότανα που πρέπει να έχετε απαραίτητα στο σπίτι, αφού αποτελεί μαγικό φίλτρο για ιώσεις και κρυολογήματα. Εκτός από τις ηρεμιστικές του ιδιότητες, καθώς ρίχνει την πίεση και ηρεμεί τα νεύρα, είναι ιδιαιτέρα αποτελεσματικό σε περιπτώσεις ημικρανίας, καταρροής και άλλων συμπτωμάτων γρίπης. Τέλος μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πεπτικές ανωμαλίες, ελευθερώνοντας τους σπασμούς και βελτιώνοντας την πέψη.

Ευκάλυπτος: Ηρεμεί απαλύνει τον βήχα και καταπραΰνει τον πονόλαιμο και τα συμπτώματα της δύσπνοιας και του πυρετού. Βράστε ένα φλιτζάνι νερό με λίγα (2-3) φύλλα ευκαλύπτου. Αφήστε το λίγο και σουρώστε το. Πιείτε το ζεστό ή κρύο και αν θέλετε προσθέσετε λεμόνι και μέλι. Επίσης για το κρυολόγημα, ρίξτε φύλλα ευκαλύπτου σε νερό που βράζει, κατεβάστε την κατσαρόλα από τη φωτιά και εισπνεύστε τους ατμούς, έχοντας το κεφάλι σας πάνω από την κατσαρόλα.


Σχολιάστε εδώ