Αχτσιόγλου: Είναι μια δικαίωση η μη περικοπή των συντάξεων – Και πέρασε χωρίς ενστάνσεις…

Αχτσιόγλου: Είναι μια δικαίωση η μη περικοπή των συντάξεων – Και πέρασε χωρίς ενστάνσεις…

Η ελληνική πλευρά εισηγήθηκε τον προϋπολογισμό του 2019, με τα θετικά μέτρα των ελαφρύνσεων. Και ο προϋπολογισμός αυτός πέρασε. Είναι μια έμπρακτη απόδειξη του τέλους των μνημονίων, ανέφερε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου σε συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων και στον Γιώργο Μελιγγώνη. 

Και είναι μια δικαίωση η μη περικοπή των συντάξεων. Και πέρασε χωρίς ενστάσεις. Επειδή βρισκόμαστε σε διαδικασία όπου η Βουλή ψηφίζει ή καταργεί μέτρα. Το καλύτερο είναι να μιλήσουμε όταν πάει το μέτρο στη Βουλή και ψηφιστεί. Δεν είμαστε πλέον σε περίοδο μνημονίων και δεν πρέπει να νομίζει ο κόσμος ότι το μέλλον μας εξαρτάται από το τι λένε οι θεσμοί έξω από την Ελλάδα.

Δεν υπήρξαν ενστάσεις και υπήρξε και η υποστήριξη της Κομισιόν για αυτή τη διαδικασία. Αυτό επιβεβαιώνει την πολλή καλή πορεία της οικονομίας και την αξιοπιστία της κυβέρνησης. Έχει αποκατασταθεί και η αξιοπιστία της ελληνικής πλευράς και η σταθερότητα της οικονομίας.

Από την 21η Αυγούστου και μετά έχουμε ένα αντικειμενικό γεγονός, είτε αρέσει στην αξιωματική αντιπολίτευση είτε όχι. Και το γεγονός είναι ότι έχει πάψει η χρηματοδότηση. Αυτή η συνθήκη έχει τελειώσει. Η χώρα δεν λαμβάνει δόσεις από τον επίσημο τομέα. Προφανώς και έχουμε δεσμεύσεις, λόγω του χρέους – το οποίο έχει διευθετηθεί. Έχουμε δεσμεύσεις, αλλά όπως έχουν και όλες οι χώρες της Ευρωζώνης.

Αυτό που συμβαίνει με τη ΝΔ είναι το εξής. Τα τελευταία 3 χρόνια επιδίδεται σε μία ακατάσχετη καταστροφολογία, η οποία ποτέ δεν έρχεται. Όπως ο κόφτης ή ότι δεν θα βγούμε από τα μνημόνια ή ότι θα κοπούν οι συντάξεις. Αυτή η καταστροφολογία δεν κάνει καλό στην ελληνική κοινωνία. Είναι ένα τζογάρισμα για το δικό της πολιτικό όφελος. Είναι μία αντιπολιτευτική πολιτική που δεν καταλαβαίνω που συνεισφέρει. Η ελληνική πλευρά μπορεί να αποδείξει ότι επιτυγχάνει τους στόχους.


 Από το 2019 και μετά θα έχουμε και έναν επιπλέον δημοσιονομικό χώρο, ο οποίος αυξάνει με την πάροδο των ετών.


Για το 2018 θα υπάρχει υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας, επομένως αυτό θα επιστραφεί με έναν δίκαιο τρόπο, στηρίζοντας τους ασθενέστερους.

Το νομοσχέδιο φέρνει σημαντικές ελαφρύνσεις στις εισφορές. Ελάφρυνση θα υπάρχει και για τους επιστήμονες, που θα πληρώνουν το ελάχιστο που είναι 62 ευρώ το μήνα. Σημαντικές θα είναι και οι ελαφρύνσεις των αγροτών. Ελαφρύνεται το 88% των ασφαλισμένων.
Η ΝΔ εισηγήθηκε ένα πρόγραμμα εμπνεύσεως ΔΝΤ, το οποίο το ακούγαμε. Σε ότι αφορά το ασφαλιστικό, θα είναι ασφαλιστικό Πινοσέτ, δηλαδή ιδιωτική ασφάλιση, μόνο για όσους έχουν. Οι σημερινές εισφορές πληρώνουν τις σημερινές συντάξεις.

Από τα δεδομένα μας, θα ελαφρυνθούν 250.000 αγρότες. Αυτό είναι σημαντικό. Αυτό που προσπάθησε να κάνει η κυβέρνηση μας είναι να χτίσει ένα πλέγμα προστασίας για όλους όσοι βρίσκονταν σε ακραία φτωχοποίηση. Η επιθεώρηση εργασίας είναι το νούμερο ένα εργαλείο που μπορούμε να επιβάλουμε τη νομιμότητα στην αγορά εργασίας. Για αυτό δώσαμε μεγάλη προτεραιότητα στο σώμα επιθεώρησης εργασίας, για αυτό το ενισχύουμε. Εμείς προχωράμε τη διαδικασία για την αύξηση του κατώτατου μισθού. Το να μην είναι η ΓΣΕΕ εκεί, στη συζήτηση για τον κοινωνικό διάλογο για την αύξηση του μισθού, είναι πραγματικά θλιβερό.


 Με μεγάλη ασφάλεια εκτιμούμε ότι η ανεργία θα πέσει στο 18%.
Στόχος μας είναι η δημιουργία αξιοπρεπών θέσεων εργασίας.


Για τα αναδρομικά των συνταξιούχων είναι ένα πολύπλοκο θέμα δικαστικά, πολιτικά και κοινωνικά. Το 2015 το ΣΤΕ είπε ότι οι συντάξεις είναι αντισυνταγματικές, αλλά είπε επίσης ότι δεδομένου του κόστους θα ισχύουν στο μέλλον. Η κυβέρνηση έχει συμμορφωθεί πλήρως με τις αποφάσεις του ΣΤΕ από το 2016 και μετά. Από την πλευρά μας, ότι ήταν να κάνουμε πολιτικά το κάναμε. Αυτή η κυβέρνηση έχει σαν μέλημά της τους συνταξιούχους.

Η στάση που κρατά η ΝΔ για την συνταγματική αναθεώρηση είναι αλλοπρόσαλλη. Η συνταγματική αναθεώρηση απαιτεί ευρύτερες συναινέσεις. Η ΝΔ κράτησε μια στάση που στην αρχή είπε ότι δεν θα συμμετάσχει. Μετά επανήλθε καταθέτοντας 60 προτάσεις και μετά επανήλθε κρατώντας μία αλλοπρόσαλλη στάση. Και από την πλευρά της δεν ήθελε να αλλάξει η διάταξη περί ευθύνης υπουργών.

Για τον διαχωρισμό Κράτους Εκκλησίας έχουμε μία πρόταση συμφωνίας που επιλύει ιστορικές εκκρεμότητες που υπήρχαν εδώ και δεκαετίες. Επιλύονται εκκρεμότητες δεκαετιών. Είναι μία ιστορική συμφωνία. Το να απελευθερωθούν 10.000 θέσεις εργαζομένων ανοίγει το περιθώριο για προσλήψεις σε υγεία, παιδεία κλπ.

Για την υποψηφιότητα στο δήμο Αθηναίων κύριο είναι οι προγραμματικές δηλώσεις, και όχι το πρόσωπο που βάζει την υποψηφιότητα.


Σχολιάστε εδώ