Επιμένει να βλέπει εκλογές τον Μάιο ο Μητσοτάκης

Επιμένει να βλέπει εκλογές τον Μάιο ο Μητσοτάκης

-Επενδύει στον… Καμμένο

Στην εκτίμηση ότι η χώρα εκ των πραγμάτων θα οδηγηθεί σε εθνικές εκλογές το αργότερο μέχρι τον Μάιο του 2019 καταλήγουν στη Νέα Δημοκρατία και… προετοιμάζονται αναλόγως.

Εντάσσουν δε τις (πρόσφατες) διακηρύξεις του πρωθυπουργού περί εξάντλησης της τετραετίας στην προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων και την εμψύχωσης των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Αν και αναγνωρίζουν ότι ο Αλ. Τσίπρας και ο στενός πυρήνας ανθρώπων του θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να παρατείνουν τον βίο της κυβέρνησης, από ένα σημείο και μετά οι εξελίξεις θα είναι τόσο ραγδαίες που η προσφυγή στις κάλπες θα καταστεί μονόδρομος. Σε τέτοιο βαθμό μάλιστα ώστε οι εκλογές να προκηρυ­χθούν ακόμα και πριν από τον Μάιο.

Στο επιτελείο του Κυρ. Μητσοτάκη θεωρούν ορόσημο την κατάθεση της Συμφωνίας των Πρεσπών προς κύρωση στη Βουλή, καθώς θεωρούν ότι από το σημείο αυτό θα ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την κυβέρνηση αλλά και για την… προσφυγή στις κάλπες. Πιστεύουν ότι εύκολα ή δύσκολα ο κ. Τσίπρας θα καταφέρει να εξασφαλίσει τις ψήφους 151 βουλευτών, που είναι απαραίτητοι για την κύρωση της Συμφωνίας, αλλά από εκεί και πέρα θα ξεκινήσουν τα προβλήματα.

Ο Π. Καμμένος θα αποσύρει τη στήριξή του στην κυβέρνηση, οπότε ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να αναζητήσει μια άλλη πλειοψηφία, η οποία μπορεί να συγκροτηθεί από βουλευτές που θα εγκαταλείψουν τους Ανεξάρτητους Έλληνες, το Ποτάμι κ.λπ. Σε μια τέτοια περίπτωση θα έρθει αντιμέτωπος με τον Π. Καμμένο, οι αντιδράσεις του οποίου δεν μπορούν να προβλεφθούν, καθώς θα βλέπει το κόμμα του να αποσυντίθεται.

Στη Νέα Δημοκρατία εκτιμούν ότι ακόμη και αν ο πρωθυπουργός καταφέρει να «προσαρτήσει» τους πέντ’-έξι βουλευτές που του χρειάζονται για να έχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, η λύση δεν μπορεί να μακροημερεύσει. Για πολλούς και ποικίλους λόγους. Πόσω μάλλον να α­ντέξει μέχρι τον Οκτώβριο και… βάλε, όπως ανήγγειλε ο πρωθυπουργός. Και αυτό διότι σε κάθε νομοθετική πρωτοβουλία θα τρέχουν να πείσουν τον Θ. Παπαχριστόπουλο και την Ελ. Κουντουρά, τον Σπ. Δανέλλη και τον Σπ. Λυκούδη κ.λπ. και πάλι από την αρχή.

Με δεδομένο ότι ο κ. Καμμένος θα τηρήσει την υπόσχεσή του και θα αποσύρει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση με αφορμή την κατάθεση στη Βουλή της Συμφωνίας με τα Σκόπια, στο επιτελείο του Κυρ. Μητσοτάκη επεξεργάζονται διάφορα σενάρια όσον αφορά τις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναλάβουν προκειμένου να στριμώξουν την κυβέρνηση και τον κ. Τσίπρα. Όπως έγραψε το «ΠΑΡΟΝ», μία από τις πρώτες κινήσεις του Κυρ. Μητσοτάκη θα είναι να θέσει θέμα δεδηλωμένης για την κυβέρνηση. Χωρίς να έχει αποφασισθεί ακόμη αν αυτό θα γίνει με δημόσια δήλωση ή με παρέμβαση στη Βουλή ή θα συνοδευτεί με επίσκεψη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ούτως ώστε η πρωτοβουλία του να αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα.

Το έτερο όπλο που έχει στη διάθεσή του ο κ. Μητσοτάκης είναι η πρόταση μομφής, πλην όμως το σενάριο παρουσιάζει σοβαρές αδυναμίες και ελάχιστες πιθανότητες επιτυχίας. Για να εγκριθεί η πρόταση και να οδηγήσει σε πτώση της κυβέρνησης πρέπει να συγκεντρώσει τις ψήφους 151 βουλευτών. Ενδεχόμενο ε­ντελώς… απίθανο, αφού θα πρέπει να στηριχθεί από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τους ανεξάρτητους, αλλά και τον… Π. Καμμένο.

Όσο για την ιδέα που έχει πέσει στο τραπέζι, να κατατεθεί πρόταση μομφής για να πιεσθεί ο πρωθυπουργός να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, χρήζει… καλύτερης επεξεργασίας.


Σχολιάστε εδώ