Τα χαρτιά του ΚΙΝΑΛ  στην αναθεώρηση του Συντάγματος

Τα χαρτιά του ΚΙΝΑΛ στην αναθεώρηση του Συντάγματος

Με αμφιταλαντεύσεις ως προς την τελική του στάση μπαίνει το ΚΙΝΑΛ στην τελική ευθεία για την αναθεώρηση του Συντάγματος, επιχειρώντας ταυτόχρονα να κρατήσει αποστάσεις τόσο από την κυβέρνηση όσο και από τη ΝΔ.

Ωστόσο, για μία ακόμη φορά αρκετά στελέχη αναρωτιούνται πού πάει το Κίνημα και κατά πόσο, με αφορμή την αναθεώρηση, μπορεί και πρέπει να επιμείνει στις δικές του προτάσεις και να μην ψηφίσει τίποτε άλλο πέρα από αυτές, χωρίς καμία έκπτωση.

Στις εσωτερικές διαβουλεύσεις και στις συνεδριάσεις των οργάνων αρκετά στελέχη ζήτησαν να μη δοθούν 180 ψήφοι στον ΣΥΡΙΖΑ για κάποια κρίσιμα άρθρα, ώστε να πάνε μεν στην επόμενη Βουλή, που θα είναι αναθεωρητική, αλλά να χρειαστούν εκεί ευρύτατη πλειοψηφία, δηλαδή 180 ψήφους, και να αποτελέσουν σημεία αναζήτησης συναίνεσης ως προς το τελικό τους περιεχόμενο. Δίπλα σε αυτή την άποψη διατυπώθηκε η θέση «ή όλα ή τίποτα».

Δηλαδή, ή να ψηφιστούν ατόφιες οι προτάσεις του ΚΙΝΑΛ για τη συνταγματική αναθεώρηση και από τα άλλα κόμματα, και πρωτίστως από τον ΣΥΡΙΖΑ, ή το Κίνημα να ψηφίσει, έστω και μόνο του, τις δικές του προτάσεις.
Για την ώρα, η γραμμή είναι να μπει στη μάχη της συζήτησης στη Βουλή για την αναθεώρηση με τη λογική ότι δεν πρέπει να δοθεί χώρος στον Αλέξη Τσίπρα να εμφανιστεί ως «αυτόκλητος εκπρόσωπος του προοδευτικού μετώπου» ούτε και στον Μητσοτάκη να εμφανιστεί «ως το μόνο αντίβαρο στον ΣΥΡΙΖΑ».

Το ΚΙΝΑΛ εστιάζει κατ’ αρχάς στο θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Μάλιστα, τραβάει μια σαφή διαχωριστική γραμμή και από την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ (αν μετά τις τρεις πρώτες ψηφοφορίες δεν υπάρξουν 180 ψήφοι, θα ακολουθούν ακόμα έξι ψηφοφορίες, κι αν και τότε δεν υπάρξουν 180 ψήφοι θα υπάρχει προσφυγή στον λαό για να εκλέξει έναν από τους δύο πρώτους σε ψήφους υποψηφίους στη Βουλή) και από την πρόταση της ΝΔ, που κι αυτή προβλέπει δυνατότητα εκλογής Προέδρου από τον λαό…

Το ΚΙΝΑΛ θα επιμείνει ότι, αν δεν υπάρχουν 180 ψήφοι στις δύο πρώτες ψηφοφορίες, θα πρέπει να πέφτει ο πήχης στις 160 ψήφους. Στη Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν ότι με την προσφυγή στον λαό για ανάδειξη Προέδρου της Δημοκρατίας θα οδηγηθούμε σε διαρχία και αλλοίωση της Προεδρευομένης Δημοκρατίας.

Η Φ. Γεννηματά, πάντως, προσανατολίζεται στο να μη ζητήσει κομματική πειθαρχία από τους βουλευτές του ΚΙΝΑΛ κατά τη συζήτηση και τις ψηφοφορίες στη Βουλή για την αναθεώρηση του Συντάγματος.


Σχολιάστε εδώ