Ανοίξαμε και σας περιμένουμε: Εδώ οι καλές… χρυσές βίζες!

Ανοίξαμε και σας περιμένουμε: Εδώ οι καλές… χρυσές βίζες!

Eδώ φτάσαμε, δυστυχώς. Αυτή είναι η… μαύρη αλήθεια. Βούκινο γίναμε. Εμπόριο έγινε η χορήγηση βίζας με… «μίζα» την αγορά ακινήτων. Και κάποιοι «πονηροί», με… ρίζες στο υπουργείο Εξωτερικών, που ξέρουν ποια είναι η… διαδικασία χορήγησης βίζας, έχουν ανοίξει μαγαζάκια και βγάζουν πολλά λεφτά.

Ήδη πήραν χαμπάρι τα κόλπα οι Κινέζοι και πλέον τα εν λόγω μαγαζάκια έχουν εξελιχθεί σε επικερδή βιομηχανία, με τους… μεσάζοντες όχι μόνο να βγάζουν λεφτά αλλά και μέσω της χορήγησης… «χρυσής βίζας» –όπως αποκαλείται– με την υποχρέωση αγοράς ακινήτων, που συνοδεύεται με άδεια παραμονής στην Ελλάδα, να ξεπλένουν και μαύρο χρήμα!
Τίποτε, όπως αντιλαμβάνεσθε, δεν γίνεται χωρίς υπολογισμό. Και όπως έχει διαπιστωθεί, οι Κινέζοι ενδιαφέρονται πρωτίστως να πάρουν άδεια παραμονής στην Ελλάδα και δευτερευόντως να αγοράσουν ακίνητο.

Και δεν είναι μόνο οι Κινέζοι που έχουν μπει στο κόλπο. Είναι και οι Ρώσοι και οι Άραβες.
Μέχρι στιγμής έχουν δοθεί 3.154 άδειες παραμονής σε ξένους επενδυτές στο πλαίσιο του προγράμματος «χρυσή βίζα», με τα έσοδα να είναι πάνω από ένα δισ. ευρώ. Από τις 3.154 βίζες οι 1.521 έχουν δοθεί σε Κινέζους, οι 438 σε Ρώσους, οι 337 σε Τούρκους και ακολουθούν πολίτες του Λιβάνου, της Αιγύπτου, του Ιράκ, της Ουκρανίας, της Συρίας, της Ιορδανίας και του Ιράν.

Δουλειές με φούντες…
Στο μεταξύ, η κυβέρνηση προχωράει σε επέκταση του προγράμματος «χρυσή βίζα» («golden visa»). Θα δίνεται η δυνατότητα χορήγησης άδειας παραμονής πενταετούς διάρκειας σε αλλοδαπούς πολίτες (πλην ΕΕ) όχι μόνο όταν αποκτούν ακίνητη περιουσία αξίας τουλάχιστον 250.000 ευρώ αλλά και όταν επενδύουν σε μετοχές, ομόλογα ή πραγματοποιούν καταθέσεις σε ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα. Και αυτό παρότι μπορεί να ανοίγουν «παράθυρο για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος» και παρά την πρόσφατη αποκάλυψη της υπόθεσης Παπαευαγγέλου.

Η νομοθετική ρύθμιση
Η νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Οικονομίας προβλέπει τη χορήγηση «χρυσής βίζας» σε πολίτη τρίτης χώρας που πραγματοποιεί επένδυση σε μία από τις παρακάτω κατηγορίες:
1) Εισφορά κεφαλαίου ποσού κατ’ ελάχιστον 400.000 ευρώ.
2) Εισφορά κεφαλαίου ποσού κατ’ ελάχιστον 400.000 ευρώ σε Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας (ΑΕΕΑΠ).
3) Εισφορά κεφαλαίου ποσού κατ’ ελάχιστον 400.000 ευρώ σε Εταιρεία Κεφαλαίου Επιχειρηματικών Συμμετοχών (ΕΚΕΣ).
4) Αγορά ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, με αξία κτήσης κατ’ ελάχιστον 400.000 ευρώ.
5) Προθεσμιακή κατάθεση ύψους κατ’ ελάχιστον 400.000 ευρώ σε ημεδαπό πιστωτικό ίδρυμα, τουλάχιστον ετήσιας διάρκειας, με πάγια εντολή ανανέωσης.
6) Αγορά μετοχών, εταιρικών ομολόγων ή και ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου.
7) Αγορά μεριδίων αξίας κτήσης κατ’ ελάχιστον 400.000 ευρώ σε αμοιβαίο κεφάλαιο.
8) Αγορά μεριδίων ή μετοχών αξίας κτήσης κατ’ ελάχιστον 400.000 ευρώ σε Οργανισμό Εναλλακτικών Επενδύσεων (ΟΕΕ).


Σχολιάστε εδώ