Έκθεση «Κυκλάδες» του Δημοσθένη Κοκκινίδη στον Εικαστικό Κύκλο Sianti

Έκθεση «Κυκλάδες» του Δημοσθένη Κοκκινίδη στον Εικαστικό Κύκλο Sianti

Τίτλος έκθεσης: «Κυκλάδες»
Εγκαίνια: Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2018, ώρα 19:30 «Εικαστικός Κύκλος Sianti»
Διάρκεια έκθεσης: 16 Νοεμβρίου 2018 – 8 Δεκεμβρίου 2018

Επιμέλεια έκθεσης: Σιαντή Βασιλική


O Εικαστικός Κύκλος Sianti έχει την τιμή να ανακοινώσει την έναρξη μιας ιδιαίτερα σημαντικής, για τον χώρο μας, έκθεσης, παρουσιάζοντας την νέα δουλειά ενός από τα σπουδαιότερα και παλαιότερα ονόματα της σύγχρονης ελληνικής ζωγραφικής: του Δημοσθένη Κοκκινίδη.

Πρόκειται για τα πιο πρόσφατα έργα του, που ολοκληρώθηκαν μεταξύ 2017 και 2018 και τα οποία έχουν ένα από τα πλέον αγαπημένα θέματα: τις Κυκλάδες. Πρόκειται για πίνακες που είναι όλοι ακρυλικοί σε καμβά, μεγάλων διαστάσεων.

H ομότιτλη έκθεση εγκαινιάζεται την Παρασκευή 16 Νοεμβρίου στις 19:30 και έχει διάρκεια έως τις 8 Δεκεμβρίου.

Στα νέα του έργα, ο Δημοσθένης Κοκκινίδης ενσαρκώνει με το χρώμα τη νοσταλγία του και τη μοιράζεται με τον θεατή. Άλλωστε, έχει χαρακτηριστεί ως ο  ζωγράφος του χρώματος.

«Κυκλάδες! Η νοσταλγία μου, τα τρία τελευταία χρόνια να πατήσω τη γη της Μήλου και του σπιτιού μου εκεί, με στενοχωρεί. Και παρηγοριέμαι σκεπτόμενος να τη δω το καλοκαίρι 2019, αν το επιτρέπει η ηλικία μου. Αυτές οι Κυκλάδες  θα παρουσιαστούν στον Εικαστικό Κύκλο Sianti του παλιού φίλου Φάνη Σιαντή με τον οποίο συνεργάστηκα γύρω στα 40 χρόνια» αναφέρει ο ίδιος για την έκθεση.


Η έμπνευση

Η πρώτη φορά που ο Δημοσθένης Κοκκινίδης αντίκρισε τις Κυκλάδες ήταν το 1958. Η νησιώτικη αρχιτεκτονική του έφερνε πάντα στο μυαλό του το σπίτι που μεγάλωσε στην Δραπετσώνα.

Ο ίδιος θυμάται: «Πρωτοείδα τη Σίφνο, το ’58,  το νησί των αγγειοπλαστών. Δεν φανταζόμουν τότε – εραστής και εγώ της αγγειοπλαστικής – πως τα επόμενα πέντε-έξι χρόνια θα βοηθούσα τους ντόπιους με ξένους άξιους τεχνήτες στα πλαίσια του ΕΟΜΕΧ, και ότι επιπλέον με την σύζυγό μου την Πέπη Σβορώνου θα περνούσαμε μέχρι το 1966 τα καλοκαίρια μας στο Βαθύ της Σίφνου με τη θαυμαστή λαϊκή αρχιτεκτονική τους».

Ο Κοκκινίδης μετρά πάνω από εξήντα χρόνια εικαστικής πορείας. Τότε, στα πρώτα του ακόμη βήματα ως ζωγράφος γνώρισε δυο ισχυρές εντυπώσεις: τα κυκλαδίτικα σπίτια και τις προσφυγικές κατοικίες σε Δραπετσώνα, Νίκαια και Κοκκινιά – ως απόγονος προσφύγων  κι εκείνος.

«Με πέτρα κτισμένα κυρίως τα νησιώτικα σπίτια, με κυβισμένη λάσπη τα προσφυγικά. Κοινά χρώματα: το λουλακί, η ώχρα, το χοντροκόκκινο και ο ασβέστης. Τέλος ο τρόπος ζωής, αγρότες απ’ τη μια πλευρά, εργάτες από την άλλη. Μ’ αυτό το σύνολο ξεσηκώθηκα σχεδιάζοντας και βάφοντας τον κόσμο αυτό, με τις συγγένειες και διαφορές του, επί τέσσερα χρόνια, απ’ όπου βγήκαν τα «Προσφυγικά και οι Κυκλάδες». Είχαν εκτεθεί το καλοκαίρι του 1965 στην Γκαλερί Μέρλιν». αποκαλύπτει.


Λίγα λόγια για τον Δημοσθένη Κοκκινίδη

Ο Δημοσθένης Κοκκινίδης γεννήθηκε στον Πειραιά το 1929. Εγκαταλείποντας σπουδές στη Σχολή Εμπορικών και Οικονομικών Επιστημών, φοιτά από το 1952 ως το 1958 στην Α.Σ.Κ.Τ. κοντά στους Μόραλη και Παπαλουκά.
Ως υπεύθυνος του καλλιτεχνικού τμήματος του Ελληνικού Οργανισμού Χειροτεχνίας από το 1959 ως το 1961, καθοδηγεί τους αγγειοπλάστες στα ελληνικά νησιά  προς σύγχρονες παραγωγικές διεξόδους, με κριτήριο όμως πάντα την αισθητική ποιότητα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της «Ομάδας Τέχνης Α». Το 1974 γίνεται μέλος της «Ομάδας για την Επικοινωνία και την Εκπαίδευση στην Τέχνη».
Έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις, πάντα κάθε φορά που κάτι νέο είχε να πει με τη δουλειά του, ενώ έχει πάρει μέρος και σε αρκετές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το 1976 εκλέγεται καθηγητής στην Α.Σ.Κ.Τ. Παράλληλα με τη ζωγραφική ο Κοκκινίδης έχει μελετήσει και έχει εργαστεί με τη μορφολογία αντικειμένων που προορίζονται για χρήση.


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΚΘΕΣΗΣ

Τίτλος έκθεσης: «Κυκλάδες» του Δημοσθένη Κοκκινίδη
Εγκαίνια: Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2018, ώρα 19:30 «Εικαστικός Κύκλος Sianti»
Διάρκεια έκθεσης: 16 Νοεμβρίου 2018 – 8 Δεκεμβρίου 2018

Ώρες λειτουργίας
Τρίτη – Πέμπτη- Παρασκευή  10:00-20:00
Τετάρτη 10:00-15:00
Σάββατο 10:00-16:00
Κυριακή και Δευτέρα κλειστά

Εικαστικός Κύκλος Sianti
Βασ. Αλεξάνδρου 2 και Μιχαλακοπούλου, Αθήνα (Πίσω από την Εθνική Πινακοθήκη)
Τηλ: 210 7245432, 210 3648335
Email:  info@ikastikos-kiklos.com
Web: www.ikastikos-kiklos.com/ekthesi-kyklades-kokkinidis?utm_source=Press&utm_campaign=Ikastikos%20Kiklos%20Sianti_Cyclades

 


Σχολιάστε εδώ